Novovymenovaný grécky minister dopravy Giorgos Gerapetritis počas tlačovej konferencie po boku ministra v demisii Kostasa Karamanlisa v gréckych Aténach. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nový grécky minister dopravy sa ospravedlnil rodinám obetí za utorkovú nehodu pri ktorej zomrelo 46 ľudí

02.03.2023, 14:24
Autor:
TASRTASR

Grécka vláda čelí tvrdej kritike za to, že dlhodobo zanedbávala modernizáciu železničnej infraštruktúry, čo podľa odborárov prispelo k utorkovej čelnej zrážke nákladného vlaku s osobným, v ktorom išlo na 350 ľudí.

Nový grécky minister dopravy Jorgos Gerapetritis, ktorý sa dnes ujal funkcie, sa ospravedlnil rodinám obetí utorkovej železničnej nehody. Podľa denníka Kathimerini tiež uviedol, že vláda vytvorí komisiu expertov, ktorá dôkladne vyšetrí príčiny zrážky vlakov. Hovorca gréckej vlády dnes potvrdil, že obeťou je zatiaľ 46, a oznámil, že stále nie je jasné, koľko ľudí sa nezvestných. V stredu zatknutý prednosta stanice dnes pred sudcom priznal časť viny, podľa jeho advokáta majú ale zodpovednosť aj iní, a to kvôli zle fungujúcemu systému včasného varovania.

"Stala sa veľká tragédia, preto sa chcem predovšetkým ospravedlniť rodinám, ktoré prišli o svojich blízkych. Na mieste je rovnako sebakritika celého politického systému a štátu," povedal Gerapetritis novinárom. "Všetko bude dôkladne vyšetrené," dodal s tým, že vznikne expertná komisia, aby transparentne vyšetrila dôvody zrážky a dlhodobú "abnormalitu a pasivitu".

Grécka vláda čelí tvrdej kritike za to, že dlhodobo zanedbávala modernizáciu železničnej infraštruktúry, čo podľa odborárov prispelo k utorkovej čelnej zrážke nákladného vlaku s osobným, v ktorom išlo na 350 ľudí. Veľká časť z nich boli vysokoškolskí študenti.

image

Tragická nehoda v Grécku: Po zrážke vlakov zahynulo 46 ľudí, desiatky sú zranené. Študenti išli do škôl

Už v stredu bol zatknutý prednosta stanice v meste Larisa, pri ktorom sa nehoda stala. Ako hlavnú zodpovednú osobu za nešťastie ho označilo pri výsluchu aj niekoľko zástupcov železničnej spoločnosti Hellenic Train, uviedol denník Kathimerini.

59-ročný prednosta, ktorého meno médiá neuvádzajú, sa dnes postavil pred miestny súd. Podľa hovorcu vlády priznal, že urobil tragickú chybu, kvôli ktorej išli proti sebe dva vlaky na rovnakej koľaji. Podľa denníka Kathimerini ale tiež uviedol, že zlyhala signalizácia. Reportér televízie Al-Džazíra v Larise opísal, že červené výstražné svetlá sa často spúšťajú aj vtedy, keď žiadne nebezpečenstvo nehrozí, a preto ich niektorí rušňovodiči a prednostovia staníc ignorujú. To mohol byť aj prípad nehody, ktorá sa stala v utorok pred polnocou.

image

Zrážku vlakov spôsobil tragický ľudský omyl, tvrdí grécky premiér. Pri nehode zahynulo 38 ľudí

Agentúra AP citovala tiež gréckeho strojcu na dôchodku Nikosa Tsuridisa, podľa ktorého tiež nie je na vine len prednosta, ale aj úrady a vláda, ktoré nezabezpečili modernizáciu systému včasného varovania.

Prednosta stanice Larisa bude podľa miestnych médií pravdepodobne obvinený zo zabitia a ublíženia na zdraví z nedbanlivosti a tiež z ohrozenia bezpečnosti prevádzky. Podľa nedávnej novely zákona mu hrozí desať rokov väzenia až doživotie, napísal dnes denník Kathimerini. Ten tiež napísal, že prednosta bol v tejto funkcii len niekoľko mesiacov.

Utorňajšia zrážka vlakov si vyžiadala najmenej 46 obetí a šesť desiatok zranených zostáva v nemocnici. Hovorca gréckej vlády dnes novinárom povedal, že nemôže potvrdiť, koľko ľudí v osobnom vlaku bolo. Hoci spoločnosť Hellenic Train v stredu informovala, že cestujúcich bolo 342. "Niektorí ľudia mohli nastúpiť na poslednú chvíľu bez vopred kúpeného lístka," povedal vládny hovorca.

01 - Modified: 2023-03-02 10:07:18 - Feat.: 1 - Title: Tragická nehoda v Grécku: Po zrážke vlakov zahynulo 46 ľudí, desiatky sú zranené. Študenti išli do škôl 02 - Modified: 2023-03-01 19:51:55 - Feat.: 1 - Title: Zrážku vlakov spôsobil tragický ľudský omyl, tvrdí grécky premiér. Pri nehode zahynulo 38 ľudí 03 - Modified: 2023-03-01 17:59:57 - Feat.: 1 - Title: Grécky minister dopravy po tragickej nehode vlakov podal demisiu. Zahynulo najmenej 36 ľudí
01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 04 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 05 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:25