Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Bidenova návšteva je odkazom pre Putina. Nemá ako odpovedať, píšu svetové médiá

20.02.2023, 17:55
Autor:
ČTKČTK

Podľa prokremeľského politológa Sergeja Markova nemôže ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na Bidenovu návštevu Kyjeva navštíviť napríklad Doneck. Chcú ho zabiť, hovorí.

Prezident Spojených štátov Joe Biden prišiel do Kyjeva na neohlásenú návštevu len niekoľko dní pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu a iba deň pred každoročným posolstvom ruského prezidenta Vladimira Putina pred parlamentom. Experti očakávajú vyhrotenie konfrontácie medzi Moskvou a Západom, píše ruská redakcia BBC. Tá prináša aj názory ruských odborníkov, ako zareaguje Kremeľ.

"Joe Biden v Kyjeve. Samozrejme to Kremeľ vyhodnotí ako ďalší dôkaz toho, že Spojené štáty definitívne stavili na strategickú porážku Ruska vo vojne a že vojna sama o sebe sa neodvolateľne premenila na vojnu Ruska a Západu, "komentovala návštevu amerického prezidenta politologička Taťjana Stanová.

Jej očakávania do istej miery naplnila štátna agentúra RIA Novosti, ktorá čoskoro po prvých správach o Bidenovom príchode do Kyjeva zverejnila komentár profesora Alexandra Guseva z Ruskej akadémie vied. Cesta prezidenta USA ukazuje, že kolektívny Západ sa stal stranou konfliktu, vyhlásil.

image

Prísne tajná návšteva. Biden prišiel do Kyjeva nočným vlakom, Američania predtým nadviazali kontakt s Rusmi

Kolektívny Západ

"Nebojujeme s Ukrajinou, a tým skôr nebojujeme s ukrajinským ľudom, ale teraz kyjevský režim stelesňuje nástroj kolektívneho Západu. V opačnom prípade by nestrácal Biden čas na prelety, rozhovory s (ukrajinským prezidentom Volodymyrom) Zelenským a podobne," vyhlásil.

Snímky Bidena v Kyjeve sa objavili menej ako 24 hodín pred Putinovým každoročným prejavom, ktorý sa vlani neuskutočnil. Očakáva sa, že Putin bude hovoriť o vojne - presnejšie o "špeciálnej vojenskej operácii", ako vojnu nazýva ruský režim. Avizoval to Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

"Čakalo sa, že posolstvo bude veľmi ostré, zamerané na demonštratívne pretrhnutie vzťahov so Západom. Teraz môže byť upravené, aby bolo ešte tvrdšie," myslí si Stanová.

"Keď zaznela správa o Bidenovej návšteve, bol som práve vo vysielaní jednej ukrajinskej televízie," uviedol na sociálnej sieti politológ Abbas Galljamov, ktorého ruské úrady označujú za zahraničného agenta. "Predpokladal som, že to môže znamenať zvýšenie stávky v situácii, keď je úplne jasné, že Putin nemá čím odpovedať, a tak môže ísť o úmyselné provokovanie reakcie," dodal.

Hrozba "skutočnej vojny"

"Predpokladajme, že rozzúrený Putin vydá rozkaz zaútočiť na Kyjev. V takejto situácii by armáda mohla odmietnuť tento rozkaz splniť - pretože si uvedomujú, že už by to nebola ‘špeciálna vojenská operácia‘, ale skutočná vojna. A vôbec nie je fakt, že ruská armáda je na ňu pripravená. Ale odmietnuť splniť rozkaz - to už je v podstate pokus o prevrat," myslí si Galljamov, ktorý v minulosti spolupracoval s Kremľom, no v súčasnosti ho tvrdo kritizuje.

image

Zelenskyj má Američanov za hlupákov. Je jasné, že Biden mal od Putina záruky, píšu v Rusku

Prokremeľský politológ Sergej Markov vyhlásil, že na Ukrajine, proti ktorej Rusko bojuje už takmer rok, Bidenovi nič nehrozí. BBC uviedla, že počas prezidentovej prechádzky po Kyjeve v tomto meste aj vo zvyšku Ukrajiny vyhlásili letecký poplach.

"Biden navštevuje Kyjev nie preto, že je taký odvážny, ale preto, že jeho nepriateľ Putin je taký čestný a civilizovaný. Biden môže pokojne navštevovať Kyjev, pretože si je istý, že Putin dodrží slovo a že Bidenovi nič nehrozí," uviedol Markov na sociálnej sieti.

"Putin však nemôže navštíviť Doneck, pretože všetci vedia, že v Kyjeve sú pri moci teroristi a určite sa pokúsia Putina zabiť rôznymi spôsobmi," dodal.

Volebná kampaň

"Biden v Kyjeve, Putin musí ísť do Donecka. Ale to je polovičné riešenie: Nie do Donecka, ale do Mariupolu," zažartoval politický expert Konstantin Kapačov.

"Biden vstupuje do začiatku vlastnej volebnej kampane nie ako ‘starý dedo‘, ale ako ‘hrdina, ktorý sa nebál vyjsť na frontovú líniu‘. Tak to budú interpretovať, "napísal na sieti Telegram politológ Alexej Česnakov, ktorý je blízky Kremľa.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba vyhlásil, že Bidenova návšteva je veľmi jasné posolstvo Rusom: "Nikto sa vás nebojí! "

image

O návšteve Bidena v Kyjeve sme Rusko vopred informovali. Z dekonfliktných dôvodov, potvrdil Bidenov poradca

Magazín Rolling Stone s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa Bieleho domu napísal, že Bidenovi navrhli niekoľko možností cesty. Jedna počítala so stretnutím so Zelenským na utajenom mieste na poľsko-ukrajinských hraniciach, ďalšia počítala so stretnutím v Ľvove. Ale Biden sa rozhodol ísť do Kyjeva. Bola to jeho prvá návšteva Ukrajiny od jeho zvolenia v roku 2020.

01 - Modified: 2023-02-20 15:15:57 - Feat.: 0 - Title: Prísne tajná návšteva. Biden prišiel do Kyjeva nočným vlakom, Američania predtým nadviazali kontakt s Rusmi 02 - Modified: 2023-02-20 14:42:41 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj má Američanov za hlupákov. Je jasné, že Biden mal od Putina záruky, píšu v Rusku 03 - Modified: 2023-02-20 14:28:03 - Feat.: 1 - Title: O návšteve Bidena v Kyjeve sme Rusko vopred informovali. Z dekonfliktných dôvodov, potvrdil Bidenov poradca 04 - Modified: 2023-02-20 13:49:49 - Feat.: 1 - Title: Do Kyjeva prišiel neohlásene Joe Biden. Cestoval tam v tajnosti niekoľko hodín vlakom 05 - Modified: 2023-02-20 13:36:41 - Feat.: 1 - Title: Biden poslal návštevou Kyjeva Putinovi jasný odkaz, zhodujú sa odborníci 06 - Modified: 2023-02-20 13:12:19 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Výsledky Bidenovej návštevy sa prejavia aj na bojisku, rokovania o raketách boli kľúčové
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 03 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 05 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:33