Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zdravotníci a policajti v Nemecku sa boja nárastu zranených počas silvestrovskej noci, uvažuje sa o zákaze

20.12.2022, 11:55
Autor:
ČTKČTK

"Neregulované odpaľovanie už do tejto doby nepatrí," povedal šéf lekárskej komoryy v rozhovore. "Je to zlé pre prírodu a klímu a vedie to len k ťažkým zraneniam," tvrdí.

Dva roky Nemecko kvôli covidu-19 zakazovalo pred silvestrom predaj zábavnej pyrotechniky, chcelo tak predísť úrazom a možnému preťaženiu nemocníc, ktoré boli v tom čase plné infikovaných koronavirom. Tento rok obmedzenie na predaj delobuch neplatí, lekári aj policajti sa preto obávajú prudkého nárastu počtu zranených. Policajné odbory, šéf lekárskej komory Klaus Reinhardt alebo ekologické organizácie preto navrhujú zaviesť trvalý zákaz predaja petárd.

"Neregulované odpaľovanie už do tejto doby nepatrí," povedal Reinhardt v rozhovore s denníkom Neue Osnabrücker Zeitung. "Je to zlé pre prírodu a klímu a vedie to len k ťažkým zraneniam," uviedol. Poznamenal, že popri závažných zraneniach rúk a očí utrpí v Nemecku kvôli delobuchom každoročne okolo 8000 ľudí, prevažne detí a mladých, poškodenie vnútorného ucha. To podľa neho predstavuje mimoriadnu a zbytočnú záťaž pre zdravotníkov.

Zákaz zmenšil počet zranení

Vlaňajší a predvlaňajší rok so zákazom predaja petárd sa tak priaznivo zapísali do štatistík. Šéf Združenia nemeckých nemocníc Gerald Gass povedal, že nemocniciam vtedy oproti predchádzajúcim rokom ubudli dve tretiny zranených.

image

V Bruseli vypukli nepokoje, fanúšikovia po prehre zaútočili na políciu

Celonemecké prehľady záchranári síce k dispozícii nemajú, ale tie regionálny znateľný pokles incidentov potvrdzujú. Napríklad berlínski hasiči zasahovali na sklonku roka 2020 pri zhruba 200 požiaroch spôsobených petardami, čo bolo o dve tretiny menej ako v roku 2019. Pri oslavách konca minulého roka počet zásahov mierne vzrástol, naďalej ale zostal hlboko pod predpandemickým stavom. Ešte na silvestra v roku 2019 musela berlínska úrazová nemocnica ošetriť 50 ľudí s popáleninami a so zraneniami rúk, o rok neskôr ich bolo len desať a vlani potom 15.

GasS očakáva, že oslavy tohtoročného konca roka skončia zle pre podobný počet ľudí ako v predpandemických časoch, čo bude opäť veľkou záťažou pre zdravotníkov, ktorých ako ostatné populácie postihli terajšie vlny škridiel a nachladnutia. DKG však všeobecný zákaz predaja delobuchov nepodporuje, vyzýva ale na zodpovedné a bezpečné správanie. "To by nemocniciam a zdravotníkom veľmi pomohlo," povedal Gass.

image

Zelenskyj: V Chersonskej oblasti zistili už vyše 400 vojnových zločinov. Zatýkanie ruských vojakov pokračuje

K menšiemu počtu požiarov a zranených v uplynulých dvoch rokoch prispeli aj ďalšie karanténne obmedzenia, okrem iného nútené obmedzenie kontaktov alebo zatvorené kluby. Podľa zástancov zákazu predaja delobuchov mala ale hlavný podiel na poklese počtu incidentov nedostupná zábavná pyrotechnika. Za zavedenie trvalého zákazu predaja petárd sa v posledných týždňoch vyslovili okrem iného vplyvné policajné odbory GdP. Ich šéf Jochen Kopelke argumentuje aj bezpečnosťou policajtov.

