Babiš svoje slová z televíznej debaty neskôr na sociálnych sieťach korigoval s tým, že by záväzky v prípade napadnutia spojeneckej krajiny ”pochopiteľne dodržal”.​ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Babiš pobúril Poliakov. Vyhlásil, že v prípade útoku by Česko nepomohlo Varšave ani Pobaltiu

23.01.2023, 08:54
Autor:
ČTKČTK

"Andrej Babiš sa znovu dostáva u Poliakov do nemilosti," napísal portál businessinsider.pl a Babiša označil za "osobnosť plnú kontroverzií". Pripomenul tiež, že v minulosti sa bývalý český premiér vyjadril vulgárne o poľských potravinách.

Poľské médiá aj používateľov Twitteru zaskočili tvrdenia kandidáta na českého prezidenta Andreja Babiša, že by v prípade útoku na Poľsko alebo pobaltské krajiny českých vojakov na pomoc určite neposlal.

V reakcii na výroky bývalého premiéra v nedeľňajšej televíznej debate s jeho konkurentom Petrom Pavlom sa v Poľsku pozastavujú nad tým, či Babiš zabudol na české záväzky plynúce z členstva v NATO.

Babiš odpovedal na otázku, či by Česko malo splniť svoje záväzky a poslať v prípade napadnutia Poľska do tejto krajiny napríklad vojakov.

"Nie, určite nie. Myslím si, že treba hovoriť o mieri," vyhlásil. Dodal, že chce mier a nie vojnu a že by "v žiadnom prípade neposielal naše deti a deti našich žien do vojny".

Tieto jeho výroky citujú poľské médiá. "Prekvapujúce slová kandidáta na českého prezidenta", napísal svoju správu o nedeľňajšej debate internetový portál Poľského rozhlasu.

Uvádza tiež, že Babišov protikandidát, bývalý šéf Vojenského výboru NATO Peter Pavel vysvetlil, že na základe piateho článku Severoatlantickej zmluvy by bolo povinnosťou Česka podieľať sa na obrane spojenca.

image

Zvolenie Babiša za prezidenta by bola pre Ukrajinu zlá správa, píše Ukrajinska pravda

Pripomenul, že ak je Česko členom takejto organizácie, nevyužíva len kolektívnu obranu, ale tiež niečím prispieva. "Spoločný postup v prípade útoku na inú krajinu je našou povinnosťou," pripomenul poľský rozhlas Pavlove slová.

"A čo spojenecké povinnosti vyplývajúce z členstva v NATO?," pozastavuje sa nad Babišovým vyhlásením konzervatívny portál nezaležna.pl.

"Babiš sa znovu dostáva u Poliakov do nemilosti," napísal portál businessinsider.pl a Babiša označil za "osobnosť plnú kontroverzií". Pripomenul tiež, že v minulosti sa tento politik vyjadril vulgárne o poľských potravinách.

Babiš svoje výroky neskôr korigoval, keď v pondelok na Twitteri napísa, že zásadne odmieta snahu prekrucovať svoje výroky. Kolektívnu obranu Severoatlantickej aliancie podľa neho nikdy nespochybnil.

"Nikdy som článok 5, teda kolektívnu obranu NATO, nespochybnil. Len som si nechcel ani predstaviť, že by mohlo dôjsť k tretej svetovej vojne," bránil sa bývalý český premiér. Zopakoval, že politici sa musia usilovať o mier a snažiť sa zabrániť vojne.

Ako svoje slová Babiš myslel, bolo podľa neho z kontextu debaty jasné. "Toto som napísal aj poľskému premiérovi (Mateuszovi) Morawieckému a požiadal som prezidenta Zemana, aby to isté povedal prezidentovi (Andrzejovi) Dudovi," napísal Babiš na sociálnej sieti Twitter.

Poľské médiá si všímajú tiež to, že Babiš sa rozhodol, že sa debaty zúčastní, až na poslednú chvíľu. Citujú správu agentúry PAP, ktorá spomenula Babišovo vysvetlenie, že názor zmenil po tom, ako pri nedeľňajšej omši za vlasť počul v kázni slová o pravde, láske a spravodlivosti.

01 - Modified: 2023-01-22 08:34:17 - Feat.: 0 - Title: Demonštranti v uliciach a ostrý náboj v obálke. Prezidentské voľby v Česku sa priostrujú 02 - Modified: 2023-01-16 12:14:12 - Feat.: 0 - Title: Generál Pavel versus expremiér Babiš. Česi sa zobudili do tvrdého predvolebného boja 03 - Modified: 2023-01-15 11:43:11 - Feat.: 1 - Title: Je takmer 90-percentná šanca, že novým českým prezidentom bude Petr Pavel, odhadujú stávkové kancelárie 04 - Modified: 2023-01-14 16:16:39 - Feat.: 1 - Title: Mestá vs. vidiek. Prvé kolo volieb potvrdilo dlhodobú polarizáciu Česka
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:41