Ilustračná fotografia. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ruskí gardisti utrpeli zranenia, keď ich vozidlo narazilo na mínu. Moskva z toho podozrieva diverzantov

03.03.2023, 11:32
Autor:
ČTKČTK

K útoku sa prihlásil Ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý tvrdí, že bojuje proti Putinovmu režimu v rámci ukrajinských ozbrojených síl. Zbor vyzval Rusov, aby povstali proti režimu.

Štyria vojaci ruskej gardy utrpeli zranenia, keď ich auto narazilo na mínu pri dedine Sušany v Brjanskej oblasti, oznámil dnes ruský poslanec Alexander Chinštejn. Pri dedine sa vo štvrtok odohrala prestrelka, ktorú ruské úrady pripisujú ukrajinským diverzantom.

Kyjev vpád na ruské územie popiera. K incidentu sa prihlásil Ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý bojuje po boku Ukrajincov proti režimu Vladimira Putina. Tomu je ruská garda ako nástupkyňa vojsk ministerstva vnútra priamo podriadená. Rusko podľa dnešného vyjadrenia Kremľa prijme opatrenia, aby sa podobný incident ako ten štvrtkový neopakoval.

"Počas čistenia územia pri obci Sušany kvôli míne vyletelo do povetria vozidlo ruskej gardy. Štyria gardisti - traja príslušníci zásahovej jednotky vrátane jej veliteľa a pyrotechnik - boli ľahko zranení. Ich životy a zdravie nie sú ohrozené," uviedol Chinštejn podľa agentúry Interfax.

image

Rusko žiada od Srbska vysvetlenie ohľadom dodávok zbraní Ukrajine. Sme hlboko znepokojení, znie z Moskvy

Údajní diverzanti okrem dediny Sušany prenikli podľa ruských úradov aj do ďalšej pohraničnej dediny, Ljubečana. Na oboch miestach od začiatku podľa poslanca bojovali tiež gardisti.

Pri prestrelke v Brjanskej oblasti utrpeli zranenia tiež dvaja ruskí pohraničníci, ktorým črepiny poranili ruky, píše s odvolaním sa na informácie zo sociálnych sietí portál Meduza, ktorý pôsobí v lotyšskom exile. Pohraničná stráž je v Rusku súčasťou tajnej služby FSB.

Portál dodal, že oblastné úrady a FSB informácie o zranených pohraničníkoch nepotvrdili. Na sociálnych sieťach sa tiež tvrdí, že kvôli strelnému zraneniu ruky bol hospitalizovaný civilista zo Sušan. Úrady predtým informovali o dvoch mŕtvych a o zranenom jedenásťročnom chlapcovi. FSB vyhlasuje, že útočníkov vytlačila na Ukrajinu, dodala Meduza.

K útoku sa prihlásil Ruský dobrovoľnícky zbor, ktorý tvrdí, že bojuje proti Putinovmu režimu v rámci ukrajinských ozbrojených síl. Jeden z príslušníkov zboru povedal portálu Važnyje istotu, že do Ruska preniklo asi 45 bojovníkov, ktorí nachystali pascu na dve bojové vozidlá pechoty, ale "s civilistami nebojovali". Zbor vyzval Rusov, aby povstali proti režimu.

image

Ukrajinci prenikli cez hranice a napadli ruské dediny, tvrdí Moskva. Putin zvolal bezpečnostnú radu

Samotný Putin vo štvrtok vyhlásil, že "ukrajinskí neonacisti a ich mocipáni" spáchali v Brjanskej oblasti "teroristický čin".

Situáciu má dnes posúdiť bezpečnostná rada pod prezidentovým vedením, hlavná časť rokovaní však bude podľa hovorcu Kremľa tradične utajená. Dmitrij Peskov očakáva, že rada prijme opatrenia, aby sa niečo podobné nemohlo opakovať. Na otázku ohľadom prípadného vyhlásenia stanného práva v pohraničných oblastiach odpovedal, že o tom rozhoduje prezident, ale toto rozhodnutie doteraz neprijal.

FSB dnes zverejnila zábery ukazujúce následky útoku v podobe dvoch údajne rozstrieľaných osobných automobilov a tiež nemeckej míny. Zostrihané video budí veľa otázok, uviedla ukrajinská agentúra Unian a upozornila, že lada je síce rozstrieľaná a má rozbité okná, ale okolo nie sú žiadne črepy. Pri druhom vozidle naopak nie je vidieť žiadny priestrel po strele, ktorá údajne usmrtila vodiča.

01 - Modified: 2023-03-02 20:19:37 - Feat.: 1 - Title: Ruská FSB tvrdí, že diverzanti boli zatlačení za ukrajinské hranice 02 - Modified: 2023-03-02 13:36:59 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci prenikli cez hranice a napadli ruské dediny, tvrdí Moskva. Putin zvolal bezpečnostnú radu 03 - Modified: 2023-03-02 12:06:18 - Feat.: 1 - Title: Tvrdenie Moskvy o narušení ruských hraníc z Ukrajiny a streľbe na civilistov je provokácia, tvrdí Kyjev
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 03 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 04 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:46