Zbombardové činžiaky vo východoukrajinskom meste Mariupol v Doneckej oblasti kontrolovanej Ruskom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pri ruskom ostreľovaní zahynuli v noci na dnes podľa Ukrajiny ďalší dvaja ľudia

08.01.2023, 14:43
Autor:
ČTKČTK

Na frontovej línii na Ukrajine o polnoci moskovského času vypršalo 36-hodinové prímerie, ktoré jednostranne vyhlásilo Rusko kvôli pravoslávnym Vianociam.

Ruské ostreľovanie oblastí na východe Ukrajiny si v noci na dnes vyžiadalo najmenej ďalších dvoch mŕtvych a deväť zranených. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na poradcu ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka. Jeden človek zahynul v Charkovskej oblasti a ďalší v Soledare v Doneckej oblasti. Šéf Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč uviedol, že ruská armáda ostreľovala v noci na dnes región zakázanou zápalnou muníciou.

Na frontovej línii na Ukrajine o polnoci moskovského času vypršalo 36-hodinové prímerie, ktoré jednostranne vyhlásilo Rusko kvôli pravoslávnym Vianociam. Boje ale v skutočnosti na Ukrajine pokračovali celý čas, napísal ruskojazyčný server BBC News. Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny už skôr uviedol, že v dôsledku ruského ostreľovania Bachmutu zahynuli počas prímeria dvaja ľudia a 13 ďalších utrpelo zranenia.

image

Moskva tvrdí, že zlikvidovala vyše 600 ukrajinských vojakov v odvete za Makijivku

Ruko tvrdí, že prímerie dodržiavalo

Ruská armáda v sobotu uviedla, že prímerie dodržiava, ale ukrajinská armáda ostreľovala ruské pozície. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prímerie vyhlásené šéfom Kremľa Vladimirom Putinom odmietol. Označil ho za cynický trik, ktorého cieľom je, aby si ruské jednotky oddýchli a dovyzbrojili sa.

Po skončení prímeria zaznamenal ukrajinský generálny štáb v noci na dnes viac ako päťdesiat ruských raketových útokov vo viacerých regiónoch Ukrajiny. V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny zahynul v noci na dnes v dôsledku ruského ostreľovania 50-ročný muž, oznámil podľa agentúry Reuters šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Ďalší mŕtvy a zranený sú hlásení zo Soledaru.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko informoval, že v meste Kramatorsk bolo poškodených osem bytových domov a dve vzdelávacie inštitúcie. Výbuchy boli počuť aj v Záporoží, ktoré je administratívnym centrom Záporožskej oblasti, napísala agentúra Reuters.

image

Ukrajinský odpor pri Bachmute zrejme prinútil Rusko presunúť svoje úsilie. Mesto je dôležité pre Wagnerovcov

Ruskom kontrolované časti Doneckej oblasti naopak ohlásili ukrajinské ostreľovanie. To podľa predstaviteľov okupačnej správy poškodilo dve tepelné elektrárne pri obciach Zuhres a Novyj Svit. V troskách elektrárne pri Novom Svite podľa ruskej agentúry TASS zahynula jedna žena.

Zasiahnutá ubytovňa

Ukrajinská armáda tvrdí, že zasiahla tiež ubytovňu ruskej armády v okupovanom meste Rubižne. Pri útoku podľa Ukrajiny zahynulo 14 ľudí. Ruské ministerstvo obrany naproti tomu oznámilo, že jeho sily pri raketovom údere zlikvidovali vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku na východe Ukrajiny. Tvrdenie bojujúcich strán nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

image

Ukrajina je najväčším mínovým poľom na svete, tvrdí premiér Šmyhaľ. Takmer polovica krajiny je zamínovaná

Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej analýze uviedol, že postup ruských jednotiek pri Soledare v Doneckej oblasti im nezaručuje úplné obkľúčenie Bachmutu, odkiaľ sú teraz hlásené najkrvavejšie bitky na celom fronte.

Ruský arzenál balistických a riadených striel dlhého doletu sa podľa ISW stenčuje. Napriek tomu bude Rusko zrejme aj naďalej ohrozovať ukrajinskú infraštruktúru a civilistov, konštatovali experti z ISW.

Analytici ISW tiež píšu, že Rusko vo vojne ďalej používa tému náboženstva ako zbraň. Ruskí vojenskí blogeri v sobotu hojne zverejňovali zábery z vianočnej bohoslužby v Kyjevskopečerskej lávre, ktorú prvýkrát na tomto mieste slúžil duchovnej Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny. Slávny kláštor bol dlho spájaný s vplyvom Moskvy. Ruskí priaznivci vojny bohoslužbu prezentovali ako dôkaz prenasledovania cirkvi, uviedol ISW.

01 - Modified: 2023-01-08 13:31:58 - Feat.: 1 - Title: Moskva tvrdí, že zlikvidovala vyše 600 ukrajinských vojakov v odvete za Makijivku 02 - Modified: 2023-01-08 12:11:46 - Feat.: 1 - Title: Riešením konfliktu na Ukrajine je jej víťazstvo, zhodli sa premiéri Slovenska a Česka 03 - Modified: 2023-01-08 08:44:54 - Feat.: 1 - Title: Poľsko prijalo od začiatku vojny na Ukrajine už takmer deväť miliónov ľudí
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:19