Migranti vystupujú zo záchrannej lode Open Arms po príchode do prístavu Messina na Sicílii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dve humanitárne lode žiadajú od talianskej vlády bližší prístav, ako im pridelila

08.01.2023, 15:44
Autor:
ČTKČTK

Obe mimovládne organizácie tvrdia, že pridelením vzdialenejšieho prístavu talianska vláda porušuje medzinárodné právo, pretože migranti by podľa nich mali byť vylodení čo najskôr.

Talianska vláda odmietla žiadosť posádok dvoch humanitárnych plavidiel, ktoré v sobotu v centrálnom Stredomorí nalodili z vratkých člnov stovku migrantov snažiacich sa dostať z Afriky do Európy. Vláda im už v sobotu pridelila ako prístav pre vylodenie mesto Ancona, organizácie Lekári bez hraníc a SOŠ Méditerranée ale žiadajú bližší prístav, a to aj kvôli očakávanému zhoršeniu počasia. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Obe mimovládne organizácie tvrdia, že pridelením vzdialenejšieho prístavu talianska vláda porušuje medzinárodné právo, pretože migranti by podľa nich mali byť vylodení čo najskôr. SOS Méditerranée odhadla, že cesta jej humanitárnej lode Ocean Viking so 37 bežcami do Ancony jej potrvá štyri dni. Druhou loďou je plavidlo Geo Barents, prevádzkované organizáciou Lekári bez hraníc, na ktorom je teraz 73 utečencov. Podľa agentúry DPA ide o ľudí utekajúcich okrem iného zo Sudánu, Nigérie, Čadu či Eritrey.

image

Jednotný európsky trh oslavuje 30. výročie. Patrí k najväčším úspechom integrácie

Talianska vláda, v ktorej sú zastúpené dve krajne pravicové strany, koncom decembra schválila dekrét, ktorého cieľom je podľa mimovládnych organizácií sťažiť im záchranné operácie v Stredozemnom mori. Vláda tvrdí, že sa naopak zachráneným dostane rýchlejšej pomoci.

Dekrét, ktorý vstúpil do platnosti začiatkom januára, okrem iného posádkam humanitárnych lodí ukladá, aby o bezpečný prístav zažiadali okamžite po nalodení prvých utečencov. Rýchle pridelenie prístavu ale tiež znamená, že posádky nenalodia ďalších migrantov, pretože s tými prvými majú okamžite plávať do prístavu. Pred touto zmenou humanitárne lode často celé dni čakali na pridelenie prístavu, a zostávali tak na mori dlhšie, pričom niekedy nalodili ďalších migrantov.

image

Rumunský prezident a rakúsky kancelár rokovali o rozšírení Schengenu

Nové opatrenie tiež ukladá posádkam humanitárnych lodí, aby hneď po nalodení migrantov informovali o možnosti požiadať o medzinárodnú ochranu a v prípade záujmu zo strany utečencov od nich zozbierali príslušné údaje. Humanitárne lode majú tiež povolené zdržiavať sa v teritoriálnych vodách len po dobu potrebnú na záchranné operácie a na pomoc ľuďom na pevninu.

Za porušenie pravidiel hrozia pokuty až 50-tisíc eur, a to prevádzkovateľovi i vlastníkovi plavidla rovným dielom. Opakované porušenie pravidiel môže viesť až k zhabaniu lode.

image

Ako sa žije v najbohatšej krajine sveta? Elektrina, voda a telefónne linky sú zadarmo. Dane z príjmu nevyberá

Talianska vláda, ktorú vedie šéfka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová, viní posádky humanitárnych lodí, že zvyšujú nelegálnu migráciu, keď sotva bežcov vylodia, plávajú opäť k africkým brehom. Podľa talianskej vlády tak prispievajú k tomu, že pašeráci posielajú na more viac ľudí. Za prvých päť dní tohto roka sa v Taliansku podľa ministerstva vnútra vylodilo na 2560 utečencov, ktorí priplávali zo severnej Afriky. Za rovnaké obdobie vlani to bolo 368 migrantov.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov za celý minulý rok priplávalo do Talianska cez Stredozemné more 104 484 migrantov, o rok skôr to bolo 67 477 utečencov.

01 - Modified: 2023-01-07 13:21:26 - Feat.: 1 - Title: Nemecko vyzýva na cestovanie do Číny len v nevyhnutných prípadoch 02 - Modified: 2023-01-07 10:11:43 - Feat.: 1 - Title: Čína opäť otvára hranice, neočakáva sa však väčší cestovný ruch 03 - Modified: 2023-01-05 11:47:32 - Feat.: 1 - Title: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v novembri klesli. Stalo sa tak druhýkrát po sebe
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:04