Talianska premiérka dnes okrem Irpine navštívila aj neďaleké mesto Buča, ktoré sa rovnako stalo jedným zo symbolov vojnových zločinov, z ktorých Ukrajina viní Rusko.​ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kyjev sa môže spoľahnúť na podporu Talianska, vyhlásila Meloniová. Putinov prejav označila za propagandu

21.02.2023, 16:56
Autor:
ČTKČTK

Giorgia Meloniová reagovala na prejav, ktorý dnes mal Putin, ktorého krajina takmer pred rokom vojensky napadla Ukrajinu a rozpútala tým najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

Na Ukrajinu dnes pricestovala talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá počas návštevy Irpine neďaleko Kyjeva označila dnešný prejav ruského prezidenta Vladimira Putina za propagandu.

O deň skôr vo Varšave ubezpečila Ukrajinu, že sa môže na Taliansko spoliehať aj napriek názorovým rozdielom vo vládnej koalícii. Šéfka talianskej vlády má v pláne aj stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informovala agentúra Reuters.

"Som tu, aby som pochopila potreby ľudí, ktorí bojujú za svoju slobodu. Vždy je iné vidieť veci na vlastné oči a myslím, že to pomôže Talianom porozumieť," uviedla Meloniová po príchode do Kyjeva. Premiérka prišla podobne ako ďalšie zahraničnej návštevy vlakom z Poľska.

Neskôr v meste Irpiň Meloniová reagovala na prejav, ktorý dnes mal Putin, ktorého krajina takmer pred rokom vojensky napadla Ukrajinu a rozpútala tým najväčší pozemný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

image

Putin prerušil jadrovú dohodu s USA, z rozpútania vojny obvinil Západ

"Časť môjho srdca dúfala v odlišné slová, v krok vpred. Bola to propaganda," zhodnotila Meloniová.

Šéf Kremľa znovu obviňoval Západ z rozpútania vojny na Ukrajine a oznámil, že Rusko pozastavuje účasť v dohode Nový ŠTART, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Talianska premiérka dnes okrem Irpine navštívila aj neďaleké mesto Buča, ktoré sa rovnako stalo jedným zo symbolov vojnových zločinov, z ktorých Ukrajina viní Rusko. "Boli sme s vami od začiatku a budeme s vami až do konca," predniesla v Buči podľa Reuters dojatá premiérka.

Meloniová, ktorá nastúpila do funkcie vlani v októbri, opakovane vyhlásila, že chce ísť do Kyjeva pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré pripadá na 24. februára. O deň skôr pritom ukrajinskú metropolu nečakane navštívil americký prezident Joe Biden, ktorý je dnes na návšteve Poľska.

image

Giorgia Meloniová sklamala svojich kritikov. Nespráva sa totiž vôbec ako fašistka

Podľa The Guardian si s Meloniovou, ktorá naopak v pondelok rokovala v Poľsku s premiérom Mateuszom Morawieckým, telefonoval. Vrcholní predstavitelia spolu prerokovali pokračujúcu úzku koordináciu ohľadom podpory Ukrajiny, uviedol potom Biely dom.

Meloniová pri pondelkovom zastávke vo Varšave uviedla, že Taliansko a Poľsko budú naďalej Ukrajine dodávať zbrane. Jej pravicová vláda Ukrajinu podporuje, hoci menšie strany v koalícii, na čele ktorých stoja proruskí politici Matteo Salvini a bývalý premiér Silvio Berlusconi, sa k otázke podpory Ukrajiny stavajú nejednoznačne.

Meloniová však pokračuje v politike svojho predchodcu Maria Draghiho, ktorý sa vlani v júni vydal do Kyjeva v sprievode francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza. 

01 - Modified: 2023-02-21 15:44:45 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg ľutuje, že Rusko pozastavuje svoju účasť na Dohode o znížení počtu strategických zbraní 02 - Modified: 2023-02-21 14:54:42 - Feat.: 1 - Title: Biden v Poľsku: NATO je silnejšie než kedykoľvek predtým, Ukrajina má našu neochvejnú podporu 03 - Modified: 2023-02-21 13:58:10 - Feat.: 1 - Title: Putin prerušil jadrovú dohodu s USA, z rozpútania vojny obvinil Západ 04 - Modified: 2023-02-21 13:32:18 - Feat.: 1 - Title: Rusko nikto neohrozuje. Putinove obvinenia proti Západu sú absurdné, vyhlásili USA 05 - Modified: 2023-02-21 12:23:35 - Feat.: 0 - Title: Rusko skúša predať zbrane. Odhalené hostesky ponúkajú vrtuľníky, rakety aj drony
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:46