Bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger je jedným z architektov politiky ”détente”, ktorá v čase studenej vojny prispela k zníženiu napätia medzi USA a ZSSR​. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Neutralita Ukrajiny už nedáva zmysel. Poníženie Ruska by však viedlo k jadrovému chaosu, tvrdí Kissinger​

18.12.2022, 21:57
18.12.2022, 21:57
Autor:
TASRTASRredred

"Pán Henry Kissinger stále nič nepochopil... ani podstatu tejto vojny, ani jej vplyv na svetový poriadok," uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Blíži sa čas na vyjednanie mieru na Ukrajine, aby sa znížilo riziko vzniku ďalšej zničujúcej svetovej vojny, no sny o ponížení alebo rozpade Ruska by mohli viesť k rozpútaniu jadrového chaosu.

Uviedol to bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger v článku zverejnenom v časopise The Spectator, informuje TASR podľa nedeľňajšej správy denníka The Guardian. Ukrajinská vláda už medzičasom odmietla jeho vyjadrenia s dôvetkom, že podľa nej "nič nepochopil."

Kissinger (99) je jedným z architektov politiky "détente", ktorá v čase studenej vojny prispela k zníženiu napätia medzi Spojeným štátmi a Sovietskym zväzom. Bol ministrom zahraničných vecí USA vo vláde amerických prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda a od roku 2000 sa niekoľkokrát stretol aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

VIDEO: Alexander Duleba v HNtelevízii hovorí, že je možné, že toto bude posledná zima Vladimira Putina vo funkcii prezidenta:

Uznanie anexie, stiahnutie Rusov

"Blíži sa čas, keď sa bude stavať na strategických zmenách, ktoré už boli dosiahnuté, a na ich integráciu do novej štruktúry, ktorá bude smerovať k dosiahnutiu mieru prostredníctvom rokovaní," napísal Kissinger v článku s názvom "Ako sa sa vyhnúť ďalšej svetovej vojne".

Kremeľ pritom uvádza, že Ukrajina musí uznať ruskú anexiu jej južných a východných administratívnych celkov. Ukrajina naopak v rámci mierovej dohody žiada odchod všetkých ruských vojakov z ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

"Mierový proces by mal spojiť Ukrajinu so Severoatlantickou alianciou - bez ohľadu na to, ako to bude vyjadrené. Alternatíva súvisiaca s neutralitou už viac nedáva zmysel," myslí si bývalý šéf americkej diplomacie.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Kissinger ďalej naznačil, že ak sa ukáže, že je nemožné vrátiť sa k stavu, ktorý v ukrajinskom konflikte nastal v roku 2014, tak by mali byť usporiadané v ukrajinských oblastiach, na ktoré si Rusko robí nároky, medzinárodne pozorované referendá.

Riziko bezmocného Ruska

Bývalý americký diplomat ďalej varoval, že snaha urobiť z Ruska "bezmocnú" krajinu, alebo dokonca dosiahnuť jeho rozpad, by mohla viesť k rozpútaniu chaosu. "Rozpad Ruska alebo zničenie jeho schopnosti tvoriť strategickú politiku by mohli premeniť ruské územie pozostávajúce z 11 časových pásiem na vákuum plné sporov," napísal Kissinger.

"(Tamojšie) súperiace spoločnosti by sa mohli rozhodnúť riešiť svoje konflikty násilím. Niektoré krajiny by mohli chcieť rozšíriť svoje nároky silou. Tieto nebezpečenstvá ešte viac znásobuje prítomnosť tisícov jadrových zbraní, ktoré robia z Ruska jednu z dvoch najväčších jadrových veľmocí sveta," uvádza bývalý americký diplomat vo svojom článku.

Kyjev Kissingerove návrhy rázne odmieta

Ukrajinská vláda v nedeľu odmietla Kissingera vyjadrenia o tom, že sa blíži čas na vyrokovanie mieru na Ukrajine, aby sa znížilo riziko ďalšej ničivej svetovej vojny. Podľa Kyjeva by išlo o ustupovanie agresorovi, pričom nemôže dôjsť k dohode, ktorá by zahŕňala odstúpenie územia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Pán Kissinger stále nič nepochopil... ani podstatu tejto vojny, ani jej vplyv na svetový poriadok," uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

"Recept, ktorý bývalý minister zahraničných vecí (USA) žiada, ale bojí sa ho vysloviť nahlas, je jednoduchý: upokojiť agresora obetovaním častí Ukrajiny so zárukami neútočenia na ostatné štáty východnej Európy," dodal Podoľak s tým, že zlý mier na úrok ukrajinských území by bol víťazstvom pre ruského prezidenta Vladimira Putina a receptom na úspech autokratov po celom svete.

Predstavitelia Kremľa sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby CIA William Burns v rozhovore zverejnenom v sobotu povedal, že väčšina konfliktov sa končí rokovaniami, no podľa hodnotenia CIA to Rusko v súčasnosti s rokovaniami o ukončení vojny nemyslí vážne.

Putin označuje "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva nazýva inváziu na Ukrajinu, za prelomový moment, keď sa Rusko konečne postavilo západnému bloku vedenému Spojenými štátmi. Tie sa podľa šéfa Kremľa snažia využiť rozpad Sovietskeho zväzu na zničenie Ruska.

Ukrajina a Západ zdôrazňujú, že Putin nemá žiadne ospravedlnenie pre to, čo podľa nich predstavuje okupačnú vojnu imperiálneho typu. 

01 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili) 02 - Modified: 2022-12-18 21:30:08 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský generálny štáb: Odrazili sme útoky pri 15 obciach. Rusi chcú zlepšiť svoju pozíciu pri Lymane​​​ 03 - Modified: 2022-12-18 06:33:39 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Podarilo sa obnoviť dodávky elektriny pre šesť miliónov ľudí. Svet žiadame o protivzdušnú obranu 04 - Modified: 2022-12-16 15:44:22 - Feat.: 1 - Title: Ruský dron je postrachom Ukrajincov. Kľúčové súčiastky sú z Floridy, napriek zákazu putujú okolo sveta 05 - Modified: 2022-12-18 06:09:35 - Feat.: 1 - Title: Trištvrte roka od prvého útoku. Sedem mýtov o Rusoch a Ukrajincoch, ktoré vyvrátila vojna
01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 03 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 04 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 05 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:46