Problém bol v tom, že nikto nebral vážne, čo hovorí Putin a pred ním Jeľcin o ruskom mieste vo svete. V európskych metropolách také reči politikom nedávali zmysel, tvrdí Keir Giles. FOTO: Reuters
StoryEditor

Strach z ruskej atómovky? Skvelý výsledok operácie, ktorá prebieha už celé dekády, tvrdí britský expert

27.02.2023, 15:31
  • Západ dlho Rusko nechápal a neveril tomu, čo hovorili ruskí predstavitelia, a to nás nakoniec doviedlo k vojne na Ukrajine.
  • V rozhovore to tvrdí Keir Giles, odborník na Rusko z britského think tanku Conflict Studies Research Centre.
  • Predstava, že Rusko kvôli pomoci Západu Ukrajine použije jadrové zbrane, je podľa neho nerealistická.

Čo nám ukázal rok konfliktu na Ukrajine? Často sa tvrdí, že ukončil éru mieru v Európe.

Bolo by chybou si myslieť, že koniec bojov na Ukrajine bude návratom mieru do Európy. Mier bol iluzórny a Rusko v skutočnosti už predtým viedlo vojnu všetkými možnými prostriedkami okrem otvoreného vojenského konfliktu. Konflikt nezačal na Ukrajine, je to symptóm rastúcich nezhôd medzi Ruskom, Európou a celým Západom na povahe vzťahov medzi jednotlivými štátmi. Rusko sa snaží obnoviť svoju imperiálnu hegemóniu nad krajinami bývalého Sovietskeho zväzu a tiež nad strednou a východnou Európou. Považuje to za svoje právo.

Počuli sme to jasne v utorkovom prejave ruského prezidenta Vladimira Putina pred parlamentom, kde sa sťažoval, že Spojené štáty a Európa nerešpektujú dohody z Jalty a Postupimu z konca druhej svetovej vojny, ktoré umožnili Sovietskemu zväzu získať dominanciu na východe Európy. Tento prístup nezmizne s koncom vojny na Ukrajine, Rusko nezmení len tak svoje predstavy o tom, na čo má v Európe právo, a bude sa ich snažiť dosiahnuť.

Kedy sa tento prístup podobný tomu z čias Sovietskeho zväzu v Rusku objavil? Bola éra spolupráce Moskvy a Západu za prezidenta Borisa Jeľcina a aj Vladimir Putin vraj zvažoval vstup Ruska do NATO.

image

Západná koalícia proti Rusku: USA a Európa rozbiehajú veľké zbrojenie. Putin nikdy nezvíťazí, odkázal Biden

Éra spolupráce bola skôr zbožným prianím Západu než skutočnosťou. Nezodpovedalo tomu vtedy správanie Ruska a vystupovanie ruských predstaviteľov. Zároveň musíme pripustiť, že tu boli nesprávne predstavy a zbožné priania z oboch strán. Putinova ponuka bližších vzťahov Ruska s Európou a so Severoatlantickou alianciou totiž nebolo to, čo by pre Európu a NATO bolo prijateľné, aj keď si obe strany mysleli opak, a boli potom sklamané.

Zatiaľ čo NATO chcelo s Ruskom normálnu spoluprácu, Putin očakával od NATO ponuku spolupráce ako rovný s rovným, teda na úrovni celej organizácie a Ruska namiesto individuálneho členstva. Rusko nezískalo privilegované postavenie veľmoci voči krajinám vo svojom susedstve s právom, ktoré chcelo. A hoci sa spočiatku NATO nepribližovalo k ruským hraniciam, Aliancia neodpovedala na to, že Rusko by uvítalo, keby neprijala do svojich radov východoeurópske štáty. To všetko nakoniec utvrdilo Kremeľ v tom, že tu nie je žiadna perspektíva užitočnej spolupráce s Alianciou a so Západom.

Nie je prehnané hovoriť v deväťdesiatych rokoch o snahe obnoviť ruské či sovietske impérium?

Pokiaľ ide o deväťdesiate roky, predstava, že Rusko vtedy nechcelo obnoviť svoje impérium, vychádza z toho, že na to vtedy Rusko nemalo silu. Ale snaha obnoviť dominanciu či kontrolovať krajiny okolo Ruska tu vždy bola. Jasne to vidíme vo vtedajších ruských zahraničnopolitických dokumentoch a na malých vojnách, ktoré Rusko viedlo na svojej periférii ešte skôr, než sa k nemu NATO akokoľvek priblížilo.

Čo myslíte malými vojnami? Podnestersko či gruzínske Abcházsko?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 70% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-18 05:02:55 - Feat.: 0 - Title: Český plukovník pre HN: Putin sa domnieval, že Ukrajinci ho budú vítať s vďakou. V tom sa veľmi zmýlil 02 - Modified: 2023-02-26 10:30:03 - Feat.: 1 - Title: Musíme brať do úvahy jadrový potenciál NATO, Západ nás chce zničiť, tvrdí Putin 03 - Modified: 2023-02-26 10:00:00 - Feat.: 1 - Title: Reportáž z Ruska: pašovaná Coca-Cola, hľadanie „agentov“ a wagnerovské kladivo ako symbol spravodlivosti 04 - Modified: 2023-02-26 07:39:53 - Feat.: 1 - Title: Visingrov scenár pre Ukrajincov: Ustáť ruský tlak, prejsť do protiútoku a vziať si späť Krym 05 - Modified: 2023-02-25 17:46:24 - Feat.: 1 - Title: Moderné zbrane, záškodníctvo a technológie. Ukrajina si pomohla radom inovácií, novým veciam sa učia aj Rusi 06 - Modified: 2023-02-25 11:17:14 - Feat.: 1 - Title: Rok vojny ukázal, ako vplyv Západu vo svete klesá. Spojencov nie je tak veľa
01 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 04 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 05 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 02:01