Ukrajinskí vojaci hliadkujú v meste Bachmut na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko prišlo na Ukrajine už o 200-tisíc vojakov, odhadujú na Západe. Brancov posiela do boja nevycvičených

03.02.2023, 09:29
Autor:
ČTKČTK

Moskva po jesennom neúspechu túži po veľkom úspechu a Bachmut považuje za kľúč k ovládnutiu Donbasu. Ruská armáda preto vyslala do popredných línií nedostatočne vycvičených brancov.

Počet mŕtvych a zranených ruských vojakov na Ukrajine sa blíži k 200-tisíc. Odhadujú to americkí a ďalší západní činitelia, napísal denník The New York Times. Hoci odhady strát podľa nich môžu byť nepresné, už tak vysokú bilanciu v posledných mesiacoch navýšili aj tvrdé boje pri východoukrajinských mestách Bachmut a Soledar.

Moskva po jesennom neúspechu na fronte zúfalo túži po veľkom úspechu a Bachmut považuje za kľúč k ovládnutiu Donbasu, píše NYT. Ruská armáda preto vyslala do popredných línií nedostatočne vycvičených brancov, čo si podľa amerických predstaviteľov vyžiadalo stovky zabitých alebo zranených vojakov denne. Domnievajú sa tiež, že ruský prezident Vladimir Putin je ochotný zniesť až stovky tisíc ruských vojenských obetí.

Najlepší vojaci sú v zálohe

Ťažko sa určuje aj počet ukrajinských strát. Len pri Bachmute denne zahynuli alebo boli zranené stovky ukrajinských vojakov, uvádzajú predstavitelia. Lepšie vycvičené jednotky Kyjeva sa podľa nich držia v zálohe a väčšom bezpečí, zatiaľ čo v prvej línii znášajú hlavný nápor ruského ostreľovania menej pripravené jednotky, napríklad záložníci z územnej obrany.

image

Dostrel HIMARS-ov sa môže strojnásobiť. Američania pošlú Ukrajine nové rakety, píšu FT

Spojené štáty naposledy oficiálne zverejnili odhady strát z bojov na Ukrajine vlani v novembri, keď šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley hovoril o viac ako 100-tisíc mŕtvych a zranených vojakoch na ukrajinskej aj ruskej strane.

"Povedal by som, že teraz je to výrazne vyše 100-tisíc," povedal Milley v januári na tlačovej konferencii v Nemecku. Ruské straty podľa neho zahŕňajú "armádu aj žoldnierov v (súkromnej) Wagnerovej skupine".

image

Moldavsko vyzvalo Rusko, aby uznalo jeho prozápadné smerovanie

Náčelník generálneho štábu nórskej armády Eirik Kristoffersen na konci januára uviedol, že na Ukrajine bolo zranených alebo zabitých 180-tisíc ruských vojakov a 100-tisíc ukrajinských vojakov. NYT následne uviedol, že počty sú "neisté", pretože za súčasnej situácie je ťažké udržať si dobrý prehľad. "Môžu byť tak nižšie, ako aj vyššie," dodal.

Stovky padlých za týždeň

Nemenovaní americkí predstavitelia tento týždeň uviedli, že ruské straty sa blížia hranici 200-tisíc. Odhady pre Ukrajinu aj Rusko sú založené na satelitných snímkach, odpovediach, príspevkoch na sociálnych sieťach, správach médií pôsobiacich priamo na mieste aj na oficiálnych vyjadreniach oboch vlád, uvádza NYT. Stanovenie presných bilancií je preto ťažké a rozdiely panujú aj v odhadoch v rámci americkej vlády.

image

Kyjev si zaslúži začať prístupové rokovania s EÚ už tento rok, vyhlásil Zelenskyj

Rusko ani Ukrajina už niekoľko mesiacov nezverejnili žiadne spoľahlivé informácie o svojich stratách. Moskva počet strát oficiálne zverejnila len trikrát, naposledy na konci septembra v súvislosti s vyhlásením čiastočnej mobilizácie v Rusku. Ruský minister obrany Sergej Šojgu vtedy uviedol, že na Ukrajine zahynulo 5937 ruských vojakov.

Vlastný zoznam zabitých Rusov na fronte si vedie ruskojazyčný server BBC spoločne so serverom Mediazona, ktorým sa od začiatku vojny podarilo menovite potvrdiť okolo 13 030 mŕtvych. Vzhľadom na nutné potvrdenie z rôznych zdrojov podľa BBC tento počet neodráža skutočnú bilanciu ruských obetí. Len za posledný týždeň však podľa nich padlo na 500 Rusov. Väčšina z tých, ktorí zahynuli za uplynulé tri mesiace, patrila k novomobilizovaným, dobrovoľníkom či väzňom.

01 - Modified: 2023-02-03 06:52:42 - Feat.: 1 - Title: Dostrel HIMARS-ov sa môže strojnásobiť. Američania pošlú Ukrajine nové rakety, píšu FT 02 - Modified: 2023-02-03 06:05:26 - Feat.: 1 - Title: Moldavsko vyzvalo Rusko, aby uznalo jeho prozápadné smerovanie 03 - Modified: 2023-02-02 22:47:48 - Feat.: 1 - Title: Kyjev si zaslúži začať prístupové rokovania s EÚ už tento rok, vyhlásil Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:18