Hamburgský policajný prezident Ralf Martin Meyer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Strelec z Hamburgu, ktorý zabil sedem ľudí vrátane nenarodeného dieťaťa, nebol terorista

10.03.2023, 13:05
10.03.2023, 13:25
Autor:
ČTKČTK

Hamburský policajný šéf Ralf Martin Meyer povedal, že strelec, ktorým bol 35-ročný Nemec pôvodom z Bavorska, cítil k svedkom Jehovovým ako ich bývalý člen značnú nenávisť.

Pri útoku v modlitebni svedkov Jehovových v severonemeckom Hamburgu zabil útočník vo štvrtok večer sedem ľudí vrátane nenarodeného dieťaťa a nakoniec spáchal samovraždu. Dnes to na tlačovej konferencii povedal hamburský senátor pre vnútorné záležitosti Andy Grote, ktorého funkcia zodpovedá regionálnemu ministrovi vnútra. Polícia dodala, že zranených bolo osem ľudí, štyria z nich sú vo vážnom stave. Polícia uviedla, že zásah bol veľmi rýchly, ale situácia značne neprehľadná. Podľa Groteho rýchly policajný zásah zabránil ďalším obetiam. Motívom nebol terorizmus, vylúčené ale nie sú psychické problémy útočníka, 35-ročného muža z Bavorska.

Kancelár Olaf Scholz udalosť na twitteri označil za brutálny násilný čin a vyjadril podporu pozostalým aj záchranárom zasahujúcim na mieste činu. Svedkovia Jehovovi vo vyhlásení uviedli, že sú hlboko zarmútení.

image

Streľba v Hamburgu si vyžiadala osem obetí, jednou z nich má byť aj páchateľ

Legálny držiteľ zbrane

"Medzi mŕtvymi bolo nenarodené dieťa v siedmom mesiaci vývoja," povedal Grote. Plod bol podľa polície ženského pohlavia. Jeho matka útok prežila. Ďalšími zabitými sú štyria muži a dve ženy vo veku 33 až 60 rokov. Zranenia utrpelo šesť mužov a dve ženy. Medzi zranenými bol jeden občan Ugandy a jeden Ukrajiny, ostatní boli Nemci.

Ako útočníka označila polícia 35-ročného Philippa F., ktorý sa do Hamburgu prisťahoval z Bavorska. Od vlaňajšieho decembra je vedený ako držiteľ zbrane, konkrétne poloautomatickej pištole. Ešte vo februári u neho polícia v rámci náhodnej kontroly zisťovala, či plní potrebné podmienky na držanie zbrane. Pri kontrole spolupracoval a nevykazoval psychické problémy, ktoré ale teraz vyšetrovatelia nevylúčili.

O streleckom útoku policajti, zástupcovia mesta a prokuratúra hovorili ako o čine v zúrivosti. Motív však známy nie je, vylúčený je ale terorizmus a politické pozadie. Polícia uviedla, že k svedkom Jehovovým ako bývalý člen správal značnú nenávisť. Či si obete vyberal náhodne, alebo cielene, polícia zatiaľ nevie, uviedla ale, že to neboli strelcovi príbuzní.

Zásah Grote označil za veľmi rýchly, hoci situácia bola značne neprehľadná. "Hladký a rýchly zásah zabránil väčšiemu počtu obetí," povedal. Na mieste bolo počas niekoľkých minút aj zásahové komando. Pred policajtmi sa strelec uchýlil do poschodia, kde podľa všetkého spáchal samovraždu. Z budovy polícia vyviedla dvadsať ľudí, ktorí útok prečkali bez zranení.

Polícia zriadila internetový portál, kam ľudia môžu ukladať fotografie a videá týkajúce sa zločinu. Pre preživších a ich príbuzných sprístupnili úrady viacero krízových liniek.

Útok v modlitebni vo štvrti Alsterdorf sa odohral vo štvrtok zhruba o 21-vej, čo bolo asi dve hodiny po začiatku stretnutia. Na mieste zasahovala špeciálna jednotka, budovu prehľadali pyrotechnici a okolie sledoval policajný vrtuľník s termokamerou. Zásah bol rozsiahly, pretože polícia spočiatku nevedela, či bol útočník sám a či nie je na úteku. Ľudia v okolí tak dostávali na mobilné telefóny varovné správy, aby sa ukryli.

Dvanásť výstrelov

"Počuli sme výstrely," povedal novinárom nemenovaný svedok. "Tých výstrelov bolo 12 za sebou, potom sme videli, ako odnášajú ľudí v čiernych vreckách," dodal. Jedna z miestnych obyvateľiek v rozhovore s agentúrou DPA vypovedala, že počula štyri série streľby. Po streľbe zostalo na mieste tiež niekoľko zranených.

"Zlé správy z Hamburgu. Viacerí členovia komunity jehovistov sa včera stalo sa obeťou brutálneho násilia," uviedol dnes ráno na twitteri Scholz, ktorý bol v minulosti starostom tohto druhého najväčšieho nemeckého mesta.

Sústrasť pozostalým vyjadrili aj ďalší nemeckí politici, okrem iného primátorka Berlína Franziska Giffeyová. Kondolencie do Hamburgu prichádzajú aj zo zahraničia, o spoluúčasti napísali na twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron alebo český prezident Petr Pavel. "V mene svojho aj v mene občanov Českej republiky by som rád vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí, nemeckým občanom i prezidentovi Spolkovej republiky Nemecko," uviedol Pavel. "Týmto brutálnym činom, spáchaným navyše v cirkevnom objekte, som hlboko otrasený," dodal Pavel v telegrame nemeckému prezidentovi Frankovi-walterovi Steinmeierovi zverejnenom na stránkach Pražského hradu.

image

Steinmeier aj Macron vyjadrili sústrasť rodinám obetí streľby v Hamburgu, vyžiadala si osem obetí

K udalosti sa vyjadrili aj svedkovia Jehovovi. "Náboženská spoločnosť je hlboko zasiahnutá strašným útokom na svojich veriacich pri bohoslužbe v sále kráľovstva v Hamburgu," uviedli svedkovia Jehovovi vo vyhlásení na svojom webe. "Hlboko súcitíme s rodinami obetí a tiež s traumatizovanými svedkami," dodali.

Svedkovia Jehovovi, ktorí sú kresťanským náboženským hnutím s vlastným výkladom biblie, majú celosvetovo okolo osem miliónov členov. V Nemecku sa k nim podľa DPA hlási takmer 200-tisíc ľudí.

Nemecko v posledných rokoch zažilo prípady, keď útočníci postrieľali viac ľudí. Napríklad vo februári 2020 pri útoku pravicového extrémistu v Hanau ich zomrelo deväť. Všetky obete vtedy mali migračné korene, rovnako väčšina zranených. Išlo o jeden z najhorších rasistických útokov v Nemecku od druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2023-03-10 10:13:28 - Feat.: 1 - Title: Steinmeier aj Macron vyjadrili sústrasť rodinám obetí streľby v Hamburgu, vyžiadala si osem obetí 02 - Modified: 2023-03-10 07:43:55 - Feat.: 1 - Title: Streľba v Hamburgu si vyžiadala osem obetí, jednou z nich má byť aj páchateľ
01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie 05 - Modified: 2024-04-14 19:30:00 - Feat.: - Title: Izraelský vojnový kabinet sa zatiaľ nezhodol na reakcii na útok Iránu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:47