Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Listové bomby v Španielsku rozosielali ruskí nacionalisti. Riadili ich však zrejme z Moskvy, pomocou GRU

24.01.2023, 07:04
Autor:
TASRTASR

Skupina, ktorú americké ministerstvo zahraničných vecí považuje za teroristickú organizáciu, má zrejme väzby na ruské tajné služby, domnievajú sa predstavitelia USA.

Priaznivci ruskej neonacistickej militantnej skupiny stoja za zasielaním výbušných zásielok, ktoré boli koncom minulého roka v Španielsku adresované okrem iných tamojšiemu premiérovi, ministrovi obrany či zahraničným diplomatom. Riadila ich však zrejme ruská vojenská rozviedka GRU, napísal v pondelok s odvolaním sa na amerických predstaviteľov  denník The Washington Post.

Španielski i zahraniční vyšetrovatelia zisťujú, kto koncom novembra a začiatkom decembra poslal šesť listových bômb prevažne na miesta v hlavnom meste Madrid vrátane oficiálnej rezidencie premiéra Pedra Sáncheza, na americké a ukrajinské veľvyslanectvo a španielske ministerstvo obrany. Pri útokoch, ktoré Spojené štáty považujú za akty terorizmu, neprišiel o život nik. Pracovník ukrajinskej ambasády však utrpel zranenia po tom, čo jedna z takýchto zásielok explodovala.

image

Rusi sú barbari z močiara. Musíme dobyť späť naše územie, hovorí šéf prezidentskej kancelárie Ukrajiny

Vyšetrovatelia sa v uplynulých týždňoch zamerali na tzv. Ruské imperialistické hnutie - radikálne zoskupenie, ktoré má členov i priaznivcov po celej Európe, ako aj výcvikové centrá vo vojenskom štýle v Petrohrade, píše denník.

Skupina, ktorú americké ministerstvo zahraničných vecí považuje za teroristickú organizáciu, má zrejme väzby na ruské tajné služby, domnievajú sa predstavitelia USA. Dôležití členovia skupiny boli v Španielsku a tamojšia polícia sledovala jej väzby s krajne pravicovými španielskymi organizáciami.

image

Vo Švédsku odsúdili dvoch bratov za špionáž pre Rusko, jeden dostal doživotie

Zjavným cieľom akcie s listovými bombami bolo signalizovať, že Rusko a jeho zástupcovia by mohli podniknúť teroristické útoky v celej Európe vrátane hlavných miest členských štátov Severoatlantickej aliancie, ktoré pomáhajú brániť Ukrajinu pred ruskou inváziou, uviedli americkí predstavitelia. Španielsko je členom aliancie a poskytlo Ukrajine vojenskú a humanitárnu pomoc, ako aj diplomatickú podporu, pripomína The Washington Post.

Podľa denníka doposiaľ neexistujú žiadne známky toho, že by Moskva bola pripravená zapojiť sa do rozsiahlych skrytých útokov alebo sabotáží v Európe, o ktorých sa ruskí predstavitelia domnievajú, že by mohli vyvolať reakciu NATO a potenciálne i nákladný širší konflikt, tvrdia predstavitelia USA a ich spojenci. Z rovnakého dôvodu ruský prezident Vladimir Putin a jeho generáli doposiaľ nenariadili konvenčný útok na krajinu NATO.

image

Podieľala sa na referende, skončí vo väzení. Ukrajina hlási rozsudok za hlasovanie o pripojení sa k Rusku

To by sa však mohlo zmeniť v prípade, že by Rusko ďalej trpelo väčšie porážky na bojisku na Ukrajine. Putin dal svojej vojenskej spravodajskej službe široký priestor na rozvoj a vedenie tajných operácií v Európe, ale miera, do akej bol Kremeľ zapojený do operácie s listovými bombami, je podľa predstaviteľov USA nejasná.

"Vyzerá to na varovný výstrel," uviedol Nathan Sales,  bývalý koordinátor oddelenia amerického rezortu diplomacie pre protiteroristické akcie v administratíve exprezidenta USA Donalda Trumpa, počas ktorej bolo Ruské imperialistické hnutie označené za teroristickú organizáciu.

01 - Modified: 2023-01-21 18:34:58 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí protestovali v Madride proti vláde 02 - Modified: 2023-01-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ronaldo, PSG aj podpredsedníčka europarlamentu. Ako arabskí šejkovia nakupujú v Európe 03 - Modified: 2023-01-19 12:47:05 - Feat.: 1 - Title: Kvôli schôdzke medzi Macronom a Sánchezom demonštrovali katalánski separatisti
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:17