Afganské ženy protestujú proti zákazu štúdia žien na univerzitách v Kábule. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Kábule pokračovali demonštrácie za právo žien na univerzitné vzdelanie, ktoré Taliban zakázal

22.12.2022, 20:38
Autor:
ČTKČTK

Krok Talibanu kritizujú tiež afganskí kriketoví hráči či turecká a saudskoarabská diplomacia. Minister pre vyššie vzdelanie Nadím dnes rozhodnutie vykázať ženy z univerzít obhajoval.

Desiatky Afganiek znovu demonštrovali v Kábule proti zákazu univerzitného vzdelania, ktorý v utorok pre ženy vydalo islamistické hnutie Taliban. Ku kritike tohto kroku sa dnes pripojili Spojené štáty; americký minister zahraničia Antony Blinken povedal, že sa vláde Talibanu nepodarí zlepšiť vzťahy so zvyškom sveta, kým tento zákaz nezruší, informovala agentúra Reuters.

Krok Talibanu kritizujú tiež afganskí kriketoví hráči či turecká a saudskoarabská diplomacia. Minister pre vyššie vzdelanie Nadá Muhammad Nadím dnes rozhodnutie vykázať ženy z univerzít obhajoval v prvom verejnom vystúpení od vydania zákazu.

Zákaz mal zabrániť miešaniu

V rozhovore pre afganskú televíziu Nadá Muhammad Nadím povedal, že zákaz vydaný tento týždeň bol nevyhnutný, aby zabránil miešaniu študentov oboch pohlaví na univerzitách. Navyše podľa jeho presvedčenia niektoré vyučované predmety porušovali zásady islamu. Zákaz bude podľa jeho slov v platnosti do ďalšieho rozhodnutia. V reakcii na kritické hlasy zaznievajúce zo zahraničia dodal, že by sa cudzinci nemali zasahovať do afganských vnútorných záležitostí.

image

Afganské ženy v Kábule protestovali proti zákazu vysokoškolského vzdelania, ktorý vydal Taliban

Podľa amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena sa Taliban snaží odsúdiť afganské ženy k "temnej budúcnosti bez príležitostí", keď im zakazuje navštevovať univerzity. Počas tlačovej konferencie pri príležitosti blížiaceho sa konca roka Blinken dodal, že ak Taliban zákaz nezruší, bude to mať následky.

Podľa stanice Tolonews ženy pochodovali štvrtí v západnej časti Kábulu a skandovali protivládne heslá. Očití svedkovia uviedli, že niekoľko demonštrantiek aj novinárov bolo krátko zatknutých. Proti zákazu univerzitného vzdelania protestovali v stredu desiatky ľudí v Dželálálábáde pred druhou najväčšou univerzitou v Afganistane. Niekoľko žien sa v ten istý deň zišlo k protestu tiež v Kábule.

image

Afganistan chce proti obrne zaočkovať sedem miliónov detí. Problémom sú aj konšpirácie

Krok Talibanu kritizovalo na sociálnych sieťach tiež viacero populárnych hráčov kriketu, ktorý patrí k najobľúbenejším športom v krajine. "Spoločnosť, ktorá necháva svoje deti v rukách nevzdelaných a negramotných žien, nemôže očakávať, že jej členovia budú slúžiť a tvrdo pracovať," napísal na twitteri bývalý kapitán afganského kriketového tímu Rašíd Chán.

"ani islamský, ani humánny"

Zákaz dnes podľa agentúry AP kritizovalo aj Turecko a Saudská Arábia. Podľa tureckého ministra zahraničia Mevlüta Çavuşoglua nie je "ani islamský, ani humánny". "Údiv a ľútosť" vyjadrilo v súvislosti so zákazom ministerstvo zahraničia Saudskej Arábie, ktorá pritom až do roku 2019 uplatňovala v prípade žien rozsiahle obmedzenia týkajúce sa cestovania, zamestnávania a ďalších dôležitých aspektov každodenného života, vrátane riadenia auta. Už skôr kritizoval Taliban za jeho krok Katar.

Taliban v utorok s okamžitou platnosťou zakázal ženám štúdium na všetkých univerzitách. Išlo pritom o jednu z posledných slobôd, ktoré afganské ženy v krajine mali. Od prevzatia moci v auguste 2021 islamisti vo veľkom obmedzili práva žien, ktoré sú odvtedy z veľkej časti vylúčené z verejného života.

image

Bašta proti džihádu. Islamisti v západnej Afrike expandujú, Spojené štáty vsádzajú na Niger

Podľa Navídy Churásaníovej, jednej z mála afganských odborníc na islam, nariadenie popiera hodnoty islamu a nemá v ňom miesto. Islam podľa Churásaníovej, ktorá v súčasnosti žije v Kanade, nariaďuje vzdelanie tak mužom, ako aj ženám. Tento názor s ňou zdieľa aj nemenovaný imám, ktorý žije v Afganistane. BBC potvrdil, že v islame by mali mať prístup k vzdelaniu muži aj ženy.

Odkedy Taliban prevzal vládu nad krajinou, rozsiahle protesty v Afganistane sú zriedkavé, pretože ich bezpečnostné zložky často násilne potláčajú. Sporadické protesty ohľadom zákazu univerzitného vzdelania pre ženy sú však znakom nespokojnosti, ktorú politika Talibanu vyvolala, uviedla agentúra Reuters.

01 - Modified: 2022-12-22 11:16:12 - Feat.: 1 - Title: V Kábule pokračovali demonštrácie za právo žien na univerzitné vzdelanie 02 - Modified: 2022-12-21 18:35:16 - Feat.: 1 - Title: Afganské ženy v Kábule protestovali proti zákazu vysokoškolského vzdelania, ktorý vydal Taliban 03 - Modified: 2022-12-21 10:42:59 - Feat.: 1 - Title: Komisár OSN ostro kritizuje Taliban pre zákaz vzdelávania žien na univerzitách:​ Je to desivý a podlý úder
01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 03 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 05 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:46