Sýrski migranti v Kútoch. FOTO: HN/Pavel Novotný
StoryEditor

Europoslanci sa nevedia dohodnúť, či má Únia financovať hraničné ploty proti migrantom

01.02.2023, 20:13
Autor:
ČTKČTK

Viaceré štáty zvlášť zo strednej a východnej časti únie volajú po fondoch na stavbu hraničných bariér. Komisia však ich financovanie odmieta, lebo podľa nej popiera ideu otvorenej Európy.

Spor o financovaní hraničných bariér z peňazí Európskej únie bol počuť v dnešnej rozprave poslancov Európskeho parlamentu, ktorí hovorili o tom, ako si poradiť s rastúcim počtom migrantov smerujúcich do Európy. Kým najmä pravicoví politici nabádali k dôslednejšej ochrane hraníc a efektívnejšiemu vracaniu migrantov do krajín pôvodu, ľavica vyzývala na zavedenie povinnej solidarity s preťaženými juhoeurópskymi štátmi.

Europoslanci svoju debatu namierili k mimoriadnemu summitu únijných lídrov, ktorí sa v Bruseli stretnú budúci štvrtok. Práve migrácia bude ich zásadnou témou v čase, keď európske krajiny po niekoľkých pokojnejších rokoch vlani opäť zaznamenali výrazný nárast počtu ľudí smerujúcich z Afriky či Ázie cez Stredozemné more či Balkán do Európskej únie.

image

Únia vyčlenila ďalšiu finančnú pomoc pre Mjanmarsko a rohingských utečencov, čoraz viac ľudí nemá jedlo

"Súčasné počty migrantov sú neudržateľné a ľudia sa pýtajú, prečo štáty nezaručia dodržiavanie zákonov," vyhlásil predseda najsilnejšej ľudovej frakcie v Europarlamente Manfred Weber. Narážal tým na fakt, že vlani požiadalo v Európskej únii o azyl takmer milión ľudí, čo je skoro dvojnásobok predvlaňajšieho počtu. Väčšinu z nich pritom tvoria neskôr odmietnutí žiadatelia smerujúci do únie z ekonomických dôvodov. "Myslíme si, že by vo výnimočných prípadoch mala (Európska) komisia finančne podporovať stavbu plotov. Niekedy sú bohužiaľ nutné," vyhlásil Weber.

Viaceré štáty zvlášť zo strednej a východnej časti únie volajú po fondoch na stavbu hraničných bariér. Komisia však ich priame financovanie odmieta, lebo podľa nej popiera ideu otvorenej Európy. Kriticky sa k nemu dnes vyjadrovali aj poslanci z ľavicových skupín.

image

Orbán prijal šéfa tureckej diplomacie, rokovali aj o vojne na Ukrajine. Chcú rozvíjať ekonomické vzťahy

"Tí, ktorí chcú z Európy urobiť pevnosť, a my, ktorí veríme v solidaritu, by sme sa mali vedieť dohodnúť," povedala šéfka socialistickej frakcie Iratxe Garcíaová. Rovnako ako ďalší zákonodarcovia vyzývala na to, aby lídri na summite pokročili v rokovaní o nových migračných a azylových pravidlách. Tá popri urýchlení návratov neúspešných žiadateľov o azyl počítajú aj s väčšou zodpovednosťou všetkých štátov za starostlivosť o prijatých utečencov či odmietnutých migrantov. Diplomati sú však v možnosti zásadného posunu kvôli stále nezmieriteľným pozíciám členských krajín skeptickí.

01 - Modified: 2023-02-01 14:16:06 - Feat.: 1 - Title: Kontroly na hraniciach s Českom sa skončia. Potrvajú už len niekoľko dní 02 - Modified: 2023-01-30 11:41:06 - Feat.: 1 - Title: Prioritami Európskej únie sú situácia na Ukrajine a migrácia, uviedla vedúca Stáleho zastúpenia SR pri EÚ 03 - Modified: 2023-01-28 11:27:47 - Feat.: 1 - Title: Talianska premiérka Meloniová je v Líbyi, bude rokovať o plyne a migrácii. Chce podpísať dohodu o ťažbe
01 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 02 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 03 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:50