Ruský opozičník Alexej Navaľnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko smeruje na Ukrajine k porážke. Malo by začať platiť reparácie, vyhlásil Navaľnyj

20.02.2023, 20:50
Autor:
ČTKČTK

"Narazili sme na dno a aby sme sa znovu vynorili, musíme sa od neho odraziť. Bolo by to eticky správne, racionálne i výhodné," tvrdí väznený Alexej Navaľnyj.

Väznený ruský opozičník Alexej Navaľnyj v dnešnom vyhlásení dôrazne odsúdil inváziu svojej krajiny na Ukrajinu. Označil ju za nevyprovokovanú agresívnu vojnu, ktorá Rusko uvrhla na dno. Moskva podľa neho smeruje k nevyhnutnej porážke, po ktorej by mali nasledovať reparácie Ukrajine, návrat k hraniciam z roku 1991 a zmena politického systému v Rusku.

Navaľnyj v predvečer prvého výročia invázie uviedol, že "nespravodlivú agresívnu vojnu proti Ukrajine" začal ruský prezident Vladimir Putin pod smiešnymi zámienkami, s cieľom udržať sa pri moci a zapísať sa do dejín ako "dobyvateľ" a "zberateľ krajín". "Konečná vojenská porážka môže byť odložená za cenu životov ďalších státisícov mobilizovaných vojakov, ale je všeobecne nevyhnutná," myslí si.

image

Európsky parlament vyjadril podporu Navaľnému a ďalším ruským politickým väzňom. Sú v neľudských podmienkach

Vyzval na zastavenie agresie

"Rusko musí nechať Ukrajinu na pokoji a umožniť jej, aby sa rozvíjala tak, ako chcú jej obyvatelia. Zastaviť agresiu, ukončiť vojnu a stiahnuť všetky svoje vojská z Ukrajiny," uviedol Navaľnyj. Ukrajinu by malo podľa Navaľného Rusko uznať v hraniciach z roku 1991, teda vrátane anektovaného polostrova Krym a teraz okupovaných území na východe a juhu krajiny.

Vyzval tiež, aby Rusko po dosiahnutí prímeria a zrušení západných sankcií začalo Ukrajine platiť reparácie za spôsobené škody, na ktoré by získavalo prostriedky z predaja ropy a zemného plynu. V spolupráci s medzinárodnými inštitúciami by mali byť tiež vyšetrené vojnové zločiny, ktorých sa podľa Navaľného Rusko na Ukrajine dopustilo.

"Narazili sme na dno a aby sme sa znovu vynorili, musíme sa od neho odraziť. Bolo by to eticky správne, racionálne i výhodné," napísal opozičník. "Musíme odstrániť Putinov režim a jeho diktatúru. Ideálne prostredníctvom všeobecných slobodných volieb a zvolania ústavodarného zhromaždenia," dodal s tým, že Rusko by sa malo vydať "európskou cestou" rozvoja.

Odsúdený Navaľnyj

46-ročného Navaľného vlani v marci odsúdili na deväťročný trest za pohŕdanie súdom a za údajnú krádež peňazí, ktoré zhromaždil na svoju prezidentskú kampaň. Ešte skôr mu justícia vymerala 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku, keď sa vzhľadom na hospitalizáciu v Nemecku nedostavoval na povinné kontroly. Opozičný líder tvrdí, že obvinenia proti nemu sú vykonštruované s cieľom udržať najhlasnejšieho kritika Kremľa za mrežami.

image

Medzi známymi kandidátmi na Nobelovu cenu za mier sú Zelenskyj či Erdogan

Denník Ukrajinska pravda v súvislosti s Navaľného výzvou na návrat do hraníc z roku 1991 poukazuje na predchádzajúce vyjadrenie opozičného lídra ohľadom ruskej anexie Krymu v roku 2014. Vtedy povedal, že hoci bol Krym obsadený Ruskom v "hrubom rozpore so všetkými medzinárodnými normami, skutočnosť je taká, že Krym je teraz súčasťou Ruskej federácie". Zároveň vyjadril presvedčenie, že Krym súčasťou Ruska tiež zostane, a Ukrajincom odporučil, aby si "neklamali".

Neskôr Navaľnyj postoj korigoval a vyhlásil, že by v prípade svojho zvolenia ruským prezidentom vykonal "normálne referendum". Rusko argumentuje, že na Kryme sa v marci 2014 - pod dohľadom ruských vojakov - konalo referendum, v ktorom sa za pripojenie k Rusku vyslovilo údajne 96,8 percenta hlasujúcich. Ukrajina jeho výsledok neuznala, rovnako ako EÚ, Spojené štáty a drvivá väčšina krajín sveta.

01 - Modified: 2023-02-16 12:37:16 - Feat.: 1 - Title: Európsky parlament vyjadril podporu Navaľnému a ďalším ruským politickým väzňom. Sú v neľudských podmienkach 02 - Modified: 2023-02-02 15:47:41 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ trýzni Navaľného: v cele má kričiaceho blázna, je bez lekára, strávi polrok v ostrejšej väznici 03 - Modified: 2023-01-31 07:11:15 - Feat.: 1 - Title: Medzi známymi kandidátmi na Nobelovu cenu za mier sú Zelenskyj či Erdogan 04 - Modified: 2023-01-24 09:38:17 - Feat.: 1 - Title: V Berlíne vznikla oproti ruskému veľvyslanectvu kópia Navaľného cely, Rusko ho posiela na samotku neustále
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:29