Minister zahraničných vecí Európskej únie Josep Borrell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Únia zvažuje vyčlenenie dvoch miliárd eur na delostreleckú muníciu pre Ukrajinu. Kyjev jej má nedostatok

08.03.2023, 17:28
Autor:
ČTKČTK

Nedostatok delostreleckej munície je aktuálne označovaný za jeden z najpálčivejších problémov ukrajinskej armády, ktorej obrana proti ruskej invázii minulý mesiac vstúpila do druhého roka.

Ministri obrany členských krajín Európskej únie dnes diskutovali o stratégii vystupňovania dodávok delostreleckej munície Ukrajine, ktorá zahŕňa vyčlenenie dvoch miliárd eur zo spoločných prostriedkov, oznámil po zasadnutí šéf diplomacie Únie Josep Borrell. Polovica sumy by bola určená na spoločné nákupy projektilov, druhá na preplácanie dodávok zasielaných jednotlivými štátmi. Podľa Borrella má plán širokú podporu, na schválenie je však potrebné ďalej rokovať o "nevyriešených otázkach".

Nedostatok delostreleckej munície je aktuálne označovaný za jeden z najpálčivejších problémov ukrajinskej armády, ktorej obrana proti ruskej invázii minulý mesiac vstúpila do druhého roka. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v uniknutom liste svojim únijným náprotivkom napísal, že ukrajinská armáda vypáli mesačne asi 120-tisíc nábojov, potrebovala by ich však minimálne dvojnásobok. Zásoby západných spojencov Kyjeva sa medzitým rýchlo zmenšujú.

Rýchlosť je dôležitá

"Musíme dodávať viac, ale dodávky musia byť rýchle... Navrhol som prístup, ktorý je postavený na troch pilieroch," povedal na tlačovej konferencii po rokovaní ministrov Únie v Štokholme Borrell.

image

Únia bojuje za to, aby ženy všade na svete mali rovnaké práva a slobody, tvrdí pri príležitosti MDŽ Borrell

Prvým pilierom je vyčlenenie miliardy eur, z ktorej by členské krajiny dostávali náhrady za "okamžité" zásielky munície, ktoré sa samostatne rozhodnú poskytnúť. Išlo by o ďalšie využitie obranného fondu EPF, z ktorého únia dlhodobo členským krajinám hradí časť zbraní a munície dodávanej Ukrajine. Na podporu Kyjeva bolo z tohto nástroja od začiatku ruskej invázie uvoľnených 3,5 miliardy eur a na konci minulého roka členské krajiny schválili posilnenie fondu o ďalšie dve miliardy.

Druhou zložkou nového plánu sú spoločné nákupy munície kalibru 155 milimetrov cez Európsku obrannú agentúru priamo pre ukrajinskú armádu, ale aj do zásob členských krajín. Tento postup podľa Borrella urýchli dodávky a tiež zníži cenu. Cieľom tretieho piliera je zvýšenie výrobnej kapacity v Európskej únii.

image

Heger sa v Bratislave stretol s holandským kráľovským párom, ocenil vzťahy medzi krajinami

"Musíme mať, mrzí ma to, vojnovú mentalitu," povedal Borrell. "Myslím, že môžem povedať, že na tomto postupe bola všeobecná zhoda," pokračoval. Šéf diplomacie Únie dúfa, že "konkrétne, formálne rozhodnutie" príde pri rokovaní Rady Európskej únie plánovanom na 20. marca.

Podpora medzi štátmi Únie

Česká vláda už od minulého mesiaca dáva najavo, že spoločný postup ohľadom delostreleckej munície podporuje. "Naša podpora Ukrajine musí zintenzívniť tak, aby sa krajina bola schopná nielen brániť, ale aby mohla získať späť všetky okupované územia," uviedla dnes v tlačovej správe česká ministerka obrany Jana Černochová. Podľa vyhlásenia diskusie v Štokholme reaguje na "urgentné potreby ukrajinskej armády".

Spoločné nákupy munície začalo vo februári presadzovať Estónsko, ktoré patrí k hlavným stúpencom zvýšenia vojenskej pomoci Ukrajine. Podľa Borrella sa na tomto cieli zhodujú "všetci", Maďarsko však od začiatku účasť na dodávkach zbraní odmieta. Zároveň viaceré krajiny Únie dlhodobo odmietajú budovanie európskej obrany a chcú sadiť predovšetkým na spoluprácu v rámci NATO.

image

Zelenskyj je len hnida, Ukrajina plní príkazy USA, vyhlásil Lukašenko. Nariadil celoštátnu čistku

Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg, ktorý sa na dnešnom rokovaní ministrov Únie tiež zúčastnil, však posilnenie spoločných obranných nákupov podporil. Išlo by o ďalšiu vojenskú iniciatívu Únie na podporu Kyjeva po tom, čo blok vlani spustil výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov. Borrell dnes uviedol, že počet Ukrajincov vycvičených touto cestou do konca mesiaca presiahne 11-tisíc.

01 - Modified: 2023-03-08 16:10:37 - Feat.: 1 - Title: Heger sa v Bratislave stretol s holandským kráľovským párom, ocenil vzťahy medzi krajinami 02 - Modified: 2023-03-08 15:52:33 - Feat.: 1 - Title: Pokles ukrajinskej ekonomiky sa vo februári spomalil 03 - Modified: 2023-03-08 15:12:59 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj je len hnida, Ukrajina plní príkazy USA, vyhlásil Lukašenko. Nariadil celoštátnu čistku
01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 05 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:55