Ruské a americké vlajky zobrazené pred rozhovormi medzi námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Sergejom Rjabkovom a námestníčkou ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanovou. FOTO: Reuters
StoryEditor

Po rozhodnutí Západu dodať Ukrajine tanky nemá podľa Rjabkova zmysel rokovať s Kyjevom, obviňuje NATO

30.01.2023, 08:20
Autor:
ČTKČTK

"Od Západu nič nechceme, chceme mať pokoj. NATO sa však s manickou vytrvalosťou, ktorá by išla využiť lepšie, blíži k ruským hraniciam," povedal Rjabkov.

Po tom, ako sa Spojené štáty a ďalšie západné krajiny rozhodli dodať Ukrajine moderné tanky, nevidí Moskva zmysel v rokovaní s Kyjevom alebo jeho západnými "bábkarmi". Dnes to v rozhovore s agentúrou RIA Novosti povedal námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Nikto na Západe podľa neho neprišiel so serióznou iniciatívou ohľadom riešenia ukrajinskej krízy.

"Od Západu nič nechceme, chceme mať pokoj. NATO sa však s manickou vytrvalosťou, ktorá by išla využiť lepšie, blíži k ruským hraniciam," povedal Rjabkov a obvinil Západ, že straší susedov Ruska.

image

Oporný bod aj symbol odporu. Čo by znamenal pád Bachmutu, na ktorom si vylámali zuby wagnerovci?

Nemecko, Spojené štáty a množstvo ďalších krajín vrátane Poľska, Británie, Kanady alebo Fínska a Nórska minulý týždeň oznámili, že Ukrajine dodajú moderné a modernizované tanky. V prípade Nemecka pôjde o stroje Leopard 2, v prípade Spojených štátov o tanky M1 Abrams.

Na to, aby Rusko bolo schopné rokovať so Spojenými štátmi o riešení bilaterálnych problémov, bude podľa Rjabkova potrebné postupovať malými krokmi. "Dúfame, že taktika malých krokov nám umožní dôjsť ku vzájomne prijateľným riešeniam v najdôležitejších veciach týkajúcich sa bilaterálnych vzťahov," povedal Rjabkov.

image

Rusko obvinilo Ukrajinu z raketového útoku na nemocnicu v Luhanskej oblasti. Moskva hovorí o 14 obetiach

Moskva bude pokračovať s Washingtonom v rokovaniach o ďalšej výmene väzňov, ale podľa tohto ruského diplomata je nepravdepodobné, že by rozhovory skončili výmenou všetkých ľudí väznených v tej alebo onej krajine. Rusko a Spojené štáty si v decembri po niekoľkomesačnom vyjednávaní vymenili dvoch prominentných väzňov, ruské úrady prepustili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, väzneného v USA.

Rjabkov tiež upozornil, že je "celkom možné", že dohoda Nový ŠTART so Spojenými štátmi, ktorej platnosť vyprší vo februári 2026, s týmto dátumom skončí. Rokovania oboch krajín o obnovení inšpekcií v rámci tejto zmluvy, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov, boli na poslednú chvíľu zrušené vlani v novembri a odvtedy ani jedna zo strán nesúhlasila s harmonogramom pre ďalšie rozhovory.

image

Primátor Dnipra Filatov nevyberane zaútočil na Orbána. Maďarský premiér prirovnal Ukrajinu k Afganistanu

Ťažké sú podľa Rjabkovho rokovania o vytvorení bezpečnostnej zóny okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú Rusko okupuje od vlaňajšieho marca. Obvinil Kyjev, že len zdržiava. "Odovzdali sme naše návrhy šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafaelovi Grossimu, ale Kyjev mu zatiaľ nedal jasnú odpoveď," povedal Rjabkov. Rusko aj Ukrajina sa v uplynulých mesiacoch navzájom obviňovali z ostreľovania tejto elektrárne, ktorá je najväčšou v Európe. Od septembra v nej pôsobí viacero odborníkov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

01 - Modified: 2023-01-29 20:51:39 - Feat.: 1 - Title: V Doneckej oblasti panuje veľmi ťažká situácia. Ukrajina potrebuje rýchlejšie dodávky zbraní, urguje Zelenskyj​​ 02 - Modified: 2023-01-29 19:11:26 - Feat.: 1 - Title: Pavel uistil Zelenského o podpore Ukrajiny zo strany Česka 03 - Modified: 2023-01-29 13:54:05 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási odrazenie útoku pri dedine, ktorej dobytie oznamovali wagnerovci
01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského 04 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:36