Lietadlo spoločnosti Wizz Air. FOTO: Reuters
StoryEditor

Wizz Air pozastaví lety do Kišiňova. Obáva sa o bezpečnosť v moldavskom vzdušnom priestore

27.02.2023, 20:08
Autor:
ČTKČTK

Letecká spoločnosť plánuje zvýšiť počet letov do rumunského mesta Jasy, ktoré leží približne sto kilometrov od Kišiňova.

Maďarská nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air oznámila, že od 14. marca pozastaví z bezpečnostných dôvodov svoje lety do moldavskej metropoly Kišiňov. Konkrétne uvádza obavy o bezpečnosť v moldavskom vzdušnom priestore. Informovala o tom na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC, podľa ktorej Wizz Air lieta z Moldavska do Česka, Maďarska, Británie a Talianska.

Letecká spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla, že pozorne sleduje bezpečnostnú situáciu v Moldavsku a kvôli bezpečnosti je v neustálom kontakte s rôznymi miestnymi i medzinárodnými úradmi a agentúrami.

image

Moskva bude považovať ohrozenie svojich jednotiek v Podnestersku za priamy útok na Rusko

Zodpovedné rozhodnutie

"V dôsledku nedávneho vývoja v Moldavsku a vysokého, nie však bezprostredného rizika vo vzdušnom priestore krajiny, prijala spoločnosť Wizz Air ťažké, ale zodpovedné rozhodnutie pozastaviť od 14. marca všetky lety do Kišiňova," uviedla firma podľa serveru The Guardian.

Letecká spoločnosť zvýši počet letov do rumunského mesta Jasy, ktoré ležia približne sto kilometrov od Kišiňova, podotkla BBC. Podľa agentúry Reuters však lety do Prahy a Budapešti nahradené nebudú.

Moldavský úrad civilného letectva označil rozhodnutie spoločnosti ako náhle a uviedol, že ho ľutuje. "Po analýze rizík vládnej agentúry rozhodli, že lety v národnom vzdušnom priestore môžu byť vykonávané bezpečne pri dodržaní radu postupov," uvádza sa podľa Reuters v telegramovom príspevku moldavskej vlády.

Narušenie vzdušného priestoru

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milióna obyvateľov, je "zaseknuté" medzi Ukrajinou a Rumunskom. V polovici tohto mesiaca tamojšie úrady uzavreli na niekoľko hodín vzdušný priestor krajiny kvôli objektu pripomínajúcemu meteorologický balón. Predseda moldavského parlamentu Igor Grosu neskôr podľa Reuters povedal, že tento lietajúci objekt patril Rusku a nad Moldavsko sa dostal z Ukrajiny.

image

Moldavsko poprelo tvrdenia Ruska, že sa Ukrajina chystá vpadnúť do Podnesterska

O niekoľko dní skôr Kišiňov informoval o narušení svojho vzdušného priestoru ruskou riadenou strelou, ktorú ruské invázne vojská pravdepodobne vystrelili z Čierneho mora na Ukrajinu. Informácie o narušení moldavského vzdušného priestoru ruskými strelami smerujúcimi na Ukrajinu sa objavili aj skôr.

Kišiňov tiež nedávno obvinil Rusko zo sprisahania s cieľom zvrhnúť tamojšiu prozápadnú vládu. Moskva to poprela a naopak minulý týždeň obvinila Ukrajinu, že plánuje ozbrojenú provokáciu pri operácii pod falošnou vlajkou v proruskom separatistickom moldavskom regióne Podnestersko, čo následne poprel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

01 - Modified: 2023-02-20 12:16:41 - Feat.: 1 - Title: Najchudobnejšia krajina Európy dráždi Kremeľ. Situácia je extrémne napätá, nehroťte ju, reaguje Moskva​ 02 - Modified: 2022-10-10 09:40:13 - Feat.: 1 - Title: Moldavským vzdušným priestorom preleteli tri ruské rakety, uviedol Kišiňov
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:56