Ukrajinskí vojaci odpaľujú rakety prostredníctvom raketometu Grad na ruské pozície na frontovej línii počas bojov pri meste Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zasypala ich delostreľba a rakety. Zabili sme pri Soledare sto Rusov, tvrdí Kyjev. Moskve dochádza munícia

12.01.2023, 09:20
  • Mesto Soledar a ďalšie obce v regióne invázne jednotky ostreľovali z tankov, diel alebo mínometov.
  • Neschopnosť Ruska riešiť nedostatok munície tento rok zrejme zabráni ruským silám udržať pôvodný rozsah útočných operácií na východnej Ukrajine.
  • Ruské sily vlani v lete vyčerpali svoje rezervy delostreleckých granátov kalibru 122 a 152 milimetrov.

Ukrajinská armáda v oblasti Soledaru zlikvidovala cez stovku ruských útočníkov naraz, tvrdí generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl podľa agentúry Ukrinform. „Stalo sa tak vďaka zladenej práci vojakov síl špeciálnych operácií, delostrelcov a odpaľovačov rakiet,“ uviedol ukrajinský generálny štáb. Podľa agentúry Ukrinform boje o mesto ležiace neďaleko Bachmutu na východe Ukrajiny pokračujú.

Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu však nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

„Operátori síl špeciálnych operácií ukrajinskej armády zistili hromadenie nepriateľa v niekoľkých oblastiach. Na zničenie nepriateľa bolo použité delostrelectvo a na jednom z miest aj taktický raketový systém Točka-U,“ tvrdí velenie ukrajinských síl vo vyhlásení. O aké obdobie sa jedná, neuvádza. Tvrdí, že ukrajinská armáda zlikvidovala vyše 100 ruských vojakov, dva guľometné a dva mínometné oddiely.

Vagnerovci tvrdia, že mesto dobyli

Vo svojej rannej operačnej informácii ukrajinský generálny štáb Soledar spomína iba v súvislosti, kde píše, že toto mesto a ďalšie obce v regióne invázne jednotky ostreľovali z tankov, diel alebo mínometov. Ukrajinskí predstavitelia už skôr popreli utorkové tvrdenie šéfa Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina, že jeho jednotky získali kontrolu „nad celým územím Soledaru“.

image

Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine nemecké tanky Leopard, tvrdí Duda. Chce motivovať ostatné krajiny

O tom, že boje o mesto pokračujú, v stredu informovalo aj ruské ministerstvo obrany. Prigožin podľa agentúry AP však svoje tvrdenie o prelome v Soledáre v stredu večer zopakoval. „Ešte raz chcem potvrdiť kompletné oslobodenie a vyčistenie územia Soledaru od jednotiek ukrajinskej armády,“ napísal Prigožin na sociálnej sieti, kde tiež tvrdil, že ukrajinskí vojaci, ktorí sa nechceli vzdať, boli zničení. Zabitých podľa neho bolo viac ako 500 ľudí.

Vo svojom rannom operačnom prehľade ukrajinský generálny štáb okrem iného informoval o tom, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky v 12 obciach na východe Ukrajiny, vrátane Bachmutu.

Rusom dôjde munícia, myslí si inštitút

Neschopnosť Ruska riešiť nedostatok munície tento rok zrejme zabráni ruským silám udržať pôvodný rozsah útočných operácií na východnej Ukrajine. Vo svojej najnovšej analýze o tom informoval americký Inštitút pre štúdium vojny.

Ruská delostrelecká paľba poklesla v niektorých ukrajinských oblastiach o 75 percent, čo je historické minimum od začiatku invázie, uviedla nedávno americká CNN s odkazom na nemenovaných amerických a ukrajinských predstaviteľov. Dôvodom pre to by mohla byť zmena taktiky v súvislosti s ukrajinskými protiofenzívami alebo krátiace sa zásoby delostreleckých nábojov.

image

Nedostatok munície zrejme ovplyvní tohtoročné ruské ofenzívy na Ukrajine

Hovorca východného velenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj v tejto súvislosti uviedol, že ruské sily vlani v lete vyčerpali svoje rezervy delostreleckých granátov kalibru 122 a 152 milimetrov aj ďalšie zásoby, pretože sa domnievali, že masívne delostrelecké útoky povedú k rýchlejším výsledkom.

„Ruské sily sú teraz nútené dopravovať novú muníciu z tylových oblastí v Rusku alebo ju kupovať v zahraničí, aby nedostatok kompenzovali. To povedie k zníženiu rozsahu paľby,“ citovali analytici Čerevatého. Rusi čoraz častejšie priznávajú, že zásadné problémy, ako je nedostatok munície alebo ťažkosti so zásobovaním vojsk, sa stavajú do cesty postupu, doplnili.

Na nedostatok munície v ruskej armáde upozornil koncom decembra okrem iného armádny expert Petro Černyk, pripomenula agentúra Unian. Černyk uviedol, že v lete bežne ruské sily vypálili 60-tisíc až 80-tisíc striel za deň, zatiaľ čo v decembri toto množstvo v čase jeho vyjadrenia kleslo na asi 18-tisíc až 20-tisíc.

01 - Modified: 2023-01-11 21:40:49 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj tvrdí, že v Soledare sa bojuje a Vagnerovci "predstierajú". Prigožin deklaruje dobytie mesta 02 - Modified: 2023-01-11 20:48:14 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci tvrdia, že našli telo jedného z dvoch Britov nezvestných na Ukrajine 03 - Modified: 2023-01-12 11:51:19 - Feat.: 1 - Title: Rusom bude na Ukrajine veliť Gerasimov, vo funkcii vystrieda obávaného Surovikina​. Chcú zvýšiť efektivitu
01 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 02 - Modified: 2024-04-27 11:34:09 - Feat.: - Title: Ruský súd zadržanému redaktorovi Forbesu nariadil domáce väzenie 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:44