Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite v Bratislave. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Odhalili ženu, ktorá je hlasom bieleho teroru. Skupine ďakoval strelec z Bratislavy, píše americký denník

03.03.2023, 13:26
Autor:
ČTKČTK

Mladík identifikovaný ako vrah dvoch obetí zo Zámockej ulice v Bratislave spomenul komunitu Terrorgram Collective v manifeste publikovanom súčasne s minuloročným útokom.

Keď vlani v októbri študent Juraj Krajčík zastrelil dvoch mužov pred bratislavským gaybarom Tepláreň, zahrnul do textu o svojej motivácii k útoku poďakovanie neonacistickej internetovej komunite Terrorgram Collective.

Lídri skupiny, ktorá nabáda k násiliu a oslavuje jeho páchateľa, vystupujú anonymne a doteraz nebolo známe, kto za skupinou stojí. Americký web HuffPost teraz upozornil, že stopy vedú k žene žijúcej v Sacramente v americkom štáte Kalifornia.

image

Nový šéf RTVS Machaj rieši prvú kauzu. Reportáž o otcovi strelca zo Zámockej preveruje rada

Skupina antifašistických aktivistov tento týždeň prišla s informáciou, že 33-ročná Dallas Humberová je hlasom audiokníh a videí, ktoré Terrorgram Collective publikuje.

Predávala vibrátory a šírila neonacizmus

HuffPost uvádza, že závery publikované na webe investigatívnej skupiny Left Coast Right Watch sa mu podarilo overiť. Humberová údajne stojí aj za viacerými účtami v komunikačnej aplikácii Telegram, ktorú extrémistická skupina používa na šírenie svojich myšlienok.

Ženu opisujú ako dlhoročnú autorku ilustrácií s neonacistickou tematikou, z ktorých niektoré pravdepodobne speňažila. "Tiež predávala vibrátory a vytvárala videá, v ktorých hodnotila rôzne sexuálne pomôcky," píše HuffPost. Skontaktovať Humberovú sa webu nepodarilo. Na žiadosti o vyjadrenie ona ani jej príbuzní nereagovali, hoci vraj bolo jasné, že správu zaslanú na Telegrame si zobrazila.

image

Psychológ o zradikalizovaných tínedžeroch: Mladí ľudia sú nahnevaní, berú spravodlivosť do vlastných rúk

Mladík identifikovaný ako vrah dvoch obetí zo Zámockej ulice v Bratislave spomenul Terrorgram Collective v sekcii pod titulkom "zvláštne poďakovanie" v manifeste publikovanom súčasne s minuloročným útokom. "Terrorgram Collective, vy viete, kto ste... Budujete budúcnosť pre bielu revolúciu," napísal 19-ročný Juraj Krajčík, ktorý po útoku podľa vyšetrovateľov spáchal samovraždu. Jeho text odrážal nenávisť k členom komunity LGBT+, k Židom aj k ľuďom tmavej pleti a polícia čin vyšetrovala ako teroristický útok.

Oslavujú streľby a útoky

Podľa HuffPost to bolo prvýkrát, čo bola Terrorgram Collective spomenutá v podobnom manifeste, ktoré spisujú krajne pravicoví páchatelia útokov v snahe inšpirovať ďalších ľudí k násiliu. Left Coast Right Watch uvádza, že skupina zmienku v texte bratislavského strelca nadšene uvítala a označila ho za prvého "svojho" útočníka.

Terrorgram Collective je považovaná za súčasť takzvaného akceleračného hnutia, ktorého cieľom je urýchliť kolaps multietnickej západnej spoločnosti páchaním masových vrážd a iných násilných činov. Uvedená skupina k takýmto útokom otvorene vyzýva a páchateľov predchádzajúcich útokov s podtextom belošskej nadradenosti označuje ako "svätcov". Vlani publikovala viac ako 20-minútový "dokument" oslavujúci streľby a iné útoky z posledných rokov, v ktorom ženský hlas tieto činy označuje za "posolstvo bieleho teroru".

image

Strelec zo Zámockej ulice mal na zozname aj Branislava Gröhlinga a Roberta Fica

K odhaleniu totožnosti ženy vystupujúcej v materiáloch skupiny viedla "dlhá cesta z digitálnych omrviniek" siahajúca až do dospievania Humberovej, kedy sa začala objavovať v krajne pravicových zákutiach internetu, píše HuffPost. Správa o "jednej z hlavných propagandistiek" Terrogram Collective nadväzuje na nedávno zverejnené súdne dokumenty identifikujúce možného ďalšieho člena skupiny.

Brandon Russel, ktorý v minulosti založil inú neonacistickú bunku, a jeho partnerka čelia obvineniam, že plánovali útok na rozvodnú sieť v americkom štáte Maryland s cieľom odstrihnúť od elektriny mesto Baltimore.

01 - Modified: 2024-01-22 11:38:09 - Feat.: - Title: Rakúska polícia zadržala muža, ktorý bol v kontakte s útočníkom z bratislavskej Teplárne 02 - Modified: 2023-10-29 15:21:43 - Feat.: - Title: Roman Samotný pre Brainee: Z národných tradícii sme si spravili taký fetiš, úplne sme zabudli na modernú časť našich dejín 03 - Modified: 2023-10-12 16:25:07 - Feat.: - Title: Spomienkové zhromaždenie rok po útoku v Teplárni 04 - Modified: 2023-10-12 10:07:46 - Feat.: - Title: Telekom si v novom spote pripomenul tragédiu na Zámockej. Hovorí, že LGBTI+ komunita nemá žiť v strachu 05 - Modified: 2023-02-01 12:53:37 - Feat.: - Title: Kristína Tormová: Odchoval ma bulvár, ktorému prekážalo, aké mám silonky. Niekedy sa vo mne ozýva vlčica
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:11