Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Internetoví giganti poľavujú v boji proti dezinformáciám. Kvôli ekonomike už nie je prioritou

18.02.2023, 08:37
Autor:
ČTKČTK

Čeliac ekonomickým výzvam a politickým a právnym tlakom dávajú giganti sociálnych médií najavo, že boj proti nepravdivým informáciám pre nich už nemá takú vysokú prioritu.

Tak ako ďalšie sociálne siete aj YouTube po prezidentských voľbách roku 2016 niekoľko rokov stupňoval snahu potláčať dezinformácie. Najímal analytikov a moderátorov obsahu a investoval do posilnenia automatizovaných nástrojov proti šíreniu falošných naratívov. Dnes už to neplatí, napísal tento týždeň americký list The New York Times.

Spoločnosť vlastnená Googlem minulý mesiac v tichosti zmenšila svoj malý tím expertov dohliadajúcich na postup voči dezinformáciám, potvrdili traja ľudia oboznámení s rozhodnutím. Po škrtoch, ktoré sú súčasťou vlny prepúšťania zo strany vlastníka Googlu, teda firmy Alphabet, má na starosti globálnu politiku platformy okolo dezinformácií jediný človek, uviedol jeden zo zdrojov.

image

TikTok plánuje v Európe vybudovať dve dátové centrá. Používatelia majú obavy

Celosektorový trend

Zmeny vo vnútri YouTube odrážajú trend v celom sektore, ktorý by mohol spôsobiť odbúranie veľkej časti poistiek vybudovaných za posledné roky sociálnymi sieťami v snahe zabrániť šíreniu obsahu, akým sú nepravdivé tvrdenia o pandémii covidu-19, o ruskej vojne proti Ukrajine alebo o integrite volieb po celom svete. Twitter pod svojím novým majiteľom Elonom Muskom dramaticky zoštíhlil personál, zatiaľ čo spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje facebook, instagram a whatsapp, odkláňa pozornosť a prostriedky na budovanie metaverzu, tu akési virtuálne reality.

Čeliac ekonomickým výzvam a politickým a právnym tlakom dávajú giganti sociálnych médií najavo, že boj proti nepravdivým informáciám pre nich už nemá takú vysokú prioritu. Medzi expertmi, ktorí túto oblasť mapujú, to vyvoláva obavy z ďalšieho oslabenia dôvery v internetovom prostredí.

image

Je tu kráľ telefónov s Androidom? Okrem vysokej ceny sa mu ťažko niečo vyčíta

Po rokoch boja proti dezinformáciám je medzi aktérmi tohto úsilia cítiť únavu, myslí si Angelo Carusone, ktorý vedie liberálne ladenú organizáciu Media Matter for America analyzujúcu tradičné aj nové médiá. "Myslím si, že sme ako spoločnosť stratili chuť ďalej bojovať. A to znamená, že vojnu prehráme, "povedal.

Sociálne siete trvajú na tom, že problém naďalej berú vážne, ale ich nasadenie poľavuje, zatiaľ čo dezinformácie zostávajú rovnako nebezpečné ako predtým. Spoločnosť Meta vrátila exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi účty na facebooku a instagrame dva roky po tom, čo ich zablokovala za podnecovanie k násiliu pred útokom na Kapitol. Zákaz činnosti zvrátila napriek tomu, že Trumpove príspevky na jeho vlastnej platforme Truth Social sú plné extrémistického obsahu.

Pán Musk pozval Trumpa späť na twitter. Bol to jeden z mnohých jeho krokov, ktoré mieria proti skorším opatreniam platformy a ktoré Musk prezentuje ako snahu zvrátiť údajnú cenzúru vykonávanú minulým vedením. Tím, ktorý dohliadal na otázky "dôvery a bezpečnosti", ako odborná verejnosť súhrnne označuje aktivity od ochrany dát až po moderovanie konšpiračných teórií, bol pod Muskovým vedením eliminovaný.

image

Nie sú to bezdomovci. Influenceri sediaci na ulici majú prekvapivé vysvetlenie

Prepúšťanie

Januárové prepúšťanie pri YouTube nebolo také drastické, ale významne zasiahlo malé tímy poverené vytváraním a úpravami pravidiel platformy. YouTube prepustil dvoch zo svojich piatich expertov na dezinformácie, vrátane manažéra tímu. Skončili tiež dvaja z piatich právnych expertov, ktorí sa zaoberajú nenávistnými prejavmi a obťažovaním, uviedol jeden z informovaných zdrojov. Títo experti hrali kľúčovú úlohu v určovaní toho, čo je a nie je pre YouTube prijateľný obsah, a radili manažérom v zložitých prípadoch.

