Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Skupina škôl v Seattli žaluje Instagram, TikTok a ďalšie kvôli zdraviu detí. Vinia ich z podpory kyberšikany

08.01.2023, 19:44
Autor:
ČTKČTK

Firmy Google, Meta, Snap a TikTok majú podľa škôl vinu na zhoršení psychického zdravia mladých a na rozvoji negatívnych javov, ako sú úzkosti, depresie, poruchy príjmu potravy a kyberšikana.

Skupina verejných škôl rôznych úrovní v americkom meste Seattle zažalovala technologických gigantov prevádzkujúcich sociálne siete Tiktok, Instagram, Facebook, YouTube a Snapchat. Platformy podľa nich nesú zodpovednosť za krízu mentálneho zdravia medzi mladými ľuďmi, napísala dnes agentúra AP.

"Žalovaná strana úspešne zneužila zraniteľné mozgy dospievajúcich. Desiatky miliónov študentov v krajine lapila v kolotoči nadmernej konzumácie obsahu, ktorý je často škodlivý, cynický a vzbudzuje zášť," stojí v podnete na okresný súd dlhom 91 strán, ktorý podal spolok verejných škôl Seattle Public Schools.

image

Stav americkej učiteľky, ktorú postrelil šesťročný prvák, sa postupne zlepšuje. Strieľal zámerne

Firmy Google, Meta, Snap a TikTok majú podľa škôl vinu na zhoršení psychického zdravia mladých a na rozvoji negatívnych javov, ako sú úzkosti, depresie, poruchy príjmu potravy a kyberšikana. Školy ďalej uvádzajú, že študentov je ťažšie učiť a že sú nútení najímať odborníkov na psychické zdravie a poskytovať učiteľom osobitné školenia o sociálnych sieťach.

"Do vytvorenia bezpečného prostredia pre deti na všetkých našich platformách sme veľa investovali. Máme silné ochranné prvky, ktoré zabezpečujú ich duševnú pohodu, "povedal AP José Castaneda, hovorca Googlu, ktorý vlastní sieť Youtube. Spoločnosť Snap vo vyhlásení uviedla, že "bude naďalej pokračovať v snahách, aby ich platforma (Snapchat) bola bezpečná a ‘snapchatéri‘ mali prístup k zdrojom, ktoré im pomôžu zdolať výzvy v oblasti mentálneho zdravia, ktorým mladí ľudia dnes čelia". Meta a TikTok zatiaľ podľa AP nereagovali na žiadosti o komentár k žalobe.

Seattle Public Schools uvádza, že podľa ich prieskumu medzi rokmi 2009 a 2019 o 30 percent narástol počet detí, ktoré "cítia smútok alebo beznádej takmer každý deň po dva alebo viac týždňov v kuse", čo u nich viedlo k tomu, že prestali robiť niektoré bežné činnosti.

image

Proti kontroverznej veži v Tatrách spisovali petíciu. Teraz ju partner posiela do konkurzu

V Spojených štátoch sa na súd z podobných príčin obrátili už stovky rodín, ktoré tvrdia, že ich deti trpia vplyvom sociálnych sietí, píše AP.

V roku 2021 whistleblowerka z vtedajšej spoločnosti Facebook Frances Haugenová zverejnila dokumenty o internej štúdii, ktorá preukázala, že spoločnosť vedela, že Instagram má negatívny dopad na tínedžerov v tom zmysle, že pokriví ich náhľad na vlastné telo a zvyšuje pravdepodobnosť vzniku porúch príjmu potravy a samovražedných myšlienok. Haugenová povedala, že platforma dáva prednosť zisku pred bezpečnosťou a že spomínaný výskum ukryla pred vlastnými investormi i verejnosťou.

Školy združené v Seattle Public Schools požadujú od súdu, aby technologickým firmám nariadil zastaviť činnosť, ktorá negatívne pôsobí na verejnosť, nahradiť spôsobené škody a uhradiť osobitné výdavky škôl.

01 - Modified: 2023-01-08 14:24:33 - Feat.: 1 - Title: Stav americkej učiteľky, ktorú postrelil šesťročný prvák, sa postupne zlepšuje. Strieľal zámerne 02 - Modified: 2023-01-18 14:11:06 - Feat.: 1 - Title: Kontroverznej veži pri Štrbskom plese hrozí konkurz. Len na daniach dlhuje vyše 165-tisíc eur 03 - Modified: 2023-01-08 09:19:01 - Feat.: 1 - Title: Kvalita dvojročných učebných odborov, určených pre žiakov bez základného vzdelania, je problematická
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Život s hendikepovaným dieťaťom nie je vždy jednoduchý: Tieto známe osobnosti to však zvládajú bravúrne 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 04 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:38