Zvolený český prezident Petr Pavel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia

09.03.2023, 07:22
Autor:
TASRTASR

Petr Pavel po zložení sľubu spoločne s manželkou pozdraví verejnosť z balkóna na Treťom nádvorí Pražského hradu. Práve tu je podľa budúcej šéfky Kancelárie prezidenta republiky možné očakávať veľké prekvapenie.

Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel sa vo štvrtok popoludní stane novým českým prezidentom. O polnoci uplynul mandát Milošovi Zemanovi, ktorý bol hlavou štátu dve päťročné funkčné obdobia. Pavel chce na Pražský hrad podľa vlastných vyjadrení priniesť väčšiu otvorenosť k verejnosti aj jednotu v zahraničnej politike s ďalšími najvyššími ústavnými činiteľmi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Zeman počas svojich dvoch funkčných období uskutočnil podľa údajov Pražského hradu deväť desiatok zahraničných ciest. Najčastejšie navštevoval Slovensko, celkom to bolo pätnásťkrát, uvádza iRozhlas s odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu. V porovnaní so svojimi predchodcami však cestoval menej. Václav Havel absolvoval podľa serveru Seznam Zprávy 160 a Václav Klaus dokonca 279 zahraničných ciest. Zeman bol aktívnejším cestovateľom počas prvých piatich rokov. V priebehu druhého mandátu sa mu zhoršil zdravotný stav a niekoľkokrát bol hospitalizovaný.

image

Zvolený český prezident Petr Pavel zverejnil výsledky zdravotnej prehliadky, je schopný výkonu funkcie

Presadzoval politiku "všetkých azimutov", ako ju sám nazval – teda otvorenosť Česka aj smerom na Východ, najmä k Rusku a Číne. Svojím postojom sa odchyľoval od zahraničnej politiky vlády. Názor na šéfa Kremľa Vladimira Putina zmenil až po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022.

Počas desiatich rokov v prezidentskej funkcii udelil 26 milostí a na rozdiel od svojich predchodcov nevyhlásil žiadnu amnestiu. Svoju poslednú milosť udelil v utorok, a to firme, ktorá bola odsúdená v kauze verejnej zákazky v Lánskej zvernici spadajúcej pod Pražský hrad. Pre porovnanie, Havel v priebehu mandátu udelil 860 milostí a Klaus na konci svojho desaťročného pôsobenia vyhlásil amnestiu pre viac než 6000 väzňov.

Zeman odchádza do vlastnej kancelárie

Končiaci vedúci prezidentského úradu Vratislav Mynář potvrdil, že Zeman si zriadi kanceláriu. "Dopyt po ňom je už teraz veľký," zdôvodnil tento krok Mynář. Asistentku bude Zemanovi robiť jeho manželka Ivana. Po odchode z funkcie bude exprezident poberať doživotnú mesačnú rentu 50-tisíc českých korún (približne 2100 eur) a rovnakú sumu určenú na prenájom kancelárie a odmenu asistenta.

Miloša Zemana vo funkcii vystrieda Petr Pavel. Nový prezident chce, aby si ho po skončení mandátu Česi zapamätali ako človeka, ktorý dodržal svoje predvolebné sľuby a prispel k zmene atmosféry v krajine. Povedal to v rozhovore pre TASR krátko po januárových prezidentských voľbách. Niekoľkokrát tiež zopakoval, že chce byť prezidentom pre všetkých a chce otvorene komunikovať s médiami. Jeho predchodca novinárov často kritizoval.

image

Čína vyzvala Česko, aby dodržiavalo záväzok jednej Číny. Reaguje na rokovania s tibetskou vládou

V pondelok v českom podcaste Kecy a politika priznal, že v týchto chvíľach nemá v pláne kandidovať aj druhýkrát. "Vykonávať takúto funkciu plnohodnotne na sto percent, tých päť rokov je až-až," vyhlásil Pavel.

Petr Pavel v druhom kole českých prezidentských volieb porazil expremiéra Andreja Babiša so ziskom 58,32 percenta hlasov. Aktívny bol ihneď po zvolení, neformálne sa už stretol s viacerými štátnikmi. Svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu plánuje na začiatok budúceho týždňa, tradične bude smerovať na Slovensko.