Platforma na zdieľanie videí okrem toho mierne zmenšila tímy, ktoré pravidlá vymáhajú, ako aj tím rýchlej reakcie, ktorý je súčasťou monitorovania problematického obsahu. Prepúšťanie oproti tomu nezasiahlo analytikov, ktorí sa venujú extrémizmu, bezpečnosti detí a pravidlám pre nové funkcie. YouTube tvrdí, že škrty nevybočujú zo šesťpercentného znižovania stavov naprieč skupinou Alphabet.

Žiadna zo sociálnych sietí nehovorí, že boj proti dezinformáciám vzdáva, kritici sa ale obávajú, že firmy uprednostňujú znižovanie výdavkov pred všeobecným prospechom. "Dôvera a bezpečnosť boli v podstate prvé na rane," povedal Joel Finkelstein, ktorý je spoluzakladateľom skupiny Network Contagion Research Institute mapujúcej nenávisť a extrémizmus na sieťach.

image

Cieľ je jasný: zaujať cenou, výbavou i výstrednými farbami. Čínska spoločnosť predstavila nové prírastky

Dezinformácie

Výskumníci z Media Matters for America našli počas uplynulého týždňa množstvo príkladov covidových dezinformácií v YouTube Shorts, čo je služba spomínanej platformy určená pre krátke videá. Tiež narazili na klipy šíriace posolstvá nenávistné voči ženám či transrodovým ľuďom. "YouTube a ďalšie sociálne siete sú vo vymáhaní svojich pravidiel nekonzistentné," uviedla členka analytického centra Kayla Gogartyová.

Dôsledky ústupu z boja proti dezinformáciám sa jasne ukazujú na twitteri. Nová správa, ktorú spoločne s ďalšou organizáciou vypracoval Network Contagion Research Institute, zistila vzostup antisemitskej rétoriky na platforme, keď ju prevzal Musk. Opísala organizovanú kampaň vedenú extrémistami, ktorí boli predtým z twitteru vylúčení.

Musk napriek svojim vyjadreniam o podpore slobodného vyjadrovania má na konte aj blokovanie účtov, vrátane odstrihnutia rappera Kanyeho Westa po sérii antisemitských výrokov. Podľa Nory Benavidezovej z aktivistickej skupiny Free Press dianie na twitteri ukazuje, že moderovanie urážlivého obsahu zostáva pre prevádzku takýchto platforiem dôležité.

"Moderovanie obsahu je dobré pre podnikanie a je dobré pre demokraciu," povedala. "Spoločnosti v tom zlyhávajú, pretože majú, zdá sa, pocit, že ich úloha nie je dostatočne významná. A tak sa od moderovania odvracia, "dodala.

01 - Modified: 2023-02-18 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo sa oplatí byť na TikToku? Minimálne pre virálnu šou Rihanny (Brífing HN) 02 - Modified: 2023-02-18 06:41:03 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine ponúka ponaučenie pre možné budúce konflikty, sovietske tanky a moderné drony bojujú spolu 03 - Modified: 2023-02-17 13:59:17 - Feat.: 1 - Title: Zmizol ďalší čínsky miliardár a šéf investičnej firmy. Obavy z prenasledovania vplyvných osôb sa obnovili
01 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 02 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy? 04 - Modified: 2024-04-05 12:30:00 - Feat.: - Title: Google bude opäť brázdiť slovenské ulice, navštívi všetky kraje. Pozri sa, kde a v ktorých mestách ho už čoskoro uvidíš 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 02:20