Šéfka rozviedok USA Avril Hainesová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko tento rok na Ukrajine nedosiahne väčšie územné zisky, tvrdí šéfka rozviedok USA

08.03.2023, 19:27
Autor:
ČTKČTK

"Ak Rusko nezačne povinnú mobilizáciu a nezíska významné dodávky munície od tretích strán, bude pre neho čoraz zložitejšie v nasledujúcich mesiacoch udržiavať súčasnú mieru útočných operácií," povedala Avril Hainesová.

Americké spravodajské služby nepredpokladajú, že by Rusko bolo do konca roka schopné posilniť svoje jednotky na Ukrajine natoľko, aby si mohli pripísať výraznejšie územné zisky. Pri vypočutí v americkom Senáte to dnes povedala šéfka prieskumných zložiek USA Avril Hainesová. Senátorom prezentovala správu, podľa ktorej sa Rusko cez medzinárodný odpor proti jeho agresii môže ďalej spoliehať na spoluprácu s Čínou.

Hainesová podľa denníka The New York Times v Senáte hovorila o ruských problémoch s muníciou, so stratami na životoch i s morálkou jednotiek a vyjadrila názor, že prezident Vladimir Putin pravdepodobne začína lepšie chápať limity svojej armády. Moskve sa v posledných mesiacoch nedarí vo väčšom rozsahu dobývať územie na východe Ukrajiny a analytici upozorňujú, že drobné postupy, ako napríklad tie pri meste Bachmut, sú vykúpené vysokými stratami.

image

Zelenskyj je len hnida, Ukrajina plní príkazy USA, vyhlásil Lukašenko. Nariadil celoštátnu čistku

"Ak Rusko nezačne povinnú mobilizáciu a nezíska významné dodávky munície od tretích strán, bude pre neho čoraz zložitejšie v nasledujúcich mesiacoch udržiavať súčasnú mieru útočných operácií," povedala Hainesová. "Stručne povedané, nepredpokladáme, že by sa ruská armáda tento rok natoľko zotavila, aby si pripísala významné územné zisky," pokračovala.

Vyjadrenie prichádza po týždňoch špekulácií o novej ruskej ofenzíve, ktorá sa zatiaľ nedostavila. Podľa Hainesovej by sa Moskva namiesto toho mohla vydať cestou "držania a obrany" už okupovaných oblastí. Šéfka amerických tajných služieb zároveň poukázala na personálne a materiálne problémy ukrajinskej strany, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť napadnutej krajiny "prejsť do útoku neskôr na jar".

image

Zelenskyj oznámil smrť hrdinu, legendárny veliteľ Da Vinci mal 27 rokov. Rusi jasajú

Hainesová pred senátormi prehovorila pri prezentácii výročnej správy o bezpečnostných hrozbách, ktorá sa podľa agentúry Reuters venuje hlavne Rusku a Číne. Americké tajné služby súdia, že Peking sa bude naďalej snažiť súperiť so Spojenými štátmi okrem iného cez spoluprácu s Ruskom.

"Napriek globálnej kritike ruskej invázie na Ukrajinu si Čína zachová diplomatickú, obrannú, ekonomickú a technologickú spoluprácu s Ruskom," cituje zo správy Reuters. Hainesová však dodala, že podľa tajných služieb je čínske vedenie "čoraz viac nesvoje" z intenzity vojenskej spolupráce s Moskvou.

01 - Modified: 2023-03-08 15:12:59 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj je len hnida, Ukrajina plní príkazy USA, vyhlásil Lukašenko. Nariadil celoštátnu čistku 02 - Modified: 2023-03-08 13:44:12 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj oznámil smrť hrdinu, legendárny veliteľ Da Vinci mal 27 rokov. Rusi jasajú 03 - Modified: 2023-03-08 12:37:38 - Feat.: 1 - Title: Pre Kremeľ nie je vojna na Ukrajine stratená. Päť dôvodov, prečo môže Rusko vyhrať
01 - Modified: 2024-04-09 19:07:05 - Feat.: - Title: Zelenskyj si v okolí Charkova prezrel opevnenia a zákopy. Musíme byť pripravení, povedal 02 - Modified: 2024-04-09 18:27:56 - Feat.: - Title: Ruský Sledkom spúšťa vyšetrovanie financovania terorizmu. Bude zahŕňať aj Západ 03 - Modified: 2024-04-09 16:23:14 - Feat.: - Title: Ruský súd predĺžil trest pre Navaľného spolupracovníčku o dva roky. Ide o pomstu, vraví jej manžel 04 - Modified: 2024-04-09 15:37:40 - Feat.: - Title: Rusko povolilo plynárenskej firme Novatek zriadiť vlastnú ochranku. Pripojí sa tak k Rosnefťu či Gazpromu 05 - Modified: 2024-04-09 15:16:53 - Feat.: - Title: Západ podľa Borrella zlyháva pri dodávkach protivzdušnej obrany Ukrajine. Situácia je extrémne náročná, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. apríl 2024 03:14