Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz žiada rýchle dodávky munície pre ukrajinské sily. Západ hovorí o kritickom nedostatku

16.03.2023, 11:10
Autor:
TASRTASR

Západné krajiny, ktoré podporujú Kyjev, upozorňujú na to, že Ukrajina čelí kritickému nedostatku munície pre húfnice, keďže denne vypáli tisíce nábojov v boji proti ruským silám.

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok vyzval na čo najrýchlejšie dodávky munície ukrajinským silám na obranu pred ruskými inváznymi jednotkami. Informujeme o tom na základe správ agentúr DPA a AFP.

"Je veľmi dôležité, aby sme Ukrajine rýchlo poskytli potrebnú muníciu," povedal Scholz poslancom dolnej komory nemeckého parlamentu, Bundestagu.

Kontinuálne zásobovanie

Prisľúbil, že tejto záležitosti sa budú európski lídri venovať aj na budúcotýždňovom summite Únie, kde majú byť prijaté "ďalšie opatrenia na to, aby sa dosiahlo ešte lepšie a kontinuálnejšie zásobovanie" Kyjeva muníciou.

Dodal, že Berlín je pripravený zahrnúť do súvisiacich projektov obstarávania i ďalšie členské štáty Európskej únie. Scholz v Bundestagu ohlásil aj ďalšie dodávky zbraní a vybavenia pre ukrajinské sily, ku ktorým má dôjsť v spolupráci s ďalšími štátmi Únie.

image

Množstvo mŕtvych leží ďaleko na sever od Bachmutu. Rusi chcú zovrieť Ukrajincov do klieští

Západné krajiny, ktoré podporujú Kyjev, upozorňujú na to, že Ukrajina čelí kritickému nedostatku munície pre húfnice, keďže denne vypáli tisíce nábojov v boji proti ruským silám. Ukrajina tvrdí, že každý mesiac potrebuje 350-tisíc nábojov, aby mohla odrážať ruské útoky a tiež spustiť vlastnú protiofenzívu.

Výroba munície

AFP približuje, že krajiny Európskej únie v súčasnosti uvažujú o konkrétnych aspektoch muničných dodávok, napríklad o tom, kto bude zodpovedný za zadávanie objednávok a či bude možné objednávať iba od európskych výrobcov.

Cieľom pondelkového stretnutia ministrov obrany a zahraničných vecí je navrhnúť plán v objeme dve miliardy eur, ktorého súčasťou majú byť aj zákazky na výrobu munície. Tento plán by sa mohol následne schváliť na dvojdňovom summite v Bruseli, ktorý sa začne budúci štvrtok.

image

Chcú väčšiu brutalitu a volajú po totálnej vojne. Kto sú ruskí „turbopatrioti", ktorí kritizujú Kremeľ

Eurokomisár pre vnútorný trh Únie Thierry Breton minulý týždeň vyhlásil, že je "absolútne nevyhnutné posunúť sa smerom k vojnovej ekonomike", čím by sa mal dosiahnuť významný nárast kapacít výroby zbraní a munície.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius však proti tomu namietal s argumentom, že v takomto prípade by sa všetko podriadilo produkcii zbraní a munície. "My - Európska únia a Nemecko - nie sme vo vojne," tvrdil Pistorius.

01 - Modified: 2023-03-15 14:13:25 - Feat.: 1 - Title: Švédsko stále verí, že Turecko mu schváli vstup do NATO. Po voľbách očakáva rýchlu ratifikáciu 02 - Modified: 2023-03-14 14:18:40 - Feat.: 1 - Title: Prevzatie dcérskych spoločností ruskej firmy Rosnefť v Nemecku platí, rozhodol súd 03 - Modified: 2023-03-13 14:23:05 - Feat.: 1 - Title: Nemecký kancelár Scholz sa vo štvrtok v Berlíne stretne s Netanjahuom
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:18