Ruský prezident Vladimir Putin a veliteľ ruskej vojenskej operácie na Ukrajine generál Sergej Surovikin, vyznamenaný rádom sv. Juraja III. triedy, si podávajú ruky počas návštevy veliteľstva Južného vojenského okruhu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kissinger má pravdu. Pripravme sa, že vojna nemusí skončiť podľa našich predstáv, varuje český generál

02.01.2023, 11:25
Autor:
ČTKČTK

Veliteľ ruských jednotiek na Ukrajine Sergej Surovikin je podľa Jiřího Šedivého bezohľadný generál sovietskeho štýlu, zároveň však aj vojak, ktorý dokáže prijímať rázne opatrenia.

Západ sa musí pripraviť na možnosť, že vojna na Ukrajine neskončí presne podľa jeho predstáv, varuje bývalý náčelník českého generálneho štábu Jiří Šedivý. Existujú podľa neho varianty úplného víťazstva Ukrajiny, ale aj také, ktoré nebudú zodpovedať ideálnemu scenáru.

Súhlasí s bývalým americkým ministrom zahraničia Henrym Kissingerom, ktorý varoval pred nebezpečenstvom vyplývajúcim zo zbližovania Ruska s Čínou. Šedivý to povedal v rozhovore pre agentúru ČTK.

image

Ako vojna zmenila Rusko. Koniec roka si predstavovalo inak, ustúpiť nemieni

Ďalšia mobilizácia

Šedivý sa obáva, že minuloročná jesenná mobilizácia v Rusku nemusí byť posledná. Upozornil, že Rusko má oveľa väčší ľudský potenciál ako Ukrajina a v prípade ťažkostí môže mobilizáciu zopakovať. "Je to jeden z veľkých problémov, s ktorými musíme počítať," poznamenal Šedivý.

Súhlasí s vyjadrením Kissingera. „V podstate hovorí, že sa musíme pripraviť na to, že to nebude tak, ako si prajeme,“ podotkol Šedivý. Môže sa podľa neho stať, že sa Rusom podarí dobyť celú Doneckú aj Luhanskú oblasť a front sa potom bude držať na ich hraniciach.

„Potom bude otázka, čo ďalej. Na to musíme byť pripravení. Sú tam varianty úplného víťazstva Ukrajiny, ale mali by sme sa pripraviť aj na varianty, že to nebude také ideálne, ako hovorí (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj,“ povedal.

image

Raketomety HIMARS rozmetali školu pri Donecku. Zabili sme 400 ruských vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

Kissinger sa na vojnu na Ukrajine, ktorú Rusko začalo vlani vo februári, pozerá podľa Šedivého zo strategickej úrovne a varuje pred ďalšími dopadmi, a to zbližovaním Ruska a Číny. Šedivý poukázal na vyjadrenie niektorých amerických generálov, podľa ktorých už o desať rokov môže dôjsť k vojenskému stretu Číny a USA.

"Realistické odhady hovoria, že vážne nebezpečenstvo vojenského stretu s Čínou je v horizonte roku 2040," poznamenal. Pripomenul zvyšujúci sa počet spoločných vojenských cvičení Ruska a Číny. „Musíme byť skutočne veľmi pozorní,“ podotkol.

Ako zásadný problém vidí osud Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014. Keby podľa Šedivého začali Rusi Krym strácať, je možné, že by siahli na použitie jadrovej zbrane. Dodal, že tomu však stále neverí.

Hrozí ruská pomsta

Šedivý tiež poukázal na politické vyjadrenia, ktoré nie celkom zodpovedajú situácii na bojisku. Je podľa neho potrebné pripravovať dôkladné analýzy, v ktorých nebudú Rusi podceňovaní. Veliteľ ruských jednotiek na Ukrajine Sergej Surovikin je podľa neho bezohľadný generál sovietskeho štýlu, zároveň však aj vojak, ktorý dokáže prijímať rázne opatrenia.

image

Generál Armagedon dostal jasné zadanie. Ukrajina spoznáva metódy nového Putinovho veliteľa

Podľa Šedivého sa na severe Ukrajiny sily oboch armád vyrovnali, v okolí Bachmutu majú obe strany obrovské straty. „Myslím si, že ak Rusi skonsolidujú vojská, ktoré tam prisúvajú, tak Ukrajinci budú mať veľké problémy,“ varoval.

Zima podľa Šedivého kladie na vojakov obrovské nároky. Domnieva sa, že strana, ktorá lepšie podporí svoje vojská na bojisku, vytvorí výhodnejšie podmienky pre jarné boje.

Povedal tiež, že nech bude výsledok vojny akýkoľvek, bude mať Rusko tendenciu sa pomstiť. Česko preto podľa neho musí byť pripravené. "Nemôžeme mať istotu, že sa nezopakujú Vrbětice," poznamenal s odkazom na výbuchy muničných skladov vo Vrběticiach v Zlínskom okrese v roku 2014, za ktorými mali stáť ruskí agenti. Preto musí byť venovaná oveľa väčšia pozornosť ochrane kritickej infraštruktúry štátu a ďalších významných objektov pre zachovanie základných funkcií štátu, dodal.

01 - Modified: 2023-01-01 12:16:10 - Feat.: 1 - Title: Ako ruská vojenská agresia na Ukrajine vypustila z jaskyne inflačného draka a úroky vystrelila do výšin 02 - Modified: 2022-12-31 13:21:13 - Feat.: 1 - Title: Za zlyhaním pri Kyjeve stojí pýcha Ruska. Obe strany ženie historická krivda, musia zvyšovať stávky 03 - Modified: 2022-12-31 06:59:07 - Feat.: 1 - Title: Prázdne budovy či nefunkčné krematóriá. Sedem nečakaných dopadov západných sankcií na život v Rusku 04 - Modified: 2022-12-30 21:07:12 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine sa do pol roka skončí. Putin ju vyhrať nemôže, vyhlásil britský historik 05 - Modified: 2022-12-30 17:36:26 - Feat.: 1 - Title: Gruzínsky exprezident dúfa, že sa dožije víťazstva Ukrajiny. Skončí sa to kolapsom Ruska, tvrdí Saakašvili 06 - Modified: 2022-12-30 14:06:26 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská strela nepreletela do Bieloruska náhodou, vyhlasuje Minsk 07 - Modified: 2022-12-30 13:54:49 - Feat.: 1 - Title: Bývalý moskovský rabín: Židia by mali opustiť Rusko, kým môžu
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:31