"Na silvestrovskú noc samo o sebe pripadá veľa zásahov kvôli opitým ľuďom, týka sa to aj násilných deliktov," povedal Kopelke v rozhovore s mediálnou skupinou RND. "A k tomu zasahovať ešte za ostreľovania delobuchmi, to je raz také horšie," uviedol. Policajné odbory preto dávajú prednosť zákazu súkromného nákupu zábavnej pyrotechniky.

Dlhodobo zákaz predaja petárd požadujú ekologická organizácia Deutsche Umwelthilfe a ďalšie hnutia podporujúce ochranu životného prostredia alebo ochranu zvierat.

Obmedzenie zábavy

Téme budúcnosti delobuchov sa teraz podrobne venujú aj nemecké médiá, ktoré sa zamýšľajú nad tým, či je v slobodnej spoločnosti vhodné dostupnosť zábavnej pyrotechniky obmedziť. Zatiaľ čo zástancovia delobuchov argumentujú zodpovednosťou každého človeka za svoje činy, kritici spomínajú zdravotné a ekologické dopady. Odporcovia delobuchov tiež poukazujú na to, že v čase ruskej invázie na Ukrajinu nie je vhodné, aby Nemecko vítalo príchod nového roka ohňostrojom a raketami.

image

Slovenský režisér a producent odhalil pozadie televíznej zábavy aj kauzy v Inkognite

K všeobecnému zákazu sa podľa prieskumov verejnej mienky kloní tesná väčšina spoločnosti. Nákupný katalógový portál Bonial sa pre spravodajský server Business Insider pýtal tisícky svojich užívateľov, ako sa k otázke stavia. Za zákaz sa vyslovilo 51 percent respondentov. Na 68 percent opýtaných uviedlo, že žiadne delobuchy kupovať nemienia. Tí, ktorí si ich zaobstarať chcú, plánujú na ich nákupe šetriť.

Rad Nemcov si zábavnú pyrotechniku obstaráva v zahraničí. Obľúbené sú Poľsko s Českom, kde petardy vyjdú lacnejšie a záujemcovia sa tu ľahšie dostanú k silnejším náložiam, pred čím ale nemecké úrady varujú. Problémom je bezpečnosť a legálnosť. Kvôli týmto nákupom nemecká polícia v decembri tradične zintenzívňuje náhodné kontroly v pohraničí a nedovolené delobuchy zabavuje.

Nemecko totiž dostupnosť zábavnej pyrotechniky celoročne reguluje. Predaj kategórie F2, čo sú bežné rachejtle a delobuchy, je povolený len tesne pred koncom roka. Odpaľovanie tejto kategórie je možné len o silvestra a na Nový rok, v iné dni je nutné povolenie príslušnej obce. Bezproblémová je kategória F1, v ktorej sú búchacie guľôčky a prskavky. Jediným obmedzením v zábave je minimálny vek 12 rokov. Vyššie kategórie F3 a F4 si potom vždy vyžadujú osobitné povolenie.

image

Počet obetí a nezvestných po výbuchu a požiari v Jerevane opäť stúpol

Ani o silvestrovskej noci ale v Nemecku nie je možné odpaľovať delobuchy kdekoľvek. Mnohé mestá a obce takéto správanie na vybraných miestach zakazujú. V Berlíne bude zóna bez delobuchov napríklad na námestí Alexanderplatz, ktoré je jedným z centier metropoly. Zábavná pyrotechnika bude zakázaná okrem iného v okolí katedrály v Kolíne nad Rýnom, v historickom centre Düsseldorfu alebo v historických častiach Norimbergu, Rezna či Mníchova.

01 - Modified: 2022-12-20 09:45:26 - Feat.: 1 - Title: Nemecký súd dal dvojročnú podmienku bývalej 97-ročnej sekretárke z koncentračného tábora 02 - Modified: 2022-12-20 09:31:36 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Prekazené sprisahanie poukazuje na problém krajnej pravice v Nemecku 03 - Modified: 2022-12-20 05:47:44 - Feat.: 1 - Title: Nemecko na pôde OSN kritizovalo Irán za dodávky zbraní Rusku. Jeho jadrový program opäť prekračuje hranicu
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:24