Vianočné trhy na Červenom námestí v Moskve. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bývalý moskovský rabín: Židia by mali opustiť Rusko, kým môžu

30.12.2022, 14:54
Autor:
TASRTASR

V Ruskej federácii, ktorá má približne 145 miliónov obyvateľov, v súčasnosti žije len približne 165-tisíc Židov.

Bývalý hlavný moskovský rabín Pinchas Goldschmidt, ktorý žije v exile, povedal, že Židia by mali opustiť Rusko, kým ešte môžu – prv než sa stanú obetnými baránkami utrpenia spôsobeného vojnou na Ukrajine. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky denníka The Guardian.

Ruská vláda sa podľa Goldschmidta vždy, keď bol politický systém v krajine v nebezpečenstve, usilovala presunúť hnev a nespokojnosť davov na židovskú komunitu. "Pozorovali sme to v cárskych časoch i na konci stalinistického režimu," povedal pre The Guardian rabín.

image

Putinov možný nástupca sa ospravedlnil Židom, ktorí sa desia svojej budúcnosti v Rusku

Odmietol podporiť inváziu

V období, keď sa Rusko vracia k novému typu Sovietskeho zväzu, je podľa neho pozorovateľný nárast antisemitizmu. "Preto som presvedčený, že najlepšia možnosť pre ruských Židov je odísť," dodal.

Goldschmidt v júli odstúpil z postu hlavného moskovského rabína a opustil Rusko po tom, ako odmietol podporiť ruskú inváziu na Ukrajinu, píše The Guardian.

"Na vedúce osobnosti komunity bol vyvíjaný nátlak, aby podporili vojnu, a ja som to odmietol urobiť. Odstúpil som, pretože pokračovanie v pozícii hlavného rabína Moskvy by bolo problémom pre komunitu z dôvodu represívnych opatrení voči disidentom," dodal.

V Ruskej federácii, ktorá má približne 145 miliónov obyvateľov, v súčasnosti žije len približne 165-tisíc Židov, píše The Guardian. Denník pripomína výsledky sčítania obyvateľstva z roku 1926, podľa ktorého žilo v Sovietskom zväze 2,672 milióna Židov – z nich 59 percent na Ukrajine.

Utiekli aj z Ukrajiny

Goldschmidt vyjadril presvedčenie, že od začiatku vojny na Ukrajine 25–30 percent Židov v Rusku krajinu opustilo alebo to plánujú, hoci je z Moskvy k dispozícii menej letov a ceny leteniek do Tel Avivu sa zvýšili štvornásobne na približne 2000 dolárov.

Aj Ukrajinu podľa jeho slov opustila veľká časť tamojšej židovskej komunity, a títo ľudia sú dnes utečencami v Nemecku, Rakúsku a Rumunsku.

Ruská vláda v júli zatvorila ruskú pobočku Židovskej agentúry, ktorá má na starosti prisťahovalectvo do Izraela.

Goldschmidt povedal, že v Rusku existuje časť spoločnosti pozostávajúca z tvorivej triedy lídrov v oblasti kultúry a obchodu, intelektuálov a umelcov. Veľká časť z nich podľa neho možno už Rusko opustila, čo na ruskú spoločnosť má a bude mať negatívne následky.

Z Ruska podľa celkových odhadov od začiatku invázie odišlo približne 200-tisíc Rusov, píše The Guardian. Exodus sa ešte zintenzívnil po tom, keď bola v septembri vyhlásená čiastočná mobilizácia.

01 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 03 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:56