Pápež František počas kázne pri štedrovečernej omši. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pápež pri štedrovečernej omši odsúdil nenásytnosť po moci a bohatstve. Význam Vianoc sa podľa neho vytráca

24.12.2022, 22:00
Autor:
ČTKČTK

Podľa Františka sú jedným z hlavných symbolov Vianoc jasle, ktoré podľa neho zobrazujú "blízkosť, chudobu, a konkrétnosť". Veriaci vyzval, aby sa nenechali premôcť strachom, odovzdanosťou a skľúčenosťou.

Pápež František dnes vo svojom kázni pri štedrovečernej omši v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne odsúdil "nenásytnosť po bohatstve a moci", ktorá podľa jeho názoru vedie k vojnám a ničí ľudskú dôstojnosť.

Podľa pápeža sa vytráca význam Vianoc, ktorých symbolom sú strohá jaskýň v Betleheme a jasle, v ktorých je zobrazovaný narodený Ježiš.

"Ľudia v dnešnom svete vo svojej nenásytnosti po moci a bohatstve požierajú aj svojich blízkych, svojich bratov. Koľko vojen! A sú na koľkých miestach stále pošliapavané sloboda a dôstojnosť," povedal pápež. "Myslím predovšetkým na deti, ktoré pohlcujú vojna, chudoba a nespravodlivosť," dodal.

"Na Vianoce toho veľa vieme, ale zabúdame na ich význam," povedal pápež, podľa ktorého sa na oslavy narodenia Ježiša nabalil "veľký konzumerizmus".

Podľa Františka sú jedným z hlavných symbolov Vianoc jasle, ktoré podľa neho zobrazujú "blízkosť, chudobu, a konkrétnosť". Veriaci vyzval, aby sa nenechali premôcť strachom, odovzdanosťou a skľúčenosťou.

Pápež František od začiatku vojny na Ukrajine, ktorá sa začala presne pred desiatimi mesiacmi, konflikt niekoľkokrát odsúdil. Vo svojom dnešnom vystúpení ale žiadny konkrétny štát nespomenul.

Pri dnešnej tlačovej konferencii však vatikánski predstavitelia uviedli, že tohtoročné oslavy Vianoc budú v znamení vojny na Ukrajine a ďalších ozbrojených konfliktov vo svete.

Po dvoch rokoch pandémie covidu-19 sa obrady a oslavy môžu tento rok uskutočniť za prítomnosti väčšieho počtu hodnostárov a veriacich. Dnešnej omše v Bazilike svätej Petra sa podľa agentúry AP zúčastnilo na 7 000 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici 04 - Modified: 2024-03-10 15:03:15 - Feat.: - Title: Ukrajina nikdy nevztýči bielu vlajku, reagoval Kyjev na vyjadrenia pápeža 05 - Modified: 2024-02-24 17:49:00 - Feat.: - Title: Pápež prijal rezignáciu arcibiskupa kritizovaného za krytie násilia a sexuálneho obťažovania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:15