Armádni dôstojníci stoja na stráži pred palácom Planalto v Brazílii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brazílska prokuratúra viní troch poslancov z podpory násilností, dav vtrhol do prezidentského paláca

12.01.2023, 15:45
Autor:
ČTKČTK

"Úrady by mali zatknúť každého, kto bude blokovať cesty či prístup do štátnych inštitúcií, vypnúť tiež sociálne siete, kde sa budú takéto akcie zvolávať," povedal sudca Moraes.

Brazílska prokuratúra požiadala najvyšší súd, aby začal vyšetrovanie troch poslancov podporujúcich exprezidenta Jaira Bolsonara. Podozrieva ich z podnecovania antidemokratických činov. Z ich komentárov na sociálnych sieťach totiž vyplýva, že schvaľujú nedeľňajší útok radikálov na tri najvyššie inštitúcie v brazílskej metropole. Informovala o tom dnes agentúra Europa Press. Brazílske úrady sprísnili tento týždeň v krajine bezpečnosť a sudca najvyššieho súdu tiež v stredu avizoval tvrdé tresty pre všetkých, ktorí budú podporovať "pokusy o štátny prevrat".

V stredu sa mali v Brasílii, Sao Paule či v Riu de Janeiro konať ďalšie demonštrácie, ktoré zvolávali skupiny priaznivcov krajne pravicového exprezidenta Bolsonara od utorkového večera cez sociálne siete. Sudca najvyššieho súdu Alexandre de Moraes, ktorý vyšetruje nedeľňajší útok v metropole, ale pred ich konaním pohrozil právnymi krokmi všetkým, ktorí sa pokúsia podporovať štátny prevrat. Vyzval tiež miestne úrady, aby zabránili po celej krajine blokádam ciest či štátnych budov a zatkli každého, kto sa takýchto akcií zúčastní.

Zatýkanie či vypnutie sociálnych sietí

Stredajšie demonštrácie proti novej ľavicovej vláde sa nakoniec nekonali, na hlavnú triedu v Brasílii, ktorá vedie k miestu nedeľňajšieho útoku, prišli dvaja ľudia, ktorí si sadli pred policajné zátarasy s niekoľkými stovkami policajtov.

"Úrady by mali zatknúť každého, kto bude blokovať cesty či prístup do štátnych inštitúcií, vypnúť tiež sociálne siete, kde sa budú takéto akcie zvolávať," povedal sudca Moraes. V stredu tiež oznámil, že za organizovanie blokád ciest či úradov budú hroziť vysoké pokuty či tresty väzenia.

image

Do ulíc vyšli tisícky Brazílčanov. Demonštrovali proti útoku na vládne budovy

Prísne postihy sľúbil aj prezident Luiz Inácio Lula da Silva. "Nájdeme všetkých, ktorí tieto akcie financoval a zorganizoval. Som špecialista na tábory a štrajky a nie je možné, aby existoval takýto tábor dva mesiace bez toho, aby to niekto financoval bez toho, aby im zabezpečoval každý deň jedlo, "povedal už v pondelok Lula, ktorý v politike začínal ako odborový predák. Lula tvrdí, že Bolsonaro je za násilnosti zodpovedný, pretože popiera prehru v októbrových prezidentských voľbách.

Minister spravodlivosti Flávio Dino v utorok oznámil, že vyšetrovatelia už zistili, kto najal desiatky autobusov, ktoré cez víkend do metropoly zviezli demonštrantov. Dino kauzu označuje ako Brazílsky kapitol s odvolaním sa na podobné udalosti z Washingtonu z januára 2021, ku ktorým rovnako prispel vtedajší americký prezident Donald Trump odmietaním svojej porážky vo voľbách.

Dav podporovali

Prokuratúra dnes navrhla začať vyšetrovanie poslancov Andrého Fernandesa a Silvie Waiapiovej, ktorí sú z Bolsonarovej strany, a poslankyne Clarissy Térciovej, tiež Bolsonarovej stúpenkyne.Viní ich z podnecovania k násiliu, čoho sa mali dopustiť na sociálnych sieťach. Térciová v nedeľu na sieti Instagram zverejnila video, v ktorom násilnosti podporila. "Práve sme prevzali moc. Sme v Kongrese. Toto vojde do histórie," uviedla.

image

Biden vyjadril brazílskemu prezidentovi po útokoch Bolsanarových prívržencov podporu, pozval ho do USA

Taktiež Waiapiová podporila radikálov na instagrame. "Ľudia v nedeľu obsadili Explanado de los Ministerios," uviedla s odvolaním sa na hlavnú triedu vedúcu k sídlu troch najvyšších inštitúcií v metropole. "Moc preberá brazílsky ľud nespokojný s červenou vládou," dodala Waiapiová. Taktiež Fernandes na sociálnej sieti vyjadril protivládnym akciám podporu.

Brazílska prokuratúra vyšetruje tiež niektorých policajtov, ktorých podozrieva z podpory protivládnych demonštrácií. Pre nedostatočne zabezpečenú bezpečnosť troch inštitúcií, ktoré radikáli v nedeľu napadli, odvolal v ten istý deň sudcu tiež guvernéra federálneho okrsku Brasilia.

01 - Modified: 2023-01-11 12:31:15 - Feat.: 1 - Title: Jair Bolsonaro nepožiadal o talianske občianstvo, chcú ho však niektorí jeho príbuzní, informoval Rím 02 - Modified: 2023-01-10 12:01:43 - Feat.: 1 - Title: Do ulíc vyšli tisícky Brazílčanov. Demonštrovali proti útoku na vládne budovy 03 - Modified: 2023-01-10 06:28:58 - Feat.: 1 - Title: Biden vyjadril brazílskemu prezidentovi po útokoch Bolsanarových prívržencov podporu, pozval ho do USA
01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 03 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 04 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 05 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 18:25