Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj reagoval na Lukašenka: Zapojenie Bieloruska do vojny? Budeme bojovať a prežijeme

17.02.2023, 07:19
Autor:
ČTKČTK

Umožniť Rusku zaútočiť na Ukrajinu znova z bieloruského územia by bola obrovská chyba, vyhlásil ukrajinský prezident v rozhovore pre BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore so stanicou BBC vylúčil, že by sa v rámci prípadnej mierovej dohody s Ruskom Kyjev vzdal akéhokoľvek ukrajinského územia. Varoval pritom, že postúpenie územia Moskve by znamenalo, že by sa Rusko mohlo "neustále vracať". Očakávaná ruská ofenzíva na Ukrajine podľa neho už začala.

image

Lukašenko pripustil zapojenie Bieloruska do ruskej ofenzívy na Ukrajine. Pod jednou podmienkou

"Ruské útoky už prichádzajú z niekoľkých smerov," uviedol. Ukrajinskí obrancovia podľa neho dokážu odolávať ruskému postupu, kým sami nebudú schopní začať protiofenzívu. Zopakoval zároveň výzvy na väčšiu vojenskú pomoc Ukrajine zo strany Západu. "Moderné zbrane samozrejme urýchľujú mier. Zbrane sú jediný jazyk, ktorému Rusko rozumie," povedal Zelenskyj.

Západné štáty postupne poskytujú Kyjevu stále silnejšie zbrane, aby sa krajina mohla ruskej vojenskej agresii brániť. Kyjev je však stále viac frustrovaný tempom, akým západné zbrane prichádzajú, píše BBC. Očakáva sa, že potrvá týždne, kým na bojisko dorazia bojové tanky, ktoré minulý mesiac Ukrajine prisľúbili mnohé západné krajiny.

Zelenskyj súčasne okomentoval štvrtkové slová bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že sa Bielorusko zapojí do bojov na Ukrajine po boku Rusov, pokiaľ bude samo napadnuté. "Dúfam, že sa (Bielorusko) do (vojny) nezapojí. Ak áno, budeme bojovať a prežijeme," uviedol ukrajinský prezident a dodal, že umožniť Rusku zaútočiť na Ukrajinu znova z bieloruského územia by bola "obrovská chyba".

Bielorusko, ktoré je najbližším spojencom Ruska, síce nevyslalo svojich vojakov do vojny proti Ukrajine, ale poskytlo Moskve na útok proti susednej krajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev. Po ťažkých stratách sa po niekoľkých týždňoch zo severu Ukrajiny stiahla.

Zelenskyj zároveň uviedol, že Ukrajina chce bezpečnostné záruky. "Akékoľvek územné kompromisy by nás ako štát oslabili," uviedol a poznamenal, že nejde o kompromis ako taký. "Prečo by sme sa ho mali báť? Každý deň máme v živote milióny kompromisov. Otázka je, s kým? S (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom? Nie. Pretože tu nie je dôvera. Dialóg s ním? Nie. Nie je tu dôvera," dodal.

01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 05 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:33