Štátny úrad pre vyšetrovanie exnámestníka podozrieva z podielu na predražených nákupoch potravín a nekvalitnej munície pre armádu, ktorá už takmer rok bráni krajinu pred ruskou agresiou.​ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajinský súd​ rozhodol. Exnámestník ministra obrany putuje do väzby, dôvodom sú podozrenia z korupcie

02.02.2023, 20:03
Autor:
ČTKČTK

"Loboval za uzavretie zmlúv na dodávky jedla pre armádu za nadsadené ceny, a tiež za nákup nepriestrelných viest, prilieb a ďalších predmetov zlej kvality v hodnote vyše jednej miliardy hrivien," uviedol Štátny úrad pre vyšetrovanie.

Ukrajinský súd nariadil väzbu pre bývalého námestníka ministra obrany, ktorý je podozrivý z korupcie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Štátny úrad pre vyšetrovanie DBR, ktorý na Ukrajine vyšetruje okrem iného trestné činy, z ktorých sú podozriví policajti, sudcovia, alebo vysokopostavení úradníci.

DBR zadržaného nevymenovala, podľa ukrajinských médií však ide o Vjačeslava Šapovalova, ktorý bol zodpovedný za zásobovanie vojakov potravinami a vybavením. Minulý mesiac v súvislosti s korupčným škandálom rezignoval.

Súd na žiadosť DBR uvalil na Šapovalova dvojmesačnú väzbu a stanovil kauciu pre jeho možné prepustenie vo výške 402,6 milióna hrivien, píše portál Ukrajinska pravda a agentúra Interfax-Ukrajina.

image

HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza)

Štátny úrad pre vyšetrovanie podľa nich Šapovalova podozrieva z podielu na predražených nákupoch potravín a nekvalitnej munície pre armádu, ktorá už takmer rok bráni krajinu pred ruskou agresiou.

"Loboval za uzavretie zmlúv na dodávky jedla pre armádu za nadsadené ceny, a tiež za nákup nepriestrelných viest, prilieb, odevov a ďalších predmetov pre potreby ukrajinských ozbrojených síl zlej kvality v hodnote viac ako jednej miliardy hrivien," uviedlo DBR, podľa ktorého si bol úradník vedomý dodávok nekvalitných výrobkov, ale tiež vraj tlačil na svojich podriadených, aby ich prijímali do vojenských skladov.

Šapovalov ku koncu januára rezignoval z pozície námestníka ministra obrany Oleksija Reznikova. Urobil tak s odvolaním sa na "mediálne obvinenia" z korupcie, ktoré sú podľa neho aj ministerstva neopodstatnené. Svoju rezignáciu vysvetlil snahou pomôcť udržať dôveru verejnosti v ministerstvo.

Ukrajinské médiá pred tým informovali, že rezort obrany platil neodôvodnene vysoké sumy za dodávky potravín pre armádu. Reznikov vtedy reagoval slovami, že išlo o technickú chybu, nie korupciu.

image

Zelenskyj sľúbil prísnejší postup voči korupcii. Naša krajina sa nevráti k praktikám z minulosti, vyhlásil

DBR dnes podľa Reuters tiež uviedla, že zadržala "zločineckú skupinu", ktorú viní zo sprenevery štátnych prostriedkov kvôli predaju predražených vajec a ďalších potravín úradníkom ministerstva obrany.

Na Ukrajine tento týždeň - ešte pred návštevou vysokopostavených predstaviteľov Európskej únie - zosilnela snaha o boj proti úplatkárstvu, poznamenala agentúra Reuters.

Ukrajina sa dlhodobo potýka s problémom korupcie, ktorej obmedzenie je jednou z podmienok budúceho členstva krajiny v Európskej únii.

Škandály by tiež mohli podkopať ochotu západných spojencov poskytovať krajine brániacej sa ruskej agresii vojenskú aj finančnú pomoc. V stredu ukrajinské bezpečnostné zložky vykonali sériu protikorupčných razií naprieč krajinami.

01 - Modified: 2023-02-02 18:19:06 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia: Budeme pokračovať v sankciách proti Rusku. Ukrajina si môže byť istá, že jej pomôžeme s obnovou 02 - Modified: 2023-02-02 18:21:24 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko bude cvičiť ukrajinských vojakov v Poľsku, pošle tam 150 inštruktorov 03 - Modified: 2023-02-02 13:59:29 - Feat.: 1 - Title: Ukrajincov vytlačíme ďalej od našich hraníc. Zareagujeme na dodávky zbraní zo Západu, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2023-02-02 19:50:26 - Feat.: 1 - Title: Zaslanie britských bitevníkov Ukrajine by bolo nepraktické kvôli výcviku, tvrdí Londýn
01 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 02 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 03 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 04 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 05 - Modified: 2024-04-26 04:46:48 - Feat.: - Title: Kodaň navýšila vojenskú pomoc pre Ukrajinu o 4,4 miliardy dánskych korún
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:27