Príslušníci hnutia Taliban. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Atentátnik v Kábule zabil najmenej päť ľudí. Cielil na ministerstvo, kde mala byť čínska delegácia

11.01.2023, 21:43
Autor:
ČTKČTK

Afganské ministerstvo informácií kontrolované islamistickým hnutím Taliban, ktoré Afganistanu vládne od augusta 2021, predtým informovalo o 20 mŕtvych.

Samovražedný atentátnik blízko afganského ministerstva zahraničia v Kábule dnes zabil najmenej päť ľudí, uviedla afganská polícia. Niektorí afganskí predstavitelia pritom predtým hovorili o niekoľkonásobne väčšom počte mŕtvych. Zranených podľa miestnej nemocnice bolo viac ako 40 ľudí. K útoku, ktorý odsúdila OSN a množstvo krajín, vrátane Spojeného kráľovstva a Pakistanu, sa dnes večer prihlásila teroristická organizácia Islamský štát prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amak. Informuje o tom agentúra Reuters.

Hovorca afganskej polície Chálid Zadrán uviedol, že si samovražedný bombový útok podľa oficiálne potvrdenej bilancie vyžiadal päť mŕtvych. Afganské ministerstvo informácií kontrolované islamistickým hnutím Taliban, ktoré Afganistanu vládne od augusta 2021, predtým informovalo o 20 mŕtvych. Na ministerstve dnes mala rokovať čínska delegácia. Podľa polície explózia nastala okolo štvrtej hodiny popoludní miestneho času. Atentátnik sa podľa Zadrána neúspešne pokúsil vojsť do budovy ministerstva. Miestna nemocnica, ktorú spravuje talianska nezisková organizácia, uviedla, že po výbuchu prijala viac ako 40 zranených.

image

OSN a humanitárne organizácie budú reagovať na zákaz práce žien v Afganistane, ktorý vyhlásil Taliban

Islamisti hovoria o diplomatických obetiach

"Ministerstvo zahraničných vecí dnes mala navštíviť čínska delegácia, nevieme však, či sa tam v čase výbuchu nachádzala," povedal agentúre AFP námestník ministra informácií a kultúry Muhádžer Faráhí. Ďalší predstaviteľ citovaný AFP však neskôr uviedol, že v čase útoku v budove neboli žiadni cudzinci a že sa atentátnik odpálil, keď ho odhalili bezpečnostné zložky.

K útoku sa prihlásil Islamský štát. Jeho propagandistická agentúra Amak tvrdí, že medzi obeťami sú aj diplomati. Taktiež k dvom podobným útokom z predchádzajúcich mesiacov, ktoré cielili na veľvyslanectvo Ruska a Pakistanu, sa prihlásila afganská odnož tejto teroristickej organizácie.

image

Afganské ženy v Kábule protestovali proti zákazu vysokoškolského vzdelania, ktorý vydal Taliban

"Čakal som v aute, keď som videl muža s taškou a kalašnikovom na ramene. Prešiel okolo mňa a po pár sekundách sa ozvala hlasná rana. Videl som, ako sa ten muž odpálil," povedal agentúre AFP očitý svedok dnešnej udalosti, Džamšad Karímí.

Na čínskych občanov tiež cielil útok hotel v centre Kábulu z 12. decembra minulého roka, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a najmenej 18 zranených. V hoteli sa často ubytovávali čínski podnikatelia, z ktorých niektorí podľa agentúry AFP prišli pri výbuchu o život.

Čína ponúkla Afganistanu podporu

Čína vlastní práva k mnohým významným projektom v Afganistane, vrátane medenej bane vo východoafganskej provincii Lógar, žiadny z týchto projektov však v súčasnosti nepokračuje.

Peking vládu Talibanu oficiálne neuznal, v krajine s ktorou má 76 kilometrov dlhú hranicu ale aj naďalej udržiava diplomatickú prítomnosť. Čína sa už dlho obáva, že by sa Afganistan mohol stať útočiskom ujgurských separatistov z autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Taliban sľúbil Pekingu, že Afganistan nebude využívaný ako základňa ujgurských separatistov. Výmenou za to ponúkol Peking islamistickému hnutiu hospodársku podporu a investície do obnovy krajiny.

Islamistické hnutie Taliban tvrdí, že sa bezpečnostná situácia v krajine zlepšila. Za posledné mesiace ale Afganistan zažil rad bombových útokov. K väčšine z nich sa hlási afganská odnož Islamského štátu.

01 - Modified: 2023-01-11 16:56:49 - Feat.: 1 - Title: Útok pri ministerstve zahraničných vecí v Afganistane si vyžiadal päť mŕtvych 02 - Modified: 2023-01-11 14:29:50 - Feat.: 1 - Title: Samovražedný útok pri ministerstve zahraničia v Kábule si vyžiadal 20 obetí 03 - Modified: 2023-01-02 12:32:31 - Feat.: 1 - Title: K útoku pri vojenskom letisku v Kábule sa prihlásil Islamský štát. Počet obetí nie je jasný
01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:15