Šéfa Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina hľadá FBI. FOTO: Reuters/FBI
StoryEditor

Šéf wagnerovcov žiada vyhlásenie Francúzska za štát podporujúci terorizmus

16.12.2022, 17:11
Autor:
TASRTASR

Výbuch bomby ťažko zranil riaditeľa ruského kultúrneho centra v metropole Stredoafrickej republiky. V zásielke mal podľa Jevgenija Prigožina byť odkaz znenia: "Toto je pre teba od všetkých Francúzov, Rusi odídu z celej Afriky".

Jevgenij Prigožin, šéf ruskej polovojenskej organizácie nazývanej Wagnerova skupina, vyzval na zaradenie Francúzska medzi štáty podporujúce terorizmus. Reagoval tak na piatkový výbuch, ktorý zranil ruského predstaviteľa v Stredoafrickej republike. Prigožin bez uvedenia dôkazov pripísal zodpovednosť za výbuch Francúzsku, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Výbuch bomby doručenej v balíku v piatok ráno ťažko zranil riaditeľa ruského kultúrneho centra v metropole Bangui Dmitrija Sytyja. Podľa Prigožina nie je isté, či Sytyj útok prežije. O záchranu jeho života bojujú v miestnej nemocnici ruskí lekári.

Podľa televízie Sky News je Dmitrij Sytyj popredným predstaviteľom Wagnerovej skupiny.

Šéf wagnerovcov tvrdí, že za útokom na ruského predstaviteľa v SAR — bývalej francúzskej kolónii — stojí Francúzsko.

"Požiadal som ruské ministerstvo zahraničných vecí o iniciovanie procesu vyhlásenia Francúzska za štát podporujúci terorizmus," uvádza sa v Prigožinovom vyhlásení, ktoré zverejnila jeho firma Concord. Zároveň vyzval na dôkladné vyšetrenie "teroristických metód Francúzska a jeho západných spojencov — USA a ďalších".

Ruská ambasáda v Bangui opísala piatkový výbuch ako pokus o zabitie generálneho riaditeľa tamojšieho Ruského domu, ktorý bol so zraneniami prevezený do nemocnice. Kto je za útok zodpovedný, veľvyslanectvo neuviedlo.

Rezort diplomacie v Moskve označil výbuch balíka s bombou za "zločinný skutok", ktorého cieľom bolo poškodiť vzťahy Ruska so Stredoafrickou republikou.

Prigožin, ktorého pre cateringové služby poskytované Kremľu volajú Putinovým kuchárom, tvrdí, že v zásielke adresovanej riaditeľovi ruského centra v Bangui bol odkaz tohto znenia: "Toto je pre teba od všetkých Francúzov, Rusi odídu z celej Afriky". Podľa Prigožina Sytyj dostal už v novembri zásielku, v ktorej sa mu vyhrážali smrťou jeho syna žijúceho vo Francúzsku.

V posledných rokoch rastie v nepokojnej Stredoafrickej republike ruská vojenská prítomnosť. V roku 2018 tam Moskva vyslala vojenských inštruktorov a o dva roky neskôr stovky príslušníkov polovojenských oddielov, aby pomohli vláde v boji proti povstalcov. Podľa Francúzska a OSN ide o členov Prigožinovej Wagnerovej skupiny, ktorí bojujú za ruské záujmy aj na Ukrajine, v Sýrii či Líbyi a sú obviňovaní z účasti na násilnostiach a rabovaní.

01 - Modified: 2024-05-03 10:23:24 - Feat.: - Title: Ruská tajná služba tvrdí, že zneškodnila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky 02 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 03 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 04 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 05 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 12:52