Stúpenci brazílskeho bývalého prezidenta Jaira Bolsonara sa skrývajú, keď demonštrujú proti prezidentovi Luizovi Inaciovi Lulovi da Silvovi. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brazílske bezpečnostné zložky získali kontrolu nad budovami inštitúcií, prívrženci exprezidenta tam vrthli

08.01.2023, 23:08
09.01.2023, 00:11
Autor:
ČTKČTK

Do štátnych inštitúcií vtrhli priaznivci bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, ktorí sa nezmierili s jeho porážkou v prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil Luiz Inácio Lula da Silva.

V brazílskom hlavnom meste Brasilia dnes vtrhli do budov štátnych inštitúcií priaznivci bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, ktorí nesúhlasia s jeho nástupcom Luizom Inaciam Lulou da Silva. Dostali sa do parlamentu, najvyššieho súdu a prezidentského paláca Planalto. Po niekoľkých hodinách bezpečnostné zložky získali nad budovami opäť kontrolu, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na brazílsky spravodajský kanál GloboNews. Prezident Lula útok odsúdil ako "barbarstvo", útočníkov označil za "fašistov a fanatikov" a sľúbil, že potrestaný bude každý, kto za nepokojmi stojí.

Na fotografiách a záberoch z brazílskeho hlavného mesta šíriacich sa na sociálnych sieťach boli vidieť davy ľudí v areáli brazílskeho parlamentu v metropole Brasília. Niektoré ich zachytávali na rampe vedúcej na strechu budovy, na ďalších boli protestujúci, ktorí prenikli do jednej zo sál. Snímky agentúry AP z paláca Planalto, ktorý je oficiálnym prezidentovým pracoviskom, ukazujú demonštrantov, kterak listujú v dokumentoch na stole alebo sa dostávajú dovnútra budovy rozbitými oknami. Prezident Lula da Silva sa podľa Reuters v čase vpádu do budov štátnych inštitúcií nenachádzal v metropole, ale v štáte Sao Paulo.

image

Brazílske bezpečnostné zložky získali kontrolu nad budovami inštitúcií, prívrženci exprezidenta tam vrthli

Námestie troch mocí, kde sa nachádza ako budova parlamentu, tak najvyššieho súdu aj prezidentský palác, zaplavili tisícky protestujúcich. Miestne médiá ich počet odhadli na 3000. Predseda brazílskeho senátu Rodrigo Pacheco podľa AP uviedol, že v pohotovosti bol kvôli nepokojom uvedený celý policajný aparát.

Súdiac podľa videí na sociálnych sieťach prepukli medzi demonštrantmi a políciou potýčky. Na jednom zo záznamov je vidieť, ako sa rozzúrený dav vrhá na policajta na koni, zhadzuje ho a bije tyčami. Ďalší zobrazuje demonštrantov fyzicky napádajúcich novinárov. Mnohí demonštranti boli v žltom a zelenom oblečení, farbách brazílskej vlajky, ktoré zároveň symbolizujú pôsobenie Bolsonara v prezidentskom úrade.

image

Vláda dištriktu Brasília vyslala posily na potlačenie Bolsonarových stúpencov, vpadli do vládnych budov

"Tento absurdný pokus o presadenie ich vôle nemá šancu na úspech," reagoval na twitteri minister spravodlivosti Flávio Dino. Predsedníčka Lulovej Strany pracujúcich (PT) Gleisi Hoffmannová obvinila šéfa federálneho okrsku Ibaneisa Rochu zo zodpovednosti za nepokoje. "Bol to ohlásený zločin proti demokracii, proti vôli voličov a za iné záujmy," uviedla. Rocha však uviedol, že s okamžitou platnosťou prepustil šéfa bezpečnosti v hlavnom meste Andersona Torresa. "Vyslal som do ulíc všetky bezpečnostné zložky, aby zodpovedných zadržali a potrestali," uviedol Rocha.

Bývalý prezident Bolsonaro sa k dianiu v metropole zatiaľ nevyjadril. Predseda jeho Liberálnej strany (PL) Vlademar Costa Neto ale dianie odsúdil. "Nemôžeme s vpádom do Národného kongresu súhlasiť," uviedol.

Útok odsúdil americký prezident Joe Biden, ktorý ho označil za "nehorázny", aj minister zahraničia Antony Blinken. Podporu Lulovi vyjadril mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, ktorý mu prostredníctvom twitteru odkázal, že "nie je sám a má podporu Mexika, amerického kontinentu i sveta". Z Európy nepokoje odsúdil napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron či predseda Európskej rady Charles Michel.

Bolsonarovi sympatizanti týždeň po skončení jeho funkčného obdobia protestovali proti návratu ľavicovo orientovaného Lululy k moci už od konca októbra, keď Lula vo voľbách tesne porazil krajne pravicového prezidenta Bolsonara. Demonštranti blokovali cesty, zapaľovali autá a zhromažďovali sa pred armádnymi budovami, kde žiadali ozbrojené sily o zapojenie, opísala agentúra AP. Úradu sa Lula ujal uplynulú nedeľu. Bolsonaro svoju porážku výslovne neuznal a oproti zvyklostiam sa nezúčastnil inaugurácie svojho nástupcu. Namiesto toho odletel na Floridu.

Médiá dávajú dnešné podujatie do súvislosti s útokom prívržencov bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu v centre Washingtonu zo 6. januára 2021. Ani oni sa nechceli zmieriť s volebnou porážkou svojho favorita. Pri vpáde do Kapitolu zomrelo päť ľudí a zranenia utrpelo najmenej 140 policajtov. Za účasť pri násilnostiach bolo obžalovaných okolo 900 ľudí, z toho 470 na súde uznalo vinu.

01 - Modified: 2023-01-05 21:47:43 - Feat.: 1 - Title: Počet úmrtí na covid-19 vo svete prekonal 6,7 milióna, tvrdia údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa 02 - Modified: 2023-01-03 15:57:48 - Feat.: 1 - Title: S Pelém sa prišlo rozlúčiť 150-tisíc ľudí aj brazílsky prezident 03 - Modified: 2023-01-08 20:43:36 - Feat.: 1 - Title: Vláda dištriktu Brasília vyslala posily na potlačenie Bolsonarových stúpencov, vpadli do vládnych budov 04 - Modified: 2023-01-08 19:36:20 - Feat.: 1 - Title: Prívrženci brazílskeho exprezidenta prenikli do parlamentu a ďalších budov, žiadali zosadenie Lulu da Silvu
01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 05 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:00