Americký minister spravodlivosti Merrick Garland. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vláda USA zistila u polície v Kentucky vzorec porušovania práv a diskriminácie. Poukazuje na rasizmus

08.03.2023, 20:47
Autor:
ČTKČTK

Vyšetrovanie situácie v najväčšom meste štátu Kentucky začala federálna vláda aj kvôli medializovanému prípadu mladej černošky Breonny Taylorovej, ktorú v roku 2020 polícia zastrelila v jej byte pri nevydarenej protidrogovej razii.

Polícia v americkom meste Louisville v minulých rokoch systematicky porušovala zákony vrátane ústavy Spojených štátov, keď pri svojej práci užívala neprimeranú silu, nesprávne vykonávala domové prehliadky a diskriminovala obyvateľov tmavej pleti. Oznámil to dnes americký minister spravodlivosti, ktorý prezentoval výsledky rozsiahleho vyšetrovania práce tamojších strážcov zákona. Podľa denníka The Washington Post závery pravdepodobne donútia policajný zbor k začatiu hlbokých zmien.

Vyšetrovanie situácie v najväčšom meste štátu Kentucky začala federálna vláda aj kvôli medializovanému prípadu mladej černošky Breonny Taylorovej, ktorú v roku 2020 polícia zastrelila v jej byte pri nevydarenej protidrogovej razii. Zásah bol vykonaný na základe povolenia, ktoré umožňuje do daného objektu vstúpiť bez klepania, a prokurátori neskôr obžalovali štyroch vyšetrovateľov zo sfalšovania dokumentu. Jeden detektív vlani priznal vinu.

Porušenie ústavy

Podľa Garlanda federálne vyšetrovanie ukázalo, že prípad Taylorovej bol príznakom širších problémov. Odhalilo vraj vzorec správania, ktoré porušuje ústavou dané práva slobodne sa vyjadrovať a nebyť terčom bezdôvodných policajných zásahov, ako aj ďalšie federálne zákony.

image

ROZHOVOR: Etnickí Rusi opovrhujú menšinami. Voči niektorým dešpekt sprevádza rasistický kontext

Policajti v Louisville podľa zistení ministerstva prehnane využívali škrtenie podozrivých, elektrické paralyzéry a policajné psy, vykonávali prehliadky na základe neplatných dokumentov a nesprávne vykonávali prehliadky bez klepania. Ďalej je im pripisované nezákonné zastavovanie a zatýkanie ľudí, porušovanie práv osôb vyjadrujúcich nesúhlas s prácou polície alebo diskriminácia černochov, napríklad cez dopravné kontroly s falošnými zámienkami. Niektorí strážnici údajne nazývali obyvateľov tmavej pleti slovami "opica", "zviera" alebo "chlapček". Terčom diskriminácie podľa záverov vyšetrovania boli tiež ľudia s psychickými problémami.

"Toto správanie je neprijateľné, je to srdcervúce... Je to urážka ľudí v Louisville, ktorí si zaslúžia niečo lepšie," povedal Garland.

Televízia NBC News pripomína, že k podobným záverom federálna vláda dospela aj pri vyšetrovaní iných miest vrátane Fergusonu v štáte Missouri, kde biely policajt v roku 2014 zastrelil neozbrojeného 18-ročného černocha. Ministerstvo spravodlivosti počas úradovania exprezidenta Donalda Trumpa tieto audity prerušilo, vyšetrovanie praxe v Louisville sa začalo krátko po jeho odchode z Bieleho domu.

Agresívne praktiky

Garland prakticky zároveň spustil stále prebiehajúce vyšetrovanie týkajúce sa Minneapolisu, teda dejiska smrtiaceho zásahu proti Georgi Floydovi, ktorý spustil niekoľkotýždňovú vlnu protestov naprieč USA.

image

Západ využíva nacistickú ideológiu, chcú vyriešiť "ruskú otázku", vyhlásil Lavrov

Dnešným oznámením výsledkov podľa denníka WP sa začína obdobie vyjednávania medzi zástupcami federálnej vlády a úradmi v Kentucky, ktoré pravdepodobne vyústi do súdne potvrdenej dohody o sade reforiem. Louisville pritom už v roku 2020 zakázalo domové prehliadky "bez klepania", začalo do práce polície zapájať odborníkov na mentálne zdravie a rozšírilo program prevencie násilia, uviedlo ministerstvo spravodlivosti.

Agresívne policajné praktiky v USA zďaleka nepôsobia problémy len v Louisville či Minneapolise. Častým motívom sú kontroly na cestách, ktoré eskalujú do násilných stretov. Za takýchto okolností v januári v meste Memphis zomrel Tyre Nichols, ktorého skupina policajtov surovo zbila po tom, čo pred nimi začal utekať. Denník The New York Times zistil, že špeciálna jednotka, pod ktorú títo policajti spadali, mala na konte množstvo podobných zásahov, pri ktorých využívala aj neoznačené vozidlá.

01 - Modified: 2023-03-08 19:20:26 - Feat.: 1 - Title: Bidenov rozpočet chce znížiť deficity o takmer tri bilióny dolárov. Kontrastuje s požiadavkou republikánov 02 - Modified: 2023-03-07 18:09:25 - Feat.: 1 - Title: Vláda USA sa na súde snaží zablokovať fúziu JetBlue a Spirit Airlines 03 - Modified: 2023-02-02 09:59:31 - Feat.: 1 - Title: Západ využíva nacistickú ideológiu, chcú vyriešiť "ruskú otázku", vyhlásil Lavrov
01 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 02 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 03 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov 04 - Modified: 2024-04-11 14:22:08 - Feat.: - Title: Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom 05 - Modified: 2024-04-12 14:18:39 - Feat.: - Title: Po „ušoch“ chcel obchodníkom dávať Danko. Teraz má novú páku na reťazce Ficova vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:19