StoryEditor

Zelenskyj potvrdil, že mieri do Washingtonu. USA majú Ukrajine dodať dlhoočakávané systémy Patriot

21.12.2022, 08:05
21.12.2022, 16:57

Návštevu prezidenta Ukrajiny vo Washingtone potvrdila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová. Počas návštevy má prezident USA oznámiť nový významný balík bezpečnostnej pomoci, ktorá pomôže Ukrajine brániť sa ruskej agresii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že je na ceste do Washingtonu, kde dnes bude rokovať s americkým prezidentom Joeom Bidenom a vystúpi v Kongrese. Návštevu, o ktorej informovali v utorok niektoré americké médiá, potvrdil aj Biely dom.

Hlavnou témou rokovaní bude posilnenie ukrajinských obranných kapacít. Ide o prvú cestu Zelenského do zahraničia od 24. februára, keď ruská armáda napadla Ukrajinu.

Návštevu potvrdili Zelenskyj aj Biely dom

"Som na ceste do Spojených štátov, aby som posilnil odolnosť a obranyschopnosť Ukrajiny," uviedol na Twitteri Zelenskyj.

"S prezidentom Spojených štátov budem rokovať o spolupráci medzi Ukrajinou a USA. Vystúpim pred Kongresom a zúčastním sa na bilaterálnych rokovaniach," dodal.

Zelenského návštevu potvrdila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. "Počas návštevy prezident Biden oznámi nový významný balík bezpečnostnej pomoci, ktorá pomôže Ukrajine brániť sa ruskej agresii," uviedla hovorkyňa.

image

Kyjev bije na poplach, že Moskva chystá veľkú ofenzívu, Západ neverí. Náznaky však naozaj sú

Podľa ďalšieho predstaviteľa Bieleho domu budú obaja prezidenti tiež hovoriť o vývoji vojny na Ukrajine.

Večerná návšteva

Podľa predstaviteľa Bieleho domu, ktorý hovoril s novinármi, Zelenskyj zostane vo Washingtone "pár hodín". S Bidenom sa má podľa agentúry AP stretnúť dnes popoludní miestneho času (večer až neskoro večer SEČ).

Obaja prezidenti, ktorí si počas vojny opakovane telefonovali, vystúpia na spoločnej tlačovej konferencii. Zelenskyj následne prehovorí pred Kongresom.

Podľa vysokých amerických predstaviteľov, ktorých citujú zahraničné tlačové agentúry, bude súčasťou balíka dodávka protivzdušných systémov Patriot.

Ukrajina môže dostať vytúžené patrioty

Denník The Guardian sa odoláva na prepis telekonferencie s novinármi, ktorú Biely dom zverejnil na svojej webstránke. Biely dom podľa neho potvrdil, že americký prezident Joe Biden sa chystá v stredu oznámiť "významný" nový balík bezpečnostnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote takmer dvoch miliárd dolárov.

Balík bude obsahovať "batériu systému Patriot, ktorá bude kľúčovým prostriedkom na obranu ukrajinského obyvateľstva voči barbarským ruským útokom na kritickú infraštruktúru Ukrajiny".

image

USA zvažujú, že Ukrajine dodajú systémy protivzdušnej obrany Patriot. Obranu by to výrazne posilnilo

Predstaviteľ Bieleho domu tiež povedal, že USA vycvičia ukrajinských vojakov v zaobchádzaní s touto batériou, pričom k výcviku dôjde na území tretej krajiny. "Nejaký čas to potrvá, ale ukrajinskí vojaci si tento výcvik odnesú späť do svojej krajiny, aby tak mohli batériu obsluhovať," dodal.

Podľa agentúry AP však nie je jasné, kedy by Ukrajina mohla tieto systémy dostať.

Pred dodávkami vyspelých zbraní pre obranu proti lietadlám, dronom a raketám varovala Moskva, podľa ktorej by išlo o provokáciu. Rusko považuje systémy Patriot aj ich eventuálnu zahraničnú obsluhu za "legitímne ciele" svojich útokov.

Podoľak hovorí o mimoriadne významnej ceste

Dnešná návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vo Washingtone je zásadná, prezident pri nej ukáže, prečo je výhodné naďalej podporovať Ukrajinu a poskytnúť jej ďalšie zbrane, oznámil dnes agentúre Reuters Mychajlo Podoľak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. 

"Spojené štáty jednoznačne podporujú Ukrajinu," napísal Podoľak vo vyhlásení. Podpora Ukrajine podľa neho bude hlavnou témou Zelenského cesty, najmä získania ďalších zbraní. Prezident má najvyššie postaveným zástupcom americkej politiky ukázať, že dodávky zbraní vrátane obrnených vozidiel, systémov protiraketovej obrany a rakiet dlhého doletu nepovedú k eskalácii vojny, ale naopak výrazne znížia vojenské schopnosti Ruska.

image

Neutralita Ukrajiny už nedáva zmysel. Poníženie Ruska by však viedlo k jadrovému chaosu, tvrdí Kissinger​

Návšteva tiež podľa Podoľaka zarazí snahy Moskvy opisovať americko-ukrajinské vzťahy ako zhoršujúce sa. "Konečne tým skončia pokusy ruskej strany (...) vykresliť údajne rastúce ochladzovanie našich bilaterálnych vzťahov," povedal poradca a dodal, že ruské komentáre ohľadom vzťahu Kyjev-Washington nemajú s realitou nič spoločné.

"Ako samotná návšteva, tak aj úroveň plánovaných stretnutí jednoznačne svedčí o vysokom stupni dôvery medzi oboma krajinami," uviedol Podoľak.

Zelenskyj sa podľa neho vydal na "mimoriadne významnú" a "symbolickú" cestu v utorok, hneď po tom, ako navštívil vojakov na fronte vo východoukrajinskom meste Bachmut.

Pre Zelenského ide o prvú zahraničnú cestu od februárového začiatku ruskej invázie. Ukrajinský prezident v posledných mesiacoch navštívil rôzne ukrajinské oblasti postihnuté bojmi.

V utorok bol v meste Bachmut v Doneckej oblasti, kde sa medzi ukrajinskými vojakmi a ruskými inváznymi silami odohrávajú tie najťažšie boje.

image

Zelenskyj navštívil frontové mesto Bachmut v Donbase, vojaci už štyri mesiace odrážajú útoky

01 - Modified: 2022-12-20 21:41:03 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina odobrala akreditáciu dánskej novinárke 02 - Modified: 2022-12-20 15:02:52 - Feat.: 1 - Title: Motostrelci na odpis. Rozprášeniu „elitnej“ ruskej jednotky nezabránila ani Putinova mobilizácia 03 - Modified: 2022-12-20 14:44:09 - Feat.: 1 - Title: Kyjev označil stretnutie Putina a Lukašenka za politické divadlo. "Neprijali žiadne rozhodnutia" 04 - Modified: 2022-12-21 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Medusa expanduje do Dubaja. Náklady presiahnu sedemcifernú sumu, na 50 pozícií sa hlásilo vyše 500 uchádzačov 05 - Modified: 2022-12-19 15:58:04 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinu čakajú prvé vojnové Vianoce. Deti prosia Mikuláša o zbrane a protivzdušnú obranu, odkázal Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 02 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 03 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv 04 - Modified: 2024-04-17 08:18:39 - Feat.: - Title: Po ruskom vzdušnom útoku na Černihiv hlásia najmenej osem mŕtvych a 18 zranených. Na mieste sú záchranári 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:47