Cestujúci kráča na stanici Euston počas štrajku pracovníkov v železničnej, námornej a nákladnej doprave. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Časť zamestnancov britských železníc opäť štrajkuje, chcú vyššie príjmy. Podľa Britov môže za protesty vláda

03.01.2023, 12:01
Autor:
ČTKČTK

Železničiari v Anglicku, Škótsku a Walese protestujú v čase, keď sa milióny ľudí vracajú po vianočných a novoročných sviatkoch do práce, často od príbuzných.

Časť zamestnancov britských železníc začala nový rok ďalším štrajkom, ktorý potrvá dva dni. Takmer 40-tisíc členov najväčšieho odborového zväzu pracovníkov na železnici, na mori a v automobilovej doprave RMT sa dožaduje zvýšenie príjmov a zlepšenie pracovných podmienok. Vlaková doprava je obmedzená a na niektorých miestach krajina úplne prerušená, informujú dnes britské médiá.

Železničiari v Anglicku, Škótsku a Walese protestujú v čase, keď sa milióny ľudí vracajú po vianočných a novoročných sviatkoch do práce, často od príbuzných z inej časti Británie. Ďalší protest majú železničiari v pláne koncom tohto týždňa, keď chcú štrajkovať rušňovodiči združenia v odborovom zväze Aslef.

Dlhodobý spor

Najnovší štrajk je súčasťou dlhodobého sporu o príjmy a pracovné podmienky v spoločnosti Network Rail a v štrnástich firmách, ktoré zabezpečujú železničnú dopravu. Network Rail je vlastníkom a správcom infraštruktúry väčšiny železničnej siete v Británii, spadá pod ministerstvo dopravy a nemá žiadnych súkromných akcionárov. Príjmy reinvestuje späť do správy železníc.

image

Bratislava chce opravovať kľúčové električkové trate. HN prinášajú prehľad koľajových megaprojektov

"Z dôvodu štrajku bude až do nedele 8. januára výrazne obmedzená vlaková doprava na celej železnici," uviedla spoločnosť Network Rail v oznámení na svojom webe. "Vlaky budú viac vyťažené a pravdepodobne budú začínať neskôr a končiť skôr, na niektorých miestach nebudú jazdiť vôbec," dodala.

Británia zažíva najhoršie obdobie zamestnaneckých nepokojov od 80. rokov, keď bola premiérkou Margaret Thatcherová. Po viac ako desiatich rokoch stagnácie príjmov krajiny zasiahla vysoká inflácia, ktorá v novembri dosiahla 10,7 percenta, maximum zhruba za 40 rokov. Mnoho ľudí tak nevie vyjsť s peniazmi. Z rovnakého dôvodu štrajkoval koncom minulého roka napríklad letiskový personál, zdravotné sestry alebo zamestnanci pôšt. Budúci týždeň majú v Škótsku štrajkovať učitelia.

image

Europoslanec Vondra pre HN: Od rozpadu federácie sa naša úloha zmenila, dnes sme štandardné západné krajiny

Vláda už skôr uviedla, že si nemôže dovoliť zvýšiť zamestnancom verejného sektora príjmy o sumu zodpovedajúcu inflácii. To znamená, že zatiaľ nie je na dohľad koniec obdobia označovaného ako "zima nespokojnosti", čo je odkaz na spory zamestnancov so zamestnávateľmi, ktoré zachvátili niektoré odvetvia v Británii na konci 70. rokov.

Vinu nesie vláda

Štrajk zdravotných sestier podľa prieskumu organizácie YouGov zverejneného v decembri podporujú dve tretiny Britov. Väčšina opýtaných uviedla, že najväčšiu vinu na týchto protestoch nesie vláda. Premiér Rishi Sunak by preto podľa médií mohol pocítiť aj politické dopady, ak sa spory potiahnu aj v tomto roku.

image

Briti sa pre nedostatok lekárov uchyľujú k domácej samoliečbe či internetu, nemôžu sa objednať na vyšetrenie

Generálny tajomník zväzu RMT Mick Lynch povedal, že vláda je zrejme spokojná s tým, že štrajky budú pokračovať. "Všetky zúčastnené strany vedia, čo treba urobiť pre dosiahnutie dohody. Vláda to ale blokuje, "povedal Lynch stanici BBC.

Vláda vyzvala šéfov odborov, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu. Uvedomuje si, že štrajky ohrozujú aj podniky závislé od dochádzajúcich, napríklad kaviarne a reštaurácie v centrách miest. "Jediný spôsob, ako dosiahnuť dohodu, je dostať odbory a zamestnávateľov k rokovaciemu stolu, a nie do prvej línie v protestnom sprievode. A o to mi ide, "povedal rozhlasovej stanici Times Radio minister dopravy Mark Harper.

01 - Modified: 2023-01-19 10:34:29 - Feat.: 0 - Title: Europoslanec Vondra pre HN: Od rozpadu federácie sa naša úloha zmenila, dnes sme štandardné západné krajiny 02 - Modified: 2022-12-12 11:33:07 - Feat.: 1 - Title: Do českých zbrojoviek prídu pracovať tisícky ukrajinských expertov. Napĺňa sa tým dohoda Fialu so Zelenským 03 - Modified: 2022-12-09 14:42:09 - Feat.: 1 - Title: Odobrať kráľovské tituly! Britov pohoršil dokument o Harrym a Meghan
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:03