Sviatlana Cichanovská. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Bieloruská prokuratúra žiada pre opozičnú líderlku Cichanovskú 19 rokov väzenia

27.02.2023, 16:57
Autor:
TASRTASR

Sviatlana Cichanovská, ktorá bola vo voľbách jeho protikandidátkou a podľa opozície a Západu zvíťazila, utiekla po zverejnení výsledkov do Litvy. Mimo územia Bieloruska žije v súčasnosti aj Latuška.

Bieloruská prokuratúra požaduje 19-ročné väzenie pre líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú a jej blízkeho spolupracovníka Pavla Latušku, ktorých súdia v neprítomnosti. Informuje o tom v pondelok agentúra AFP, podľa ktorej je žiadosť prokuratúry súčasťou dlhodobej brutálnej kampane zameranej na umlčiavanie kritikov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

"Štátna prokuratúra žiada pre Cichanovskú a Latušku 19 rokov (väzenia)," napísala bieloruská tlačová agentúra Belta s tým, že pre troch ďalších obžalovaných požaduje 12-ročné väzenie. 

image

V Minsku sa začal proces s Cichanovskou, čelí obžalobe z vlastizrady. Fraška, reaguje opozičná líderka

Cichanovská čelí v procese viacerým obvineniam vrátane vlastizrady, sprisahania s cieľom uchopiť moc či založenia a vedenia extrémistickej organizácie.

Pavel Latuška je bývalým bieloruským ministrom kultúry, ktorý zohral v roku 2020 kľúčovú úlohu pri masových demonštráciách proti Lukašenkovi, pripomína AFP.

Zmienené protesty vypukli po zverejnení sporných výsledkov prezidentských volieb, v ktorých si Lukašenko zaistil šieste funkčné obdobie v úrade hlavy štátu. Bieloruská opozícia ani Západ jeho víťazstvo neuznali.

Cichanovská, ktorá bola vo voľbách jeho protikandidátkou a podľa opozície a Západu zvíťazila, utiekla po zverejnení výsledkov do Litvy. Mimo územia Bieloruska žije v súčasnosti aj Latuška.

image

Vzdajte sa, inak vás čaká skaza. Lukašenko vyzýva Kyjev, aby sa prestal brániť ruským silám

Cichanovská označila v januári v rozhovore pre AFP súdny proces voči svojej osobe za "frašku". Zároveň vyjadrila presvedčenie, že ju odsúdia "na veľmi veľa rokov vo väzení".

V Bielorusku súdia už celý rad kritikov režimu vrátane laureáta Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého i Cichanovskej manžela Siarheja, ktorému v prezidentských voľbách z roku 2020 znemožnili kandidovať a napokon namiesto neho kandidovala práve jeho manželka.

AFP pripomína, že Lukašenko, ktorý sa v Bielorusku drží pri moci už takmer tri desaťročia, je kľúčovým spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina. 

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 05 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:17