Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Zabitie podnikateľa Denysa Kirjejeva súviselo so zlou koordináciou medzi tajnými službami, vyhlásil Kyjev

19.01.2023, 18:32
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa portálu Ukrajinska pravda Kirjejeva posmrtne vyznamenal za "mimoriadny prínos k ochrane štátnej suverenity a bezpečnosti"

Smrť ukrajinského podnikateľa Denysa Kirjejeva, ktorý sa zúčastnil rusko-ukrajinských mierových hovorov a ktorého vlani v marci zabili zrejme príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, súvisela so zlou koordináciou medzi ukrajinskými tajnými službami na začiatku ruskej invázie. V rozhovore so stanicou Delfi to povedal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak.

"Mal vzťah s rozviedkou ministerstva obrany a jeho zabitie súviselo s tým, že medzi silovými štruktúrami neexistovala jednotná koordinácia," povedal Podoľak v interview a upozornil, že išlo o prvé dni vojny, ktorú rozpútalo Rusko.

"Na jednej strane sa proti nemu objavili určité sťažnosti, na druhej strane sa nestihli tie sťažnosti vybaviť formou dialógu," poznamenal Podoľak, podľa ktorého Kirjejevova smrť nesúvisela s vtedajšími ukrajinsko-ruskými mierovými rozhovormi.

Podoľak ​vyhlásil, že bankár Kirjejev nebol ruským agentom, hoci sa Moskva snažila, aby to tak vyzeralo. Kirjejev však podľa prezidentského poradcu s Kremľom spojený nebol.

The Wall Street Journal WSJ v stredu publikoval článok, v ktorom sa venuje čudnému úmrtiu ukrajinského podnikateľa a snaží sa dopátrať, či bol ruský špión, alebo ukrajinský hrdina. Kirjejev poznal presný dátum ruskej invázie na Ukrajinu a v predvečer jej začatia ukrajinské úrady varoval pred útokom na Kyjev, píše denník.

image

Hrdina alebo zradca? Bez jeho pomoci by Kyjev padol, neskôr ho ukrajinskí tajní zabili

Niekoľko dní po začiatku ruskej invázie ho však v Kyjeve zatkli agenti ukrajinskej tajnej služby SBU a o hodinu a pol neskôr bol nájdený mŕtvy na chodníku v centre Kyjeva, s ranou po projektile v zátylku. Kým ukrajinské médiá písali o podozrení z kolaborácie s Ruskom, ukrajinské ministerstvo obrany hovorilo o hrdinskej smrti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa portálu Ukrajinska pravda Kirjejeva posmrtne vyznamenal za "mimoriadny prínos k ochrane štátnej suverenity a bezpečnosti" a pohreb s vojenskými poctami sa uskutočnil na kyjevskom Bajkovom cintoríne, medzi hrobmi ukrajinských hrdinov.

V nasledujúcich mesiacoch vláda donútila odísť z funkcií desiatky predstaviteľov prokuratúry či bezpečnostných služieb a v júli Zelenskyj zbavil funkcie šéfa SBU Ivana Bakanova.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:50