Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev počas návštevy umeleckej školy v čiernomorskom prístavnom meste Sevastopol na Kryme 18. marca 2023. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Diplomacii na Ukrajine sme otvorení, hovorí Putin a pochvaľuje si vzťahy s Čínou

20.03.2023, 06:55
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident, na ktorého Medzinárodný trestný súd v piatok vydal zatykač, ďalej oceňuje "vyvážený postoj", ktorý Čína zaujala k "udalostiam na Ukrajine".

Rusko je otvorené politickému a diplomatickému riešeniu „ukrajinskej krízy“, tvrdí ruský prezident Vladimir Putin v príspevku pre čínske noviny Žen-min ž‘-pao, ktorého anglický preklad zverejnil Kremeľ.

Rusko-čínske vzťahy sú na najvyššej úrovni v histórii, vyjadruje v texte svoje ďalšie presvedčenie Putin, ktorý sa má dnes v Moskve stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ten svoje postoje dal zase najavo v článku publikovanom ruským denníkom Rossijskaja gazeta.

Putin, ktorý vlani vo februári začal rozsiahlu inváziu Ukrajiny, v príspevku opakuje svoje skoršie tvrdenia o tom, že krízu na Ukrajine vyprovokoval a naďalej usilovne podnecuje Západ. Poznamenáva tiež, že budúcnosť mierového procesu závisí výlučne od vôle začať "zmysluplnú diskusiu s ohľadom na súčasnú geopolitickú realitu".

image

Putin privítal ochotu Číny podieľať sa na ukončení konfliktu na Ukrajine. Mám vysoké očakávania, vyhlásil

Politik, na ktorého Medzinárodný trestný súd ICC v piatok vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska, v texte ďalej oceňuje "vyvážený postoj", ktorý Čína zaujala k "udalostiam na Ukrajine", a víta jej pripravenosť prispieť k urovnaniu krízy.

Pokrok vo vzájomných vzťahoch Ruska a Číny považuje Putin za impozantný. Osobitnú povahu rusko-čínskeho partnerstva podľa neho potvrdzuje aj návšteva čínskeho prezidenta, od ktorej má veľké očakávania.

Agentúra AP trojdňovú návštevu Siho vníma ako významnú diplomatickú podporu ruskému prezidentovi v jeho konfrontácii so Západom. Peking sa oficiálne k vojne stavia neutrálne, vpád ruských vojsk na Ukrajinu ale odmietol odsúdiť a Spojené štáty sa obávajú, že by mohol Rusku začať poskytovať vojenskú pomoc, vrátane zbraní a munície.

Si, ktorého tento mesiac čínsky parlament zvolil za prezidenta na bezprecedentné tretie funkčné obdobie, vo svojom texte pre ruské noviny zase píše o tom, že čínsko-ruské vzťahy sa vyvíjajú podľa jasnej historickej logiky, dynamicky sa rozvíjajú na všetkých frontoch a postupne vstupujú do novej éry. Za ciele svojej návštevy Ruska označuje posilnenie priateľstva, spolupráce a mieru.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt?

Pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, tvrdí Si, že neexistuje jednoduché riešenie pre zložitú otázku, aj to, že jeho krajina dôsledne zaujíma "objektívny a nestranný postoj" a snaží sa podporovať mierové rokovania. Píše tiež o nutnosti rešpektovať zásady Charty OSN a legitímne bezpečnostné záujmy všetkých štátov.

01 - Modified: 2023-03-19 22:17:10 - Feat.: 1 - Title: Putin privítal ochotu Číny podieľať sa na ukončení konfliktu na Ukrajine. Mám vysoké očakávania, vyhlásil 02 - Modified: 2023-03-19 22:00:24 - Feat.: 1 - Title: Vučič kritizoval zatykač na Putina. "S kým budete teraz hovoriť o mieri?" pýta sa srbský prezident 03 - Modified: 2023-03-19 13:32:34 - Feat.: 1 - Title: Modlite sa za utrápený ľud na Ukrajine, vyhlásil pápež. Pripomenul, že krajina trpí kvôli vojnovým zločinom 04 - Modified: 2023-03-26 05:26:07 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt?
01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:10