Bill Gates, spolupredseda Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov.  FOTO: Reuters
StoryEditor

Cesta na Mars? Radšej by som financoval očkovanie, tvrdí Bill Gates

03.02.2023, 10:59
Autor:
ČTKČTK

"Cesta na Mars je v skutočnosti dosť drahá. Môžete kúpiť vakcíny proti osýpkam a zachraňovať životy za 1000 dolárov za zachránený život," povedal novinárom americký miliardár.

Americký miliardár Bill Gates by radšej financoval očkovanie ako letel na Mars, pretože to nepovažuje za dobré využitie peňazí. Spoluzakladateľ Microsoftu to povedal v dnes zverejnenom rozhovore s britskou televíziou BBC.

"Cesta na Mars je v skutočnosti dosť drahá. Môžete kúpiť vakcíny proti osýpkam a zachraňovať životy za 1000 dolárov za zachránený život," povedal novinárom Gates. "A tak vás to jednoducho nejako uzemní, v zmysle: Nechoďte na Mars," dodal.

image

Mäsu predpovedali “špirálu smrti”, chceli zachrániť svet. Vyzerá to však na prepadák

Iný miliardári sa pritom k vesmírnemu závodu pripojili, pripomenula BBC. Spoločnosť SpaceX, ktorú spoluzaložil Elon Musk v roku 2002, má za cieľ vyslať na Mars vesmírnu loď s posádkou a nakoniec červenú planétu kolonizovať. Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos stojí na čele leteckej spoločnosti Blue Origin a v roku 2021 podnikol krátku cestu do vesmíru, k hranici vesmíru sa na palube lode svojej spoločnosti Virgin Galactic pozrel tiež britský miliardár Richard Branson.

Gates sa v rozhovore vyjadril tiež k umelej inteligencii. Povedal, že "pomerne výrazne" zmení ľudstvo. "Pomôže nám nahliadnuť do lekárskych a vedeckých otázok. Nejde len o roboty, ale pomáha nám tiež čítať a písať. V skutočnosti tam došlo k väčšiemu pokroku ako u robotiky. Oboje nám prinesie oveľa väčšiu produktivitu," uviedol.

image

Aký telefón využíva miliardár Bill Gates? Svoj mobil teraz vymenil

Gates tiež hovoril o svojom prekvapení z toho, že sa počas pandémie covidu-19 stal terčom konšpiračných teórií. "Nečakal som to," uviedol s odvolaním sa na konšpiračné tvrdenie, že z pandémie profitoval alebo ju spôsobil. "Počas pandémie sa objavili desiatky miliónov správ, že som ju úmyselne spôsobil alebo že ľudí sledujem. Je pravda, že sa zaoberám vakcínami, ale zaoberám sa nimi preto, aby som zachránil životy, "povedal Gates. "Myslím, že ľudia hľadajú ‘strašiaka‘ za oponou, teda príliš zjednodušené vysvetlenie. Zlovôľu je oveľa ľahšie pochopiť ako biológiu," dodal.

Gates tiež hovoril o tom, ako sa rovnako ako mnoho ďalších filantropov stretol so sexuálnym delikventom a finančníkom Jeffreym Epsteinom. "Teraz som určite opatrnejší ako vtedy, keď som to urobil. Dávam si väčší pozor. Možno sa zase dopustím nejakej chyby. Som vo svete a nesnažím sa byť samotárom," poznamenal.

image

Musk ohlásil, že podniká právne kroky voči prenasledovateľovi na Twitteri

Gates, ktorý bol po väčšinu svojho života najbohatším mužom na svete, venoval na dobročinné účely desiatky miliárd dolárov. Peniaze pritom smerovali najmä do zdravotníctva, prevažne na pomoc deťom. Svoj čas Gates teraz delí medzi snahy chrániť globálnu klímu a odstrániť podvýživu a choroby, ako sú detská obrna a malária.

Na otázku, či je v osobnom živote skromný, Gates odpovedal: "Nemám obrovskú skriňu. Nenosím šperky. Keď rozbalím darčeky, neskladám baliaci papier, aby som ho mohol použiť znova. Moja babka v živote nevyhodila papierovú tašku alebo povraz z balíka. Takže podľa jej meradiel som blázon."

Gates sa so svojou ženou Melindou rozviedol v máji 2021. Na otázku, či chce znovu nájsť lásku, odpovedal: "Jasné, nie som robot. "

01 - Modified: 2023-01-21 12:09:54 - Feat.: 1 - Title: Mäsu predpovedali “špirálu smrti”, chceli zachrániť svet. Vyzerá to však na prepadák 02 - Modified: 2023-02-21 14:52:32 - Feat.: 0 - Title: V Komárne budú mať vlastný pivovar, v Bratislave o developera menej (Brífing HN) 03 - Modified: 2023-01-18 21:33:51 - Feat.: 1 - Title: Nemecký expert v HNtelevízii: Rozdiel medzi Českom a Slovenskom je oveľa väčší, ako som predpokladal
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Elektrifikácia logistiky a nulová produkcia odpadu pri balení tovaru pre zdravú planétu budúcnosti. Spoznajte opatrenia spoločnosti Mars pre trvalú udržateľnosť 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:37