Na oblohe neďaleko Kyjeva je vidieť stopu po strele počas ruského raketového útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko mení taktiku vzdušných útokov. Nasazuje návnady a zvláštne balóny, tvrdí Zelenského poradca

17.02.2023, 06:50
Autor:
ČTKČTK

Ruské sily vo štvrtok vypálili na Ukrajinu 36 striel a ukrajinské batérie protivzdušnej obrany zostrelili 16 z nich – čo je nižšia ukrajinská úspešnosť ako pri niektorých predchádzajúcich ruských úderoch.

Rusko mení taktiku vzdušných útokov, aby oklamalo ukrajinskú protivzdušnú obranu, pričom používa strely bez výbušných hlavíc a balóny, povedal v rozhovore s agentúrou AP poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Strely podľa neho slúžia ako návnady, ktoré majú zahltiť ukrajinský systém protivzdušnej obrany tým, že predstavujú veľké množstvo cieľov.

"Chcú preťažiť náš protivzdušný systém, aby získali ďalšiu šancu zasiahnuť zariadenia infraštruktúry," povedal Podoľak a dodal, že ukrajinská protivzdušná obrana sa tejto výzve prispôsobuje. Podľa prezidentského poradcu Rusko zápasí s "vyčerpaním rakiet" a ich nedostatok ho núti k zmene taktiky. Mieša staršie strely zo sovietskej éry s "novými strelami, ktoré majú určitú hodnotu", uviedol poradca šéfa prezidentskej kancelárie.

Chcú odlákať pozornosť

Rusko vlani v októbri zintenzívnilo svoje vzdušné útoky na Ukrajinu a pri masívnych úderoch vysiela na území svojho suseda strely a útočné drony, ktorými sa snaží vyradiť dodávky elektriny a ďalšiu potrebnú infraštruktúru. Ukrajinskí a západní predstavitelia sa pritom domnievajú, že invázna armáda zápasí so stále väčším nedostatkom striel.

Britské ministerstvo obrany v novembri uviedlo, že Rusko zrejme odstraňuje jadrové hlavice zo starých riadených striel a následne tieto strely odpaľuje na Ukrajinu ako slepé. "Rusko takmer určite dúfa, že také rakety budú fungovať ako návnady a odlákajú pozornosť ukrajinskej protivzdušnej obrany," uviedol rezort. Moskva problémy s dodávkami zbraní nepriznala.

Ruské sily vo štvrtok vypálili na Ukrajinu 36 striel a ukrajinské batérie protivzdušnej obrany zostrelili 16 z nich – čo je nižšia ukrajinská úspešnosť ako pri niektorých predchádzajúcich ruských úderoch, poznamenala AP. Štvrtkový ruský úder podľa ukrajinských predstaviteľov zasiahol ciele na mnohých miestach Ukrajiny, pričom zahynula sedemdesiatdeväťročná žena.

Na čo slúžia balóny?

Ďalším novým prvkom ruskej stratégie je podľa AP použitie toho, čo Podoľak nazval "zvláštnymi vzdušnými balónmi", pričom nechcel zachádzať do podrobností ohľadom ich predpokladaného účelu. Môžu však byť určené na prípadné zmätenie alebo poskytnutie spravodajských informácií o ukrajinskej protivzdušnej obrane, píše agentúra.

Ukrajinské úrady v stredu oznámili, že nad Kyjevom zistili asi šesť nepriateľských balónov, pričom ukrajinská protivzdušná obrana väčšinu z nich zostrelila. Podľa úradov mohli niesť okrem iného prieskumné zariadenia. "Nepriateľ chce, aby sme na tieto balóny, ktoré nič nestoja, použili našu protivzdušnú obranu, ktorá chráni naše strategické objekty," uviedol hovorca letectva Jurij Ihnat.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 03 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 04 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:19