Úspešný kandidát na prezidenta Českej republiky Petr Pavel a manželka Eva čakajú na príchod porazenej prezidentskej kandidátky Danuše Nerudovej. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Pavlovi pomohla vo voľbách Babišova prehnaná kampaň a Nerudová, tvrdí nemecký analytik

28.01.2023, 21:10
Autor:
ČTKČTK

Po prvom kole vyhlásil, že bolo pozoruhodné, aká relatívne mierna doterajšia kampaň bola. "To bolo však len zahrievacie kolo," poznamenal dnes.

Prehnaná kampaň Andreja Babiša s radom chýb a prešľapov, čoho tím Petra Pavla využil ako súboje dobra so zlom, a aktívna podpora Pavla od menej úspešných kandidátov na čele Danušou Nerudovou a Pavlom Fischerom. To sú podľa nemeckého politológa Kaie-Olafa Langa z Nadácie pre vedu a politiku tri kľúčové prvky, ktoré viedli k Pavlovmu víťazstvu v prezidentských voľbách. V dnešnom rozhovore povedal ČTK, že ani napriek porážke nemožno Babiša podceňovať, lebo sa zaň postavilo takmer 42 percent voličov, čo je značná časť českej spoločnosti.

Po prvom kole pred dvoma týždňami Lang vyhlásil, že bolo pozoruhodné, aká relatívne mierna doterajšia kampaň bola, ak ju porovnáva s predvolebnými súbojmi v iných krajinách strednej Európy. "To bolo ale len zahrievacie kolo," poznamenal dnes.

Úplný obrat

"Nastal úplný obrat. Andrej Babiš ihneď po zatvorení volebných miestností a zverejnení výsledkov vystúpil s veľmi ofenzívnym prejavom," povedal Lang. "Na Petra Pavla zaútočil kvôli jeho minulosti, keď ho prirovnal k rozviedke, porovnával ho s Putinom. To by som označil za prvý úder, ktorým ukázal, že teraz povedie úplne odlišnú kampaň, "uviedol. Ruský autoritársky prezident Vladimir Putin v časoch Sovietskeho zväzu pôsobil ako agent tajnej služby.

image

Pavlovi osobne zablahoželali aj protikandidáti z prvého kola, tí ho podporili aj počas kampane

Lang vidí tri prvky, ktoré viedli k Pavlovmu víťazstvu. Prvým z nich bola Babišova vystupňovaná kampaň. "Nastolil tému mieru a vojny, skúšal získať všetko, od Rómov až po Václavák, od sídliska po voličov SPD. Argumentoval protiváhou vládnej koalícii, ktorá by v prípade jeho porážky všetko ovládla. Vystupoval ako ten, kto sa o ostatných stará, "podotkol. "To nebolo úplne zlé, ale urobil chyby," uviedol. Babiš to podľa neho neuveriteľne prehnal, takže prišiel o obraz hodného strýčka. "Tým bol pred prvým kolom, keď bol pre všetkých Babiš s ľudskou tvárou," poznamenal.

Druhým prvkom podľa Langa bolo, že opozícia voči Babišovi využila polarizáciu, ktorú niekdajší premiér a šéf hnutia ANO vyvoláva. Pavlov tím a jeho podporovatelia tak hovorili o katastrofe, ktorú by bolo Babišovo zvolenie. "Boj dvoch svetov, o tom Pavlov tím vždy hovoril," povedal.

Pomoc od ostaných kandidátov

Tretím dôležitým krokom v Pavlovej ceste na Pražský hrad bola pomoc vyradených prezidentských kandidátov. "Tretí prvok bol veľmi praktický, bola to veľmi rýchla, včasná a aktívna podpora od Nerudovej, Fischera a tiež trochu od (Marka) Hilšera. Svojim voličom nepovedali len voľte Pavla a zbohom, ale stáli s ním na pódiu, neustále apelovali na voličov, podporovali jeho tím a dali k dispozícii bilbordy, "povedal Lang. Poukázal na to, že pred piatimi rokmi takáto podpora Jiřímu Drahošovi v súboji o prezidentské kreslo s Milošom Zemanom chýbala. Čisto aritmeticky by vtedy Drahoš s podporou Zemanových protikandidátov väčšinu získal, ale tá podpora podľa nemeckého analytika pred druhým kolom vyšumala.

image

Český politológ pre HN: Zeman narazil so svojou snahou o posilnenie právomocí prezidenta

Na presvedčivé Pavlovo víťazstvo je podľa Langa možné nahliadnuť aj na stopku, ktorú voliči udelili eskalačnej a nezodpovednej politike. "Babiša ale nemožno podceňovať. Volilo ho na 42 percent, to je značná časť elektorátu a spoločnosti. Nie je to tak, že by za Pavla hlasovalo 70 alebo 80 percent, "povedal. Dodal, že veľká časť voličov sa však vyslovila za rozvážnu politiku a inkluzívny politický štýl. "A to je pre Pavla zároveň záväzok," povedal.

Analytik Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku po prvom kole povedal, že Nemecko by dokázalo dobre prijať ako prezidenta oboch kandidátov. "To má odskúšané už s Milošom Zemanom," povedal vtedy. Tiež Lang je presvedčený, že Nemecko by s Babišom problém nemalo. "Je, aký je. Je svojrázny, ale nie je to nikto, kto by bol protinemecký," povedal Lang. Spomenul, že Babiš už ako minister financií mal dobré vzťahy so svojím vtedajším nemeckým kolegom Wolfgangom Schäublom. "V Nemecku mal vždy dobré kontakty, ANO je partnerskou stranou liberálnych slobodných demokratov, hovorí dobre po nemecky a tak ďalej," uviedol Lang o Babišovi.

Poznamenal, že Nemecko dobre spolupracovalo aj so Zemanom. "Zeman a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier spolu dobre vychádzali, čo sme mohli vidieť počas Steinmeierovej návštevy Česka v roku 2021," dodal.

01 - Modified: 2023-01-28 19:20:57 - Feat.: 1 - Title: Pavlovi osobne zablahoželali aj protikandidáti z prvého kola, tí ho podporili aj počas kampane 02 - Modified: 2023-01-28 17:50:16 - Feat.: 1 - Title: Zemana vysoký volebný rozdiel prekvapil, nechce rozdelenú krajinu 03 - Modified: 2023-01-28 17:24:48 - Feat.: 1 - Title: Čaputová prišla do štábu Petra Pavla, víťazstvo považuje za nádej. Teší sa, že "ctí demokratické hodnoty"
01 - Modified: 2024-04-07 09:01:20 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu. "Budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu" 02 - Modified: 2024-03-26 13:08:41 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel rokoval s vedením kontrarozviedky o bezpečnostnej situácii 03 - Modified: 2024-03-20 12:11:23 - Feat.: - Title: Petr Pavel ukázal ako na Slovákov. Česi platia daň za našu kampaň 04 - Modified: 2024-03-19 05:41:39 - Feat.: - Title: Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú predurčené k blízkosti, vyhlásila Čaputová po schôdzke s Pavlom 05 - Modified: 2024-03-12 14:34:10 - Feat.: - Title: Európa musí za svoju bezpečnosť prevziať väčší diel zodpovednosti, vyhlásil český prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:46