Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Kampaň môže byť hnusná. Babiš je útočný a zákerný, hovorí Pavel

14.01.2023, 22:59
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

V reakcii na to, že ho jeho súper v boji o Hrad prirovnal k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, vyhlásil, že Babiš sa neštíti klamstvom, je útočný a zákerný. Kampaň preto podľa Pavla môže byť nasledujúce dva týždne hnusná.

Nenechám sa strhávať k štýlu komunikácie Andreja Babiša, povedal generál Petr Pavel v rozhovore pre iDNES.cz. V reakcii na to, že ho jeho súper v boji o Hrad prirovnal k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, vyhlásil, že Babiš sa neštíti klamstvom, je útočný a zákerný. Kampaň preto podľa Pavla môže byť nasledujúce dva týždne hnusná.

Po sčítaní volebných výsledkov prvého kola ste povedali, že od svojho súpera Andreja Babiša čakáte fauly, že to bez nich nevie. Krátko potom vás prirovnal k ruskému prezidentovi Putinovi. Ako to vnímate?

Je to návrat starého Andreja Babiša, tak ako ho poznáme. Ako človeka, ktorý sa neštíti klamstvom, ktorý je útočný, zákerný. A s tým treba počítať.

Ako bude podľa vás vyzerať kampaň pred druhým kolom?

Začnem Andrejom Babišom. Pokiaľ to bude vyzerať ako tá jeho tlačovka, tak bude dosť hnusná, tie dva týždne. Ale ja sa nenechám strhávať k tomu štýlu komunikácie Andreja Babiša. Pokiaľ bude vyložene klamať a poškodzovať ma, tak sa samozrejme budem musieť ohradiť. Na druhej strane ja sa chcem sústrediť na tie témy, ktoré určite ľudí zaujímajú oveľa viac než vzájomné osočovanie kandidátov a vyvracanie klamstiev. Budem sa snažiť na tieto veci nereagovať.

Vám sem prišli pogratulovať traja porazení súperi z prvého kola - Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Marek Hilšer. Dohodli ste sa, ako presne tá ich podpora bude vyzerať?

Veľmi si vážim to, že prišli nielen s gratuláciou, ale aj s návrhom podpory. Predsa len ten dnešný deň je dosť rušný na to, aby sme sa dohodli na konkrétnych detailoch. Takže sme sa dohodli, že ma podporia a tú konkrétnu formu si dohodneme v pondelok.

Medzi ľuďmi, ktorí ocenili váš výsledok a podporili vás, bol aj premiér Petr Fiala. Myslíte si, že jeho podpora vám pomôže, keď vláda nie je veľmi populárna?

Vážim si to. Pokiaľ premiér ako jeden z lídrov trojkoalície vyjadril podporu trom kandidátom, tak asi cíti uspokojenie, že jeden z tých troch uspel vo voľbe. Nič to nemení na tom, že ja nie som ani kandidátom trojkoalície Spolu ani kandidátom vlády, ako to hovorí Andrej Babiš. Vo veciach, kde je namieste kritika vlády, budem rovnako kritický ako ktokoľvek iný. Rozdiel medzi mnou a Andrejom Babišom je v tom, že ja tú kritiku nevnímam ako snahu sa zviditeľniť, ale ako snahu o posun k lepšiemu. Tou snahou o posun k lepšiemu nie je snaha ukazovať, ako je táto vláda protiľudová a asociálna, a tvrdenie, že by bolo najlepšie ju odvolať. Budem sa snažiť spolu s vládou hľadať cesty, ktoré vedú k riešeniu.

Rozdiel medzi vami a Babišom bol tesný, len niečo cez 22-tisíc hlasov. Volebná účasť bola vyše 68 percent, ale stále ešte viac ako 2,5 milióna voličov zostalo doma. Čím to podľa vás je, že toľko ľudí nechodí voliť?

Keď sa pozriete na volebnú účasť v iných krajinách, tak si myslím, že tá účasť bola úžasná. Pri posledných prezidentských voľbách sme mali účasť, ktorá bola o šesť percent nižšia, takže to je zlepšenie. Vždy bude určité percento ľudí, ktorí k voľbám chodiť nebudú. Pre druhé kolo je dôležité mobilizovať tých, ktorých kandidát neuspel, aby to druhé kolo nevzdali a riadili sa hlasom rozumu.

Dáte si aspoň jeden deň odpočinok, alebo už v nedeľu zahájite kampaň? Čo budete teraz robiť?

Ja si dám na odpočinok celú noc a hneď zajtra začneme pracovať na tom, ako najlepšie využiť tie dva týždne.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 03 - Modified: 2024-04-07 09:01:20 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel zagratuloval Pellegrinimu k víťazstvu. "Budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu" 04 - Modified: 2024-03-26 13:08:41 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel rokoval s vedením kontrarozviedky o bezpečnostnej situácii 05 - Modified: 2024-03-20 12:11:23 - Feat.: - Title: Petr Pavel ukázal ako na Slovákov. Česi platia daň za našu kampaň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:38