Demonštranti protestujú proti kontroverzným návrhom súdnych reforiem, ktoré by politikom umožnili uplatňovať väčší vplyv na súdnictvo v Tel Avive. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Viac než 250-tisíc Izraelčanov prišlo demonštrovať proti vláde a jej súdnej reforme

11.03.2023, 21:42
Autor:
ČTKČTK

V Tel Avive na demonštrácii dav nadšene privítal oblastného policajného šéfa Amichaja Ešeda, ktorého sa tento týždeň pokúsil odvolať z funkcie minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir.

Približne 250-tisíc ľudí dnes v Izraeli vyšlo do ulíc demonštrovať proti koaličnej vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jej návrhu súdnej reformy, ktorý podľa mnohých ohrozuje demokraciu a na ktorého zrušenie tento týždeň vyzval aj prezident Jicchak Herzog. Denník Haarec s odvolaním sa na organizátorov podujatia napísal, že demonštrácia sa dnes účasťou pol milióna a že ide o najväčší protest v histórii krajiny.

Viaceré izraelské médiá píšu, že len v Tel Avive demonštruje vyše 200-tisíc ľudí, čo je najviac od januára, keď protesty v Tel Avive začali. Ďalších asi 50-tisíc ľudí manifestuje podľa serveru The Times of Israel v Haibe a na 10-tisíc v Beerševe, protesty sú ale aj v ďalších izraelských mestách.

Zásah proti demonštrantom

V Tel Avive na demonštrácii dav nadšene privítal oblastného policajného šéfa Amichaja Ešeda, ktorého sa tento týždeň pokúsil odvolať z funkcie minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir kvôli nedostatočne ráznemu zásahu voči demonštrantom. Krajne pravicový minister protestujúcich, ktorí svojimi akciami niekedy blokujú hlavný ťah z Tel Avivu, označuje za anarchistov. Odvolanie Ešeda ale zablokovala generálna prokurátorka, ktorá tento krok označila za politicky motivovaný.

image

Na Západnom brehu Jordánu židovský osadník zastrelil jedného Palestínčana, strety s armádou pokračujú

Veľké demonštrácie sa konali v posledných týždňoch aj v Jeruzaleme, kde ľudia protestovali pred parlamentom. V ňom má väčšinu vládna koalícia, ktorá napriek kritike z širokých vrstiev izraelskej spoločnosti aj výzve prezidenta Herzoga pokračuje v schvaľovaní súdnej reformy.

Navrhovaná reforma by vláde dala väčší vplyv na vymenovanie sudcov a obmedzila by právomoci najvyššieho súdu. Nesúhlas s návrhom okrem prezidenta vyjadrila opozícia, rad expertov i mnohých vojakov izraelskej armády v zálohe. Niektorí dokonca označili zmeny za koniec demokracie a nástup diktatúry.

"Nechcem žiť v diktatúre"

Ľudia v uliciach Tel Avivu dnes opäť niesli izraelské vlajky a rôzne transparenty, napríklad s nápisom Zachráňme demokraciu. Dorazila aj 64-ročná žena na invalidnom vozíku. "Je to moja prvá demonštrácia. Ale čo sa teraz deje, je hrozné, nechcem žiť v diktatúre," citoval ženu denník Haarec. "Moje dve deti žijú v USA, teraz som prvýkrát rada, že žijú tam," dodala.

image

Izraelské bezpečnostné zložky mali smrteľne zraniť páchateľa útoku v Huwwáre, kde zomreli dvaja bratia

Organizátori demonštrácií pred dnešnými manifestáciami vydali vyhlásenie, v ktorom uviedli, že ak vláda nezastaví proces schvaľovania reformy, protesty v najbližších dňoch ešte zintenzívnia. "Nebudeme súhlasiť s tým, aby súdnictvo bolo podriadené vláde," citoval z vyhlásenia denník The Jerusalem Post. "Nesúhlasíme ani s tým, aby zločinci slúžili ako ministri," uviedli okrem iného s odvolaním sa na trestné stíhanie premiéra Netanjahua.

Posledný veľký protest sa konal vo štvrtok a organizátori ho nazvali "deň odporu proti diktatúre". V Jeruzaleme počas neho okrem iného desiatky áut zablokovali príchod k Ben Gurionovmu medzinárodnému letisku v snahe zabrániť Netanjahuovi v odlete do Ríma. Premiér sa nakoniec na letisko dopravil vrtuľníkom. Rovnako budúci štvrtok chcú ľudia demonštrovať, tentoraz pod heslom "Deň stupňujúceho sa odporu".

01 - Modified: 2023-03-11 10:09:01 - Feat.: 1 - Title: Spojené arabské emiráty privítali obnovu diplomatických vzťahov Iránu a Saudskej Arábie 02 - Modified: 2023-03-10 11:12:11 - Feat.: 1 - Title: Na Západnom brehu Jordánu židovský osadník zastrelil jedného Palestínčana, strety s armádou pokračujú 03 - Modified: 2023-03-09 07:32:06 - Feat.: 1 - Title: Najmenej traja Palestínčania zahynuli pri razii izraelskej armády v Predjordánsku
01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:51