Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Putin je terorista, tvrdí Nicholsonová. Slovenskí europoslanci reagovali na Zelenského prejav

09.02.2023, 16:47
Autor:
TASRTASR

Lucia Ďuriš Nicholsonová po prejave Zelenského povedala, že vojna na Ukrajine trvá už takmer rok, pričom každý deň tam umierajú ľudia, ženy, starci, deti, civilisti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu požiadal o ďalšiu vojenskú podporu a zdôraznil, že vo vojne Ukrajiny proti Rusku ide o spoločný boj proti "protieurópskej sile". K jeho vystúpeniu sa vyjadrili viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

Ivan Štefanec uviedol, že prezident Zelenskyj bol v Európskom parlamente "doma".

"Je to náš domov, kde si chránime slobodu, demokraciu a právo. Zelenskyj dnes pre túto ochranu robí najviac a zaslúži si našu neutíchajúcu podporu," uviedol. Dodal, že jeho prejav v europarlamente bol silným dôkazom, ako chápe úlohu každého občana v demokracii.

image

Získali sme ruské plány na zničenie Moldavska. Už som varoval prezidentku Sanduovú, vyhlásil Zelenskyj

"Na Ukrajine sa dnes ochraňuje život, právo a demokracia pred znevažovaním života, bezprávím a totalitou. Som presvedčený, že život, právo a demokracia vyhrajú a Ukrajina sa stane súčasťou mierového európskeho projektu," odkázal Štefanec a vyjadril nádej, že konkretizácia tejto cesty v ekonomickej, energetickej a sociálnej oblasti pomôže nielen občanom Ukrajiny, ale všetkým občanom Európskej únie.

Martin Hojsík (PS) priznal, že sedieť v pléne Európskeho parlamentu a počúvať Zelenského prejav bol preňho silný zážitok. "Hovoril hlavne o jednom. Ukrajina chce mier a európsky život. Chcú mať slobodu a mier. Taký, ako máme aj my na Slovensku. Jediné, čo im v tom bráni, je ruská agresia. A preto naďalej musíme Ukrajine pomáhať, a to aj vojensky, aby ubránila svoje medzinárodne uznané hranice," vysvetlil. Odkázal na Zelenského slová, že "Ukrajina chce byť súčasťou Európskej únie, víťaznej Európskej únie".

image

Tvrdé kladivo na ruský export a propagandistov. Šéfka Európskej komisie hovorila o nových sankciách

"To chceme aj my. A verím, že Ukrajinu v Európskej únii čoskoro privítame," povedal.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) pripomenula, že vojna na Ukrajine trvá už takmer rok, pričom každý deň tam umierajú ľudia, ženy, starci, deti, civilisti. "Je našou povinnosťou nepovoliť a naďalej všemožne podporovať Ukrajinu. A to vrátane dodávok zbraní. Zelenskyj nás prišiel vyzvať, aby sme neprestávali veriť v odvahu Ukrajiny a podporili ju v boji proti agresorovi. Putin je terorista a poraziť jeho a jeho systém by malo byt cieľom celého demokratického sveta," opísala situáciu.

Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD) uviedla, že považuje za dôležité podporiť ukrajinských občanov. "Musíme sa však ako Európska únia viac snažiť a podporovať čo najskoršie mierové riešenie. Obe strany si musia sadnúť za rokovací stôl," povedala. Upozornila zároveň, že okamžitý vstup Ukrajiny do Európskej únie nie je riešením a mala by splniť všetky potrebné kritériá.

01 - Modified: 2023-02-09 14:35:47 - Feat.: 1 - Title: Získali sme ruské plány na zničenie Moldavska. Už som varoval prezidentku Sanduovú, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2023-02-09 14:09:44 - Feat.: 1 - Title: Tvrdé kladivo na ruský export a propagandistov. Šéfka Európskej komisie hovorila o nových sankciách 03 - Modified: 2023-02-09 13:45:36 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina ako "ochranný štít" pred Ruskom. Na západnej stíhačke sa naučím lietať za tri mesiace, tvrdí pilot
01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:32