Izraelskí demonštranti protestujú proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a vládnemu návrhu súdnej reformy Tel Avive. FOTO: Reuters
StoryEditor

Proti vláde izraelského premiéra Netanjahua demonštruje 130-tisíc ľudí v Tel Avive a tisíce v iných mestách

25.02.2023, 21:03
25.02.2023, 23:21
Autor:
ČTKČTK

V Tel Avive skupina ľudí rozvinula obrovský transparent, na ktorom sú fotky Benjamina Netanjahua, ruského prezidenta Vladimira Putina, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či maďarského premiéra Viktora Orbána.

Viac než 130-tisíc ľudí opäť demonštruje v Tel Avive proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a jej návrhu súdnej reformy, ktorú mnohí považujú zo ohrozenia demokracie. Niekoľko desiatok tisíc ľudí protestuje aj v ďalších izraelských mestách, informujú miestne médiá. Podľa nich pôjde zrejme o doteraz najväčšiu účasť na demonštráciách, ktoré sa konajú už ôsmu sobotu. Začali v Tel Avive a postupne sa rozšírili do ďalších miest.

Najväčšia demonštrácia sa opäť koná v Tel Avive, kde podľa odhadu televíznej stanice Channel 12 vyšlo večer do ulíc na stotisíc ľudí, denník Haarec účasť odhaduje dokonca 160-tisíc. Až 30-tisíc ľudí sa zúčastňuje na demonštrácii v Haife a tisíce manifestujú v ďalších mestách, vrátane Jeruzalema.

Podobne ako predchádzajúca manifestácia bola aj tá dnešná pokojná, k potýčkam s políciou však došlo na diaľnici z Tel Avivu, ktorú dav dočasne zablokoval a policajti sa ich z nej snažili vytlačiť. Protestujúci tiež na policajtov volali: "Bojujeme aj za vás. Demokracia." Polícia neskôr oznámila, že zatkla 18 ľudí. Jedného z nich vyšetruje kvôli tomu, že na diaľnici nasprejoval nápis "Bibi zradca" s odvolaním sa na premiéra Netanjahua, ktorý má prezývku Bibi.

image

Vo veku 85 rokov zomrel dlhoročný palestínsky vyjednávač s Izraelom a bývalý premiér Ahmad Kuraja

Správanie demonštrantov odsúdil minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir. "Nelegálne besnenie protestujúcich v Tel Avive, vrátane zapaľovania pneumatík na (diaľnici) Ajalone a sprejovania graffiti, ktoré viní izraelského premiéra zo zrady, ukazuje, že toto je protest anarchistov," uviedol Ben Gvir, ktorý je šéfom krajne pravicovej strany. "Dal som pokyn polícii, aby rokovala s nulovou toleranciou k násiliu, podnecovaniu násilia a anarchii. Anarchistom nesmie byť dovolené zapáliť Tel Aviv," dodal Ben Gvir podľa denníka Haarec. Na fotkách v izraelských médiách nie je vidieť, že by demonštranti pálili pneumatiky na diaľnici, na jednej fotke z Tel Avivu stoja protestujúci okolo vatry.

Demonštranti opäť mávajú izraelskými vlajkami a nesú rôzne transparenty. V Tel Avive skupina ľudí rozvinula obrovský transparent, na ktorom sú fotky Netanjahua, ruského prezidenta Vladimira Putina, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či maďarského premiéra Viktora Orbána, ktoré majú symbolizovať autoritársku vládu. Mnohí Izraelčania totiž v súvislosti so súdnou reformou hovoria o konci demokracie a začiatku diktatúry.

image

Izraelskí demonštranti protestujú proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a vládnemu návrhu súdnej reformy pred izraelským parlamentom Knesset v Jeruzaleme. FOTO: TASR/AP

Napríklad bývalý izraelský premiér a exminister obrany Ehud Barak dnes v Tel Avive povedal, že krajina zažíva najhoršiu krízu od vzniku Štátu Izrael. "My sme tu, aby sme bránili deklarácii nezávislosti proti pokusu urobiť z Izraela diktatúru," vyhlásil Barak podľa denníka Haarec. Tiež bývalý šéf tajnej služby Mossad Danny Jatom dnes stanici Channel 13 povedal, že súdna reforma urobí z Izraela diktatúru.

Proti návrhu súdnej reformy, ktorá obmedzí právomoci Najvyššieho súdu v prospech vlády, sa už týždne vyslovujú opoziční politici a experti z rôznych odborov, rovnako prezident Jicchak Herzog sa snaží prinútiť vládu, aby so schvaľovaním reformy počkala a hľadala kompromis s opozíciou. Napriek širokej kritike a masovým demonštráciám však v pondelok parlament, v ktorom má väčšinu vládna koalícia, schválil v prvom čítaní prvú časť reformy týkajúcu sa vymenovania sudcov najvyššieho súdu. V pondelok sa už druhý týždeň zišli desaťtisíce ľudí protestovať do Jeruzalema, keď parlament reformu prerokoval.

01 - Modified: 2023-02-21 06:49:07 - Feat.: 1 - Title: Izrael schválil v prvom čítaní kontroverznú súdnu reformu 02 - Modified: 2023-02-19 07:03:44 - Feat.: 1 - Title: Izraelčania opäť protestujú proti vládnemu plánu reformy súdnictva 03 - Modified: 2023-02-19 07:01:55 - Feat.: 1 - Title: Blinken vyzval izraelského a palestínskeho vodcu aby obnovili pokoj 04 - Modified: 2023-02-13 12:46:44 - Feat.: 1 - Title: Izraelčania pred parlamentom protestovali proti vládnemu návrhu súdnej reformy
01 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 02 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 03 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 04 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-17 17:20:18 - Feat.: - Title: Pri útoku Hizballáhu na Izrael zranili 18 ľudí, vrátane 14 vojakov. Išlo o odvetu za zabitie bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:36