Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Obuvníci v Japonsku vyzdvihujú hodnotu opráv topánok odvolávaním sa na Karola III.

18.02.2023, 20:56
Autor:
ČTKČTK

Štyridsaťročný Masatomo Sato pracuje zhrbený nad historickým šijacím strojom v preslávenej tokijskej štvrti Šibuja. To on po britskom panovníkovi nazval techniku nanášania koženej záplaty na poškodenú obuv.

Nový britský panovník Karol III. je známy okrem iného tým, že si starú obuv a odevy necháva radšej opraviť, ako aby ich vyhodil. Teraz sa táto prax ujala aj v Japonsku, minimálne medzi obuvníkmi, ktorí ponúkajú oživenie cennej obuvi pomocou takzvanej Karlovej záplaty, napísala agentúra Reuters.

Štyridsaťročný Masatomo Sato pracuje zhrbený nad historickým šijacím strojom v tlmene osvetlenej dielni v preslávenej tokijskej štvrti Šibuja. To on po britskom panovníkovi nazval techniku nanášania koženej záplaty na poškodenú obuv a tento spôsob opravy aplikuje už asi desať rokov.

Nový spôsob opravy

Podľa zaužívaného názoru ide podrážku koženej obuvi vymeniť kedykoľvek, no keď je poškodená vrchná časť topánky, je načase zaobstarať si nový pár. Sato chcel ale nájsť spôsob, ako by ľudia mohli naďalej nosiť topánky, na ktorých im obzvlášť záleží.

image

Zabite sa, radil akademik japonským seniorom, aby vyriešil starnutie populácie

Keď začala jeho metóda naberať konkrétne podoby, rozmýšľal nad tým, ako ju nazvať. Náhodou uvidel v časopise fotografiu Karlových zaplátaných kožených topánok a rozhodol sa, že techniku pomenuje po vtedajšom princovi Charlesovi a terajšom britskom kráľovi Karlovi III.

Karlova záplata sa zvyčajne šije na poškodené miesta kožou podobné textúre, akú majú pôvodné topánky. Povrch sa opracuje a vyleští tak, aby splynul so štruktúrou opotrebovanej topánok. Proces zavŕši rozpracovanie spôsobov, ako docieliť bezšvíkové okraje.

Sato necháva na zákazníkovi, či má byť oprava obuvi čo najmenej nápadná, alebo či sa ju naopak odváži nechať vyniknúť pomocou originálnej záplaty.

V topánkach vidí hodnotu

Niektorí zákazníci k nemu prichádzajú po tom, ako sa im nepodarilo nájsť nikoho, kto by im dané topánky opravil, no aj tak sa rozhodli si ich ponechať. "Želám si, aby si ľudia užili hodnotu toho, keď sa dobré veci užívajú dlho," hovorí Sato.

Bez údržby vydržia špičkové topánky menej ako rok, no pri pravidelnom leštení môžu vydržať 20 až 30 rokov, vysvetľuje Sato.

image

Japonsko zaznamenalo v januári rekordný obchodný deficit, príčinou je pokles dopytu z Číny

Britský kráľ Karol III., ktorý preslávil ako dlhoročný zástanca ekológie, svoje obleky a kožené topánky nosí celé desaťročia, pripomína historička Kaori Nakano, ktorá sa zaoberá dejinami odievania. Akonáhle sa opotrebujú, necháva ich britský panovník podľa potreby záplatovať. Riadi sa pritom krédom "Kup raz, ale dobre".

"Kráľ Karol otázky životného prostredia vyzdvihuje už pol storočia, a hoci boli doby, keď to ľudia ťažko chápali, jeho vytrvalý postoj je teraz dobre prijímaný," konštatoval Nakano.

Záplaty sa podľa japonského združenia opravenej obuvi používajú už dlho. Označenie Karlova záplata sa však vžilo až v posledných niekoľkých rokoch. Opravne obuvi sú rozosiate po celom Japonsku, hlavne v Tokiu. "Tým, že sa (záplata) pomenovala po kráľovi Karlovi, negatívny dojem vyvolaný pocitom, že človek nosí topánky príliš dlho, zmizol a spoločnosť to ľahšie prijíma," uviedol 52-ročný šéf združenia Osamu Hašiguči.

01 - Modified: 2023-02-16 15:25:33 - Feat.: 1 - Title: Španielsko ako prvé v Európe schválilo zákon o platenom menštruačnom voľne 02 - Modified: 2023-02-16 13:11:03 - Feat.: 1 - Title: Japonsko chce usporiadať summit G7 v deň výročia invázie na Ukrajinu, očakáva sa potvrdenie podpory Kyjevu 03 - Modified: 2023-02-16 22:59:00 - Feat.: 0 - Title: Zabite sa, radil akademik japonským seniorom, aby vyriešil starnutie populácie
01 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 02 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska 03 - Modified: 2024-04-17 06:49:11 - Feat.: - Title: Japonsko vykázalo za marec prebytok zahraničného obchodu 04 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 05 - Modified: 2024-04-15 06:52:51 - Feat.: - Title: V Japonsku namerali 25 stupňov Celzia v najskoršom období roka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:52