Inauguráciu novej hlavy štátu bude vo Vladislavskej sále Pražského hradu sledovať približne 800 pozvaných hostí, ďalšie stovky prídu na menej formálne stretnutie pri čaši vína. Pavlov tím pozýva aj verejnosť, ktorá sa bude môcť okrem sledovania ceremónie pred Pražským hradom zúčastniť aj na ekumenickej modlitbe v Katedrále svätého Víta. Okrem protokolom určených bodov inaugurácie sú v programe aj viaceré prekvapenia, uviedla budúca šéfka Kancelárie prezidenta republiky Jana Vohralíková. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pavlov tím avizuje prekvapenia

"Inauguračný deň sa začne o polnoci zo stredy na štvrtok, keď bude zvesená prezidentská štandarda, uzamkne sa brána Gigantov a otvorí sa, až keď pán budúci prezident 9. marca predpoludním vojde do areálu Pražského hradu," opísala začiatok slávnostného dňa budúca šéfka Kancelárie prezidenta republiky Jana Vohralíková.

Na poludnie je naplánovaný spoločný obed Pavla a doterajšej hlavy štátu Miloša Zemana, zúčastnia sa na ňom aj manželky obidvoch prezidentov. O 14-tej sa začne spoločná schôdza oboch komôr parlamentu, počas ktorej Pavel zloží prezidentský sľub do rúk predsedu Senátu Miloša Vystrčila. Okrem bývalých prezidentov, poslancov, senátorov a predstaviteľov inštitúcií budú v sále prítomní aj podporovatelia a priaznivci Pavla, ktorých mohol pozvať 200.

Po zložení sľubu zaznie štátna hymna, počas ktorej vojaci z Petřína odpália 21 delových sálv. Zároveň sa na hrad vráti štandarda, ktorá ostane dovtedy na znak opusteného sídla prezidenta stiahnutá. Prítomným v sále, ale aj divákom pri televíznych obrazovkách sa následne Pavel prihovorí už ako nový český prezident.

image

Bude to opotrebovávacia vojna, ktorá bude stáť peniaze, tvrdí o Ukrajine zvolený český prezident

Spoločne s manželkou pozdraví verejnosť z balkóna na Treťom nádvorí Pražského hradu. Práve tu je podľa Vohralíkovej možné očakávať "veľké prekvapenie". V sprievode náčelníka generálneho štábu Karla Řehku potom pôjde špalierom bojových zástav k soche T. G. Masaryka na Hradčanskom námestí, kde položí kvety a pozdraví sa s verejnosťou. Tam by malo nastať ďalšie prekvapenie.

"Našou snahou je maximálne umožniť verejnosti, aby sa na inaugurácii zúčastnila. Takže na Treťom nádvorí aj na Hradčanskom námestí budú veľkoplošné obrazovky, kde bude verejnosť môcť sledovať celý program," informovala budúca šéfka KPR. Dodala, že aj koridory pre ústavných činiteľov sa organizátori snažili urobiť čo najmenšie tak, aby verejnosť mohla byť na mieste v čo najväčšom počte. Aj preto sa neuskutoční vojenská prehliadka.

O 15:30 sa začne v Španielskej sále stretnutie pri čaši vína, na ktoré je pozvaných asi 2500 hostí. Ide o menej formálne priateľské stretnutie, na ktorom zahrajú bývalí členovia skupiny Spirituál kvintet. Ich pieseň "Jednou budem dál" sa stala neoficiálnou hymnou Pavlovej predvolebnej kampane.

Slávnostný deň sa skončí ekumenickou modlitbou za vlasť a prezidenta v Katedrále svätého Víta. Hoci Pavel nie je veriaci, chce si uctiť pamiatku svätého Václava. Na záver Česká filharmónia a Pražský filharmonický zbor pod vedením dirigenta Jakuba Hrušu zahrajú skladbu Te Deum od Antonína Dvořáka.

"Verejnosť pozývame aj do katedrály. Ak sa nezaplní pozvanými hosťami, bude možnosť, aby verejnosť zaplnila bočné chodby," dodala Vohralíková. Ten, kto sa bude chcieť do chrámu dostať, by mal podľa nej prísť v dostatočnom predstihu.

01 - Modified: 2023-03-08 11:25:03 - Feat.: 1 - Title: Petr Pavel vo štvrtok zloží prezidentský sľub, jeho tím avizoval prekvapenia 02 - Modified: 2023-03-07 13:28:44 - Feat.: 1 - Title: Zvolený český prezident Petr Pavel zverejnil výsledky zdravotnej prehliadky, je schopný výkonu funkcie 03 - Modified: 2023-03-04 06:32:00 - Feat.: 1 - Title: Zeman si po odchode z funkcie zriadi kanceláriu, asistentkou bude manželka
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 03 - Modified: 2024-04-07 09:01:20 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu. "Budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu" 04 - Modified: 2024-03-26 13:08:41 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel rokoval s vedením kontrarozviedky o bezpečnostnej situácii 05 - Modified: 2024-03-20 12:11:23 - Feat.: - Title: Petr Pavel ukázal ako na Slovákov. Česi platia daň za našu kampaň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:58