Kňaz vykonáva bohoslužbu na pamiatku ruských vojakov zabitých pri ukrajinskom raketovom útoku na v Makijivku. Podľa Moskvy ich zahynulo 89, podľa Kyjeva 400. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Ruský rezort obrany čelí kritike od jastrabov. Dôvodom sú lži o odvete za Makijivku​, tvrdia experti

09.01.2023, 10:59
Autor:
ČTKČTK

Niekoľkí ruskí vojnoví blogeri kritizovali ruské vojnové velenie za to, že si vymyslelo príbeh o odvete, aby sa ‘pomstilo‘ za útok v Makijivke, namiesto toho, aby pohnalo k zodpovednosti velenie zodpovedné za straty, píše Inštitút pre štúdium vojny​​.

Tvrdenie Moskvy, že pri "odvetnej operácii" za nedávny ukrajinský úder na ruskú základňu v okupovanej Makijivke jej armáda zlikvidovala cez víkend vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku, je nepravdivé.

Vo svojej najnovšej analýze vývoja bojov na Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny ISW. Tento pokus ruského ministerstva obrany podľa neho vyvolal ďalšiu nespokojnosť v ruskom provojnovom informačnom priestore.

image

Moskva tvrdí, že zlikvidovala vyše 600 ukrajinských vojakov v odvete za Makijivku

Avizovaná odveta za Makijivku

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že jeho sily pri raketovom údere zlikvidovali vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku na východe Ukrajiny.

Úder označilo za odvetu za ukrajinský útok na dočasnú základňu ruskej armády v ukrajinskej Makijivke v noci na Nový rok. Moskva priznala smrť 89 ruských vojakov v Makijivke, Kyjev tvrdí, že ruských obetí boli stovky.

Novoročný útok v Makijivke rozhneval provojnových ruských komentátorov aj niektorých ruských poslancov, ktorí kritizovali, že vojaci boli zrejme ubytovaní blízko uskladnenej munície.

Tá pri útoku explodovala. Moskva zhodila úmrtie ruských vojakov na to, že hromadne používali mobilné telefóny, čím na seba upozornili.

image

Po útoku v Kramatorsku v rozpore s tvrdeniami Ruska obete nehlásia

Nepravdivosť revanšu overili médiá aj Kyjev

ISW označuje ruské nedeľňajšie tvrdenie o "odvetnom" údere za Makijivku za nepravdivé, pričom sa odvoláva na fínskeho reportéra, ktorý sa vydal na miesto úderu v Kramatorsku a zaznamenal, že útok zasiahol prázdnu školu.

K podobnému záveru došla v nedeľu agentúra Reuters, ktorej reportéri na mieste nenašli žiadne zjavné známky toho, že by si tento ruský útok vyžiadal obete na životoch.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj označil tvrdenia Moskvy o zabití stoviek ukrajinských vojakov v Kramatorsku za klamlivé, Moskva sa podľa neho snažila ukázať, že na nedávny ukrajinský úder reagovala rázne.

image

Raketomety HIMARS rozmetali školu pri Donecku. Zabili sme 400 ruských vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

"Niekoľko ruských vojenských blogerov reagovalo na tvrdenia ruského ministerstva obrany negatívne. Poukázali na to, že ruské ministerstvo obrany často predkladá nepravdivé tvrdenia, a kritizovali ruské vojenské velenie za to, že si vymyslelo príbeh, aby sa ‘pomstilo‘ za útok v Makijivke, namiesto toho, aby pohnalo k zodpovednosti velenie zodpovedné za straty, "píše ISW.

Stratégia od zničenia Kerčského mosta

Ruské ministerstvo obrany podľa inštitútu svojím uplatňovaním stratégie "sťažnosti a odplaty" aj počas predchádzajúceho vývoja bojov vytvorilo negatívnu spätnú väzbu od prominentných členov provojnového ruského informačného priestoru.

Ako konkrétny prípad spomína skoršie údajne ukrajinské údery na Krymský most a ruskú infraštruktúru. Moskva po poškodení Krymského mosta v októbri zintenzívnila svoje vzdušné údery na ukrajinskú energetickú infraštruktúru a tiež vtedy hovorila o "odvete", konštatuje ISW.

image

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora

Ruský rezort obrany tento komunikačný rámec čiastočne použil na upokojenie stupňujúcich sa požiadaviek provojnovej komunity volajúcej po pomste za ukrajinské akcie.

Vyvolal tým ale množstvo reakcií ruských vojenských blogerov, ktorí načrtli ďalšie prípady, za ktoré by sa Rusko malo tiež "pomstiť", uviedol inštitút, podľa ktorého tak ruské ministerstvo obrany vytvorilo "slučku negatívnej spätnej väzby".

Putin ministerstvu dôveruje

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes v súvislosti s útokom na Kramatorsk novinárom povedal, že Kremeľ plne dôveruje informáciám ruského ministerstva obrany.

"V Kremli panuje absolútna dôvera. Chcem vám pripomenúť slová prezidenta o tom, že hlavným, úplne legitímnym zdrojom informácií o tom, čo sa deje počas osobitnej vojenskej operácie, je ministerstvo obrany," povedal Peskov podľa agentúry Interfax.

01 - Modified: 2023-01-08 17:01:45 - Feat.: 1 - Title: Po útoku v Kramatorsku v rozpore s tvrdeniami Ruska obete nehlásia 02 - Modified: 2023-01-08 13:31:58 - Feat.: 1 - Title: Moskva tvrdí, že zlikvidovala vyše 600 ukrajinských vojakov v odvete za Makijivku 03 - Modified: 2023-01-06 19:45:08 - Feat.: 1 - Title: Informácie o zlikvidovaných agresoroch sa spresňujú. Na ruskej základni sme zranili 100 vojakov, tvrdí Kyjev 04 - Modified: 2023-01-05 10:20:53 - Feat.: 1 - Title: Kde urobili Rusi chybu pri masakri v Makijivke. Zapnuté mobily, alebo neschopné velenie? 05 - Modified: 2023-01-05 09:49:30 - Feat.: 1 - Title: Verzia Moskvy je smiešna. Za útok na Makijivku nemôžu mobily, znie z Kyjeva
01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 22